Selain sos cili dan sos tomato, sos black papper juga menjadi pilihan ramai untuk dinikmati bersama bebola daging, daging kambing bakar dan pelbagai menu masakan barat seperti chicken chop dan sebagainya.

Untuk anda yang ingin mencuba sendiri menyediakan sos black papper dengan citarasa hebat, bolehlah mencuba resipi yang dikongsikan ini.

Black Pepper Sauce Premium, rasa setaraf kedai 5 bintang

Bahan bahan:

2sudu besar Butter
1biji Bawang Holand ( potong dadu )
2sudu besar Tepung Gandum
2~3 cawan Air
5sudu besar Kicap Manis
1sudu besar Sos Tiram
1sudu besar Black Pepper
1kiub Pati Ayam
500ml Susu Full Cream
Garam & Gula ( secukupnya )
Meatball & fries

cara-cara untuk masak

Okey gais, mula-mula kita akan cair kan butter, kemudian masukkan bawang holand dan tumis sehingga wangi dan perang, kemudian boleh masukkan tepung, tumis sebentar.

Kemudian masukkan 2 cawan air, kacau sehingga sebati, kemudian boleh masukkan kiub pati ayam, black pepper, sos tiram, dan kicap manis, kemudian kite akan kacau sehingga sebati, dan boleh tutup api sementara untuk kita pergi blend pula semua bahan yang kita masak tu,

 


Masukkan perlahan-lahan sos kita ke dalam blender, kemudian kite blend sehingga hancur semuanya, nie untuk dapatkan texture yang smooth waktu kita nak makan nanti.

Lepas dah blend, boleh tapis dan masukkan semula ke dalam kuali kita, keladak-keladak yang kite tapis tu kita boleh buang sahaja, kemudian biarkan kan sehingga kuah mendidih dan sedikit pekat, pastu boleh laa kite masukkan Susu Full Cream, kacau sebati, kemudian kite rasa terlebih dahulu kuah kita untuk kite sukat banyak mana garam dan gula yang kita perlu tambah, masukkan sedikit demi sedikit garam dan gula agar kuah kite tidak terlalu masin.

IKLAN

Jika dah sempurna, boleh lah tutup api, dan Maka dari itu siap lah kuah Premium Black Pepper Sauce kite

Sila kan share jika bermanfaat untuk semua. Btw if u guys terjejas dengan PKP, mungkin korang boleh cuba resepi nie utk mulakan perniagaan, nak mix dengan apa-apa pun boleh, meatball ke chicken grill ke chicken chop ke, insyaAllah laku keras. Rasa kuah nie setanding meatball ikea, me’nate dan jahhet dan sebahagian kedai-kedai yang mahal

Sumber : Ahmad Ilmi Ghazali 

IKLAN

ARTIKEL MENARIK: Buat Aiskrim Guna Susu, Rasa Sedapnya Memang Sampai Ke Tekak. Begini Cara Buatnya!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Duit Koyak Jangan Simpan Je, Rugi. Boleh Tukar Untuk Dapat Nilai Penuh Atau Separuh Di Bank Negara!

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club