
Popia Sira Sambal Manis, sesuai sangat untuk dijadikan menu minum petang ataupun sarapan untuk keluarga kita. Bagi memastikan hidangan popia sira terhidang kekal rangup, ada rahsia dan resipinya yang tersendiri. Nak tahu, ikut sahaja perkongsian resipi daripada Hazirah Zaihan ini untuk dijadikan sebagai panduan.
Ternyata, menu yang dikongsikan olehnya nampak begitu rangup dan menyelerakan!
POPIA SIRA SAMBAL MANIS
Bahan untuk inti
Sengkuang (sagat)
Lobak merah (sagat)
Taugeh(kalau suka)
2 sudu udang geragau
5 ulas bawang putih (kisar halus)
Bahan untuk sambal
5 ulas bawang putih (kisar halus)
5 sudu cili kisar
1 sudu biji bijan
Sos cili
5-7 sudu gula (ni sy agak2)
Bahan lain
Kulit popia
Bawang goreng
Cara masak
1.Panaskan minyak tumis udang geragau sebentar lepastu tumis sekali dengan bawang putih. Dah wangi boleh letak sengkuang dan lobak merah. Perasakan garam gula. Goreng sekejap bagi sekata tutup api. Tos kan bagi kluar minyak dan air.
2.Untuk sambal tumiskan bawang putih sampai wangi masukkan cili kisar. Tumis sampai naik minyak masukkan sos cili dan serbuk perasa (jangan masukkan air). Kacau rata masukkan gula. Tumis sampai berbuih letak bijan kacau-kacau. Tutup api biarkan sejuk.
3.Bila inti dah sejuk boleh la balut dengan kulit popia. Goreng dengan minyak banyak, api sederhana. Jangan terlalu kuat. Siap goreng. Sejukkan sebentar.
- Akhir sekali gaul popia dengan sambal sira tadi. Tabur bawang goreng, siap untuk dihidangkan.
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Cara Buat Biskut Ala Cream Cracker Homemade. Mudah & Sedap, Ibu Ni Siap Kongsi Cara Letak Nama Anak Atas Biskut!

Sedapnya bila dicicah bersama kopi atau teh. Ada juga yang meletakkan susu pekat dan makan begitu sahaja. Itulah keistimewaan biskut cream cracker. Tapi biasanya kita hanya membeli di kedai kan. Apa kata cuba buat sendiri. Mudah jer caranya.
Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Wahidah Hasan . Selamat mencuba!
Biskut ala ala cream crackers ni tak kurang sedapnya kalau buat sendiri 😊
Ramai yang pm mintak resepi cream crackers. So saya share kat sini ya.
Resepi asal guna unsalted butter sebab ada anak bawah 2 tahun, tapi kalau maknya nak mkn boleh guna butter biasa 😅
Resepi cream crackers homemade :
– 2 sudu besar butter
– 1 sudu besar cream cheese
– 1 cwn tepung gandum
– 2 sudu besar minyak
– 1/4 cwn air (tak habis pun, guna sikit je)
Cara cara :
– Gaul sebati butter dan cream cheese.
– Masukkan tepung sedikit demi sedikit smp habis.
– Masukkan minyak dan gaul sebati.
– Last sekali masukkan air, jangan tuang semua. Masuk sikit sikit smp adunan tak melekat di tangan.
– Terapkan acuan kesukaan. Saya potong petak guna pisau je. Then buat lubang dengan garfu dan terap nama anak kat tengah tengah.
– Bakar suhu 170° selama 15-20 minit api atas bawah.
*sila gelek adunan tu nipis nipis ya kalau tak nak keras
*kena pantau biskut masa tengah bakar, kalau dah nampak perang, boleh angkat.
Just nak share rupa acuan tulisan untuk terap atas biskut. Comel kan ? Acuan ni saya beli di Lazada RM5.20 termasuk pos. Boleh search alphabet mould/alphabet stamp ya 🤗
Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!
Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!
Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!
Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster.
Jimat Kos Dan Masa! Buat Kek Oreo Dengan 2 Bahan Sahaja Pun Dah Sedap Dan Moist

Anak-anak suka makan kek? Sekarang ibu-ibu tak perlu risau dan pening nak buat kek kerana hanya menggunakan 2 bahan sahaja dah siap.
Dengan resipi yang dikongsikan oleh Farah Najwa Zainudin anda tidak perlu bertungkus-lumus di dapur untuk menghasilkan kek yang sedap dan lembut. Bukan itu sahaja, kek oreo ini juga sangat sesuai untuk dinikmati bersama sos coklat cair.
Kek Oreo 2 Bahan
Bahan-Bahan:
- Oreo
- Susu full cream
Cara-Cara:
– Hancurkan Oreo.
– Isi susu full cream sikit.
– Kacau sampai sebati. Kalau rasa kurang susu tambah sikit. Tapi jangan sampai cair sangat.
– Dah sebati masuk dalam bekas, salut marjerin dan tepung supaya tak melekat.
– Kukus dalam 20-30minit.
Sumber: Farah Najwa Zainudin
Resipi Donut Lembut & Gebu Macam Span, Uli Dengan Tangan Je. Wanita Ni Kongsikan Tip Ikut Sukatan Cawan!

Donut antara kuih Kegemaran ramai, rasanya yang enak ditambah dengan caranya yang ringkas, mudah untuk ibu-ibu nak mencuba nya sendiri.
Jom cuba resipi oleh puan Zurina Kifli menerusi Masak Apa Hari Ni.. (MAHN) ni yang turut berkongsi rahsia mendapatkan donut yang gebu seperti span.
DONAT LEMBUT GEBU MCM SPAN… uli tangan pun boleh .In shaa Allah ..xtra gebu…xtra lembut.Yg penting kena rajin menguli hingga doh cantik.😁
DONAT GEBU MCM SPAN
(Oleh Zurina Kifli)
Sukatan cawan minum teh
Bahan-bahan
Perapan Yis :
1 1/2 cawan air suam,isikan dlm gelas besar @mangkuk .Nanti yis berbuih takut melimpah
2 sudu makan gula pasir
1 sudu makan yis Mauripan@Saf
1@2 biji kuning telur gred A@B yg dibuang pusat,kacau2 dahulu (Rahsia lembut gebu)
1.Satukan air suam dan gula,kacau hingga gula larut.
2.Masukkan yis dan kacau2 sekejap, biarkan 15 minit@ hingga berbuih. Bila yis dah berbuih campurkan kuning telur dan kacau sebati…siap.
Bahan2 lain:
4 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam halus
2 sd makan shortening
2 sd makan marjerin @ (Kalau tak ada Shortening boleh letak 3 sd makan marjerin,cairkan dan biar sejuk)
2@3 sudu makan susu tepung Nespray
1 sudu teh baking powder
1 sd teh Bread Softener @sebarang pelembut roti yg ada.
**Saya guna 2 cawan tepung gandum + 2 cawan tepung high protein (tepung roti).
** Ayakkan tepung, kemudian satukan kesemua bahan kedalam mangkuk besar@talam besar.
** Sedikit air biasa jika perlu.
** Saya letak pelembut serbaguna Cream Super
1.Gaul rata hingga sebati tepung bersama bahan2 lain dlm bekas besar.Tuangkan perapan yis yg dah berbuih, gaul rata dan uli hingga sebati. Tambah sedikit air jika doh terlalu keras dan rasa berat.Kalau dah rasa ok x perlu tambah air lagi, ikut tahap resapan tepung.Doh mesti lembut melekit2 sedikit.
2.Terus uli dgn cara tarik tolak doh seperti memberus baju hingga doh yg melekit bertukar menjadi licin.Boleh juga masukkan doh kedalam plastik bersih dan ramas2 sekali sekala picit2 hingga doh menjadi licin dan x melekit2.
3.Keluarkan doh dari plastik dan terus uli lebih kurang setengah jam hingga doh licin,elastik dan terasa lembut ringan.Doh dah tak melekat2 pd tangan.
4.Tutup bekas doh dgn tudungnya@kain lembap @ plastik.Perap doh lebih kurang 1 jam hingga naik 3 x ganda
5.Apabila doh dah cantik kembang,tekan2 @tumbuk perlahan utk buang angin dan bentukkan dgn bentuk disukai.Samada bentuk donat biasa @bentuk hati @bentuk bunga. Sentiasa lumurkan tepung pd tgn supaya doh x melekat2 pd tangan.
6.Dah siap bentuk rehatkan lebih kurang 30 minit,bergantung suhu ruang. Dulang bekas letak donat mesti ditabur tepung agar donat tidak melekat pd dasar apabila hendak digoreng.Jgn sampai doh terover kembang tau,nanti donat mengecut lembik dan serap byk minyak bila digoreng.
7.Panaskan minyak dan goreng donat dgn api sederhana perlahan,balikkan sekali@2 kali sahaja hingga masak kedua2 bahagian utk dapatkan ring putih pd tepi donat .Jgn kerap balik2kan donat nanti hilang ring Putin tu. Api pulak jgn kuat sgt nanti donat garing mengejut, luar nampak terlalu garing tapi dlm x masak sepenuhnya.Ingat tu.Angkat donat dan toskan minyak, boleh lapik bekas dgn tisu dapur.Apabila donat dah suam bolehlah salutkan dgn gula@susu tepung+gula@coklat.
GULA SALUT DONAT:
1/2 cawan Snow Powder @Dusting Powder
Sedikit gula castor
*Satukan kedua2 gula dan kacau rata, Letak donat dlm bekas besar bertutup rapat. Goncang perlahan2 hingga gula tersalut cantik
COKLAT SALUT DONAT:
100 gm coklat compaun Beryls,lebih kurang sebesar tapak tgn kanak2 10 tahun pun ok,cukup dah tu.
2 sudu makan butter@marjerin
3 sudu makan susu cair@susu segar1
1.Guna kaedah doible boil tau,jgn direct masak atas api dapur.Pastikan jgn tercampur sedikit pun air dlm coklat,nanti x cantik…x licin hasil coklat cair tu.
2.Mula2 cairkan coklat,dah cair masukkan marjerin dan susu cair.Saya tambah 1 sudu makan susu pekat.
3.Kacau sebati,siap.Biarkan sekejap@boleh ja terus salutkan pd donat.
**Resepi yg sama juga boleh digunakan utk buat Burger Malaysia, Bentukkan bulat2 leper sedikit kemudian goreng. Belah jgn putus kemudian isikan dgn Sambal Bilis dimasak kering sedikit,letak salad dan kepingan timun segar. Dapnyeee 😋😋😋
DONAT GEBU ULI DGN Bread Maker :
1.Semua bahan2 saya letak sukatan yg sama… KECUALI…
*Tepung gandum 250gm+ tpg High Protein 250gm.
*Air sejuk dari peti ais 255ml-260ml…ikut tahap serapan tepung. Waktu bm tgh uli saya tekan2 dgn hujung jari dan tambah sedikit air jika doh rasa terlalu keras. Kalau doh keras komfem donat akan jd keras, tak lembut gebu. Doh yg cantik mesti rasa ringan, lembut tp x melekit2 dan sejuk je.
*Kalau guna bm masukkan bahan basah dahulu diikuti bahan kering. Step rounding dan perap semua sama. Moga bermanfaat ye… Assalamualaikum semua.