Pernah tak terfikir macam mana nak hasilkan sendiri serbuk kunyit? Memandangkan serbuk kunyit bukan sahaja digunakan dalam masakan, malah banyak petua kecantikan mahu pun kesihatan yang diamalkan oleh orang dulu-dulu turut menggunakan serbuk kunyit sebagai bahan utamanya.
Memanglah tidak dinafikan, telah tersedia ada serbuk kunyit di pasaran. Namun bagi anda yang lebih mengutamakan penggunaan bahan semula jadi, pasti bila mengetahui ada cara membuat serbuk kunyit, boleh tersenyum riang.
Nak tahu lebih lanjut jom semak apa yang telah dikongsikan oleh Mastura Rashid melalui fbnya.
Langakh-Langkah Perlu Buat :
1. Ambil kunyit dalam kuantiti yang dikehendaki.
Ads
2. Kunyit di buang kulit dan dicuci bersih.
3. Kunyit dihiris nipis-nipis.
Ads
4. Sangai kunyit dengan menggunakan api yang kecil.
Ads
5. Kemudian letakkan kepingan kunyit di atas kertas tisu.
6. Setelah itu, kisar kesemuanya dan sangai sekali lagi agar getah dan lembap kunyit dapat dihilangkan.
Ekstra tip : Pastikan proses ‘menyangai’ dilakukan berulang kali agar dapat memastikan kunyit benar-beanar kering. Jadi bolehlah disimpan dan bertahan lama.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Pagi-pagi rushing nak pergi kerja sampai tak sempat nak breakfast? Penat fikir idea untuk breakfast yang cepat?
Sebenarnya ada banyak je resepi breakfast yang mudah dan cepat. Nak atau taknak buat je, betul tak?
Jom kita cuba resepi blueberry oat pancake. Bancuhan dia boleh prepare malam sebelum pergi kerja. Boleh simpan dalam peti sejuk.
Pagi sebelum ke kerja, tinggal nak masak je. Kalau tak sempat nak makan sekali pun, at least boleh bawa ke tempat kerja.
Jom tengok resepi di bawah yang dikongsikan oleh Kakak Faa di Cookpad.
BAHAN UTAMA:
-1 cawan oat mix (campuran oat, kekacang, kelapa dan buah kering)
-1 cawan susu segar
-1 sudu besar cuka
-1/2 cawan blueberry (boleh ganti dengan pilihan buah berry lain)
-Mentega yang dicairkan, anggaran 2 sudu besar
-1 sudu besar mentega (sejuk)
-1 cawan madu
BAHAN KERING:
-1/2 cawan tepung gandum
– 1 sudu besar baking powder
-1/2 sudu kecil baking soda
-1/2 sudu kecil garam halus
-1/2 sudu kecil cinnamon powder
BAHAN BASAH:
-2 biji telur (saiz B/C)
-1 sudu besar minyak masak
-1 sudu besar gula
-1 sudu kecil esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Mula-mula buat buttermilk. Gaul susu segar dan cuka dan peram 1 jam. Kemudian gaul oat mix dengan buttermilk. Biarkan dalam 15 minit.
2. Kemudian gaul bahan basah sehingga gula larut dan letak tepi.
3. Gabungkan semua bahan kering. Gaul sebati sampai tak berketul.
4. Masukkan adunan bahan basah kedalam adunan oat. Kacau hingga sebati.
5. Tambah adunan kering, kacau sedikit, tambah blueberry. Gaul balik hingga sebati. Jangan kacau terlalu kuat dan terlalu lama, nanti pancake tak gebu dan liat macam gummy. Cukup nak ratakan dia je.
6. Panaskan sedikit minyak dalam non stick pan. Letak adunan pancake 3 sudu besar dengan api yang kecil sahaja. Biar sehingga keliling pancake keluar bubbles. Terbalikkan pancake. Biar beberapa minit dan angkat. Ulang sehingga adunan pancake habis.
7. Siap dan hidangkan panas panas dengan hirisan butter dan madu/maple syrup.
Jika mahu peti ais di rumah kemas dan mudah diuruskan, caranya mudah sahaja. Apabila barang tersusun kemas, mudah ibu-ibu jika nak mengambil bahan untuk memasak. Bukan tu jer, barang pun tahan lama dan tak mudah rosak.
Macam mana nak bagi peti ais kemas dan teratur, mari baca tip yang dikongsikan oleh puan Hani Myhani.
Pengurusan peti ais yang betul utk bahan-bahan:
💚 SOS (sos cili sos tomato, kicap, sos tiram, sos lada hitam dan mayonaise yang sudah dibuka)
Ada yang suka simpan kat luar tp cara yang sebetulnya ialah kena simpan dalam peti ais. Kalau perasan, label pada botol-botol sos dan kicap ada tertulis “refrigerate after opening”.
Ini utk mengelakkan pertumbuhan kulat kat sekeliling mulut botol dan penutup botol. So nak simpan kat mana? Kat bhgn pintu peti ais.
💚 SUSU
Ok next susu? Untuk susu dalam tin tak kisah pekat atau cair boleh disimpan dlm peti ais dibhgn pintu peti. Sebelum simpan kena transfer dulu dari bekas tin asal ke dalam bekas bertutup (plastik or kaca). Elakkan simpn dgn tin2 sekali dlm peti ais, sbb kita tahu dlm peti keadaannya lembap dengan oksigen boleh mengalakkan pengaratan pada tin. For safety reason 😅 tu belum lg kalau terambil terpegang mulut tin tu, tajam ada yang berdarah kang
Susu segar/ susu kotak simpan kat bhgn dalam, jgn simpan kat bhgn pintu. Bhgn pintu suhu nya pling tak stabil, berubah ubah bila kita buka tutup pintu peti ais tu. Perubahan suhu yang kerap boleh sebabkan susu cpt rosak
💚TELUR
Cara menyimpan telur dengan betul
Ada dua cara:
1. Simpan di luar peti ais
✅lebih elok simpan dalam bekas asal telur disebabkan dua sebab satu: ada tarikh best before dicetak pada bekas telur, kedua: telur diletakkan di dalam bekas di dalam posisi optimum dimana telur kuning dia berada ditengah, memanjangkan tempoh kesegaran telur (sekurang2nya sebelum best before date)
✅jgn dibasuh, disebabkan dikulit telur ada satu lapisan perlindungan utk menghalang bakteria masuk dlm telur dan percepatkan proses telur rosak
✅simpan ditempat terlindung dari cahaya matahari dan suhu yang consistent bukan skjp pnas sekejap sejuk
2. Simpan dalam peti ais (chiller)
✅Jangan disimpan di bhgn pintu peti ais. Seeloknya hendaklah disimpan di bhgn dalam peti (bahagian shelf) sbb pintu peti ais kawasan yang paling mempunyai suhu yang tak tetap (kerap berubah suhu bila kita buka dan tutup pintu peti). Perubahan suhu yang ketara boleh menyebabkan telur cpt rosak.
✅kalau disimpan bhgn dlm peti, simpan dalam bekas telur (atau any bekas yang muat) yang kedap udara bertutup rapat utk elakkan cross contimination telur yang kotor (sebab telur jgn dibasuh for same reason as above) dgn makanan lain dlm peti ais
✅jgn dibasuh telur, nak masak baru basuh
💚UBAT-UBATAN
Ramai yang suka letak ubat dlm peti lagi-lagi bhgn pintu peti ais,kan? 😅 Ubat tak perlu disimpan dalam peti ais ya. Apatah lagi di bhgn pintu peti ais. Kalau kita simpan kat pintu, kita bukan tambah tempoh best-use dia, kita cepat rosakkan dia lagi ada. Ubat2 cecair sngt sensitif dgh haba, kelembapan, dan cahaya matahari. Kita pun tahu dalam peti ais tu kawasan nya lembap. Lagipun kat botol ubat ada label “keep in dry and cool place” bukan cool peti sejuk ye. Memadai dlm kabinet yang jauh dr chy matahari dan agak dingin.
So nak simpan kat mana, simpan je dlm kabinet/pantry. Ubat dah buka atau belum simpn je dlm pntry. Ubat yang dah dibuka pun ada expired date dia. So penting nya bila bukak cap ubat tu terus label kat penutup ubat tu bila kita dah bukak ubat tu. Detail Pengurusan kabinet ubat hani nnt hani update.
Update: kalau ubat antibiotik selalu hosp/klinik bg yg dlm bentuk serbuk, kita balik rumah kena bancuh sendiri kan? Ya, yg ubat tu shj boleh simpan dlm peti ais (seeloknya kat bhgn dalam peti bukan kat pintu). Kemudian, ubat antibiotik tu kena makan/habiskan dlm tempoh tertentu, cthnya 5 hari, selepas 5 hr kalau ubat tu tak habis, kena buang ya, tak perlu simpan smpi anak tak sihat next time pulak 😊 sorry lmbt update y ni, ingt nak masuk sekali dlm post pengurusan ubat nnt 😅, tp since rmi yg keliru dgn ubat antibiotik n dgn ubat y lain, hn update kat sini ya. Apa2 pun, please please read the label 😍
Semoga perkongsian bermanfaat 😘
#kemasrumahwithhani
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Ayam masak lada hitam memang menjadi kegemaran ramai. Pastinya akan bertambah nasi. Biasanya jika beli di kedai harganya memang agak mahal. Namun, menariknya, perkongsian ini menunjukkan cara yang mudah untuk membuat hidangan ini.
Jika rasa teringin boleh cuba memasaknya di rumah. Rahsia rasa ayam lemak dan lembut, apabila beberapa ketul butter diletakkan pada ayam semasa proses membakar.
Untuk membuat perapan kena ikut sukatan yang diberikan.
Ikuti resipi ini.
Resipi Ayam Black Pepper.
Bahan-bahan:
Peha ayam 2
Bawang merah 3-4 biji *
Bawang putih 3 biji *
Halia 1 inci*
Sos Tiram 1 1/2 sudu*
Sos lada hitam 1 sudu*
Garam*
Lada hitam 1 sudu* *Dikisar
Perapan:
Perap ayam 1 jam
Bakar ayam 180•c
Dalam 45 minit
.
Isi kentang kalau suka. Sedikit butter letak sedikit di atas ayam.
Memang sedap! Selamat mencuba
Kredit: Yuhanes Kamaludeen
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di