Pada peringkat awal menanam pokok cili mahu pun pokok limau kasturi, tentu hati kita berasa seronok melihat anak pokok hidup subur menghijau. Namun lama kelamaan tidak dinafikan pokok-pokok yang ditanam sering sahaja terkena serangan serangga perosak dan akhirnya menjadikan pokok yang pada awalnya subur menjadi tidak subur.
Apa yang sering dialami, daun pokok tidak lagi hijau malah berkerinting dan lebih menyedihkan bila tidak pula menghasilkan buah akibat serangan serangga perosak tersebut. Hal ini lazim terjadi jika tidak dijaga dengan baik.
Ini sebagaimana menurut perkongsian Saudara Azuan Abdullah, beliau antara orang yang rajin berkongsi ilmu tanaman di facebook. Menurutnya ada 4 jenis perosak yang boleh menyebabkan pokok cili jadi kerinting.
1. Thrip
2. Afid
3. Lalat putih
4. Hamama
Tambahnya lagi, “Semua perosak ini akan hisap cecair pada pucuk/daun cili dan ini menyebabkan pokok cili kita jadi kerinting. Jika tidak dikawal, ia boleh menyebabkan pokok cili dijangkiti penyakit virus. Ini yang paling seram.
“Bila pokok kena virus, tak akan ada pucuk baru yang tumbuh. Bila tak ada pucuk baru tumbuh, bunga pun tak ada. Bila bunga tak ada, macam mana buah nak ada kan.
Bila buah tak ada, kita pun jadi stress. Bila kita stress, dengan pokok-pokok kita cabut,” jelasnya.
Beliau juga menasihati agar jangan terlalu risau dan sebaiknya bolehlah buat racun organik yang boleh dihasilkan sendiri untuk mengawal serangga perosak tanaman.
Tambahnya, “Jangan panik dan risau ya sahabat. Sebenarnya, kita boleh cegah pokok cili daripada jadi kerinting. Caranya guna racun organik buatan sendiri. Kami panggil “Instant Control.
“Kiranya instant control ni la senjata utama saya untuk mencegah pokok cili di rumah daripada jadi kerinting.”
“Semua perosak tersebut sangat takut dengan cecair oren ni. Pecah perut dan kekeringan la tubuh mereka bila kena cecair ni.Ianya sangat bagus dan berkesan. Ramai sahabat yang nak beli, tapi saya tak jual. Sebabnya sahabat boleh buat sendiri je,” jelasnya dan turut berkongsi resipi untuk menyediakan racun organik yang dimaksudkanya itu.
Racun Organik Buatan Sendiri
Bahan-bahan:
1. Bawang putih : 1 kg @ 1 bahagian (Pastikan bawang putih dibuang kulit ya.)
2. Cili api : 1 kg @ 1 bahagian
3. Sabun buku cap buruh/kapak : 1 ketul @ 100 gram.
4. Air : 10 liter @ 10 bahagian.
Cara-caranya:
1. Masukkan bawang putih ke dalam blender. Isikan air secukup rasa (air diambil dari stok 10 liter).
2. Blender sampai hancur.
Ads
3. Tapis bawang putih dan masukkan ke dalam bekas. Kita labelkan bekas tu sebagai Bekas A.* Ulang blender dan tapis hingga bawang putih habis.
4. Masukkan cili ke dalam blender. Tangkai tak perlu buang ya. Tambah air secukup rasa (air diambil dari stok 10 liter).Blender sampai hancur.
5. Tapis dan masukkan ke dalam bekas. Kita labelkan bekas ni sebagai Bekas B. * Ulang proses blender dan tapis hingga cili padi habis.
6. Ricik sabun buku halus-halus. Tujuannya supaya nak cepat hancur bila kita rebus nanti.
7. Masukkan air ke dalam periuk (air dari stok 10 liter) Panaskan air hingga mendidih.Bila air dah mendidih, masukkan semua sabun tadi. Kacau hingga semuanya hancur.
8. Bila dah hancur. Tuangkan air sabun tadi ke dalam bekas C. Tambahkan baki air (daripada 10 liter, jika ada).
Tuangkan semua cecair bawang putih dari Bekas A ke dalam Bekas C. Tuangkan semua cecair cili api dari Bekas B ke dalam Bekas C. ** Proses campuran ini kena cepat sebab larutan sabun akan jadi pekat dan keras bila dah sejuk dalam keadaan kepekatan yang tinggi.
9. Kacau campuran tadi hingga sebati.
Ads
10. Yeay.. Dah siap “carrot susu” ni. Boleh guna terus ya, tak perlu nak peram bagai.
Cara Simpan
Untuk simpanan, letak ditempat redup dan terlindung daripada cahaya matahari. Boleh tahan 6-12 bulan.
Cara guna pada pokok cili
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 2 hari sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3-5 hari direct.
Cara guna pada pokok limau kasturi.
Ads
20 ml + 1 liter air. Jika nak guna untuk kawasan luas, boleh darab sendiri ikut kuantiti air.
Boleh juga dicampurkan bersama dengan
Cuka kayu : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol buah : 2-3 ml untuk 1 liter air
Mol ikan @ FAA : 5 ml untuk 1 liter air.
Tambahkan 2 ml sunlight untuk 1 liter air sebagai perekat
Sembur 1 minggu sekali pada awal pagi atau lewat petang. Jika ada tanda kehadiran perosak, sembur 3 hari direct
Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.
Buat penggemar hidangan berasa pedas, tentu tidak lengkap menu yang terhidang jika tidak ‘menyengat’ rasanya.
Kalau boleh setiap hari ingin dimasak sambal. Tapi bab menyediakan bahan-bahan tumisan sambal memang diakui sedikit leceh dan memerlukan masa yang lama untuk ditumis hingga pecah minyak.
Oleh itu, untuk lebih mudah apa kata ikut cara penyediaan pelbagai jenis sambal untuk dijadikan stok seperti yang dikongsikan oleh Ummu Naielah.
Ini perkongsiannya.
Ade sedikit masa free, saya suka menyambal untuk buat stok…senang nanti kerja-kerja memasak.
Ambik masa separuh hari, hari ni untuk buat 4 jenis sambal / pes yang banyak kegunaannya
Saya sertakan resepi di setiap gambar, boleh tekan tengok
PES TOMYAM HOMEMADE
SERAI (BANYAK)
-DAUN LIMAU PURUT (BANYAK)
LENGKUAS 1INCI
-GULA NISAN
-UDANG KERING
-BELACAN (2INCI)
CILI KERING BLEND
JUS LIMAU NIPIS
AIR ASAM JAWA
GARAM
1.Blend semua bahan
2.Tumis dengan api perlahan sampai betul-betul pecah minyak.
PES SAMBAL BELAD0 (SERBAGUNA)
-CILI BESAR
-CILI PADI (JIKA NAK PEDAS)
-BAWANG BESAR
-BAWANG PUTIH
-BELACAN 1INCI
GULA NISAN
GARAM (2 SUDU KECIL)
-AIR ASAM JAWA
1.Blend kisar kesemua bahan kecuali gula.
2.Tumis sampai pecah minyak
3.Last sekali baru masukkan air
4. Asam jawa dan gula
5.Boleh letak daun limau purut untuk aroma.
SAMBAL BILIS
CILI KERING BLEND
BAWANG BESAR
BAWANG PUTIH
HALIA 2INCI
GULA NISAN
GARAM
KICAP PEKAT
BILIS
1.Goreng bilis sampai garing.
2. Guna minyak yang sama untuk tumis bahan blend sampai betul-betul garing/pecah minyak.
3. Perasakan garam, gula dan asam jawa.
4. Kicap tu just nak menggelapkan, bubuh sikit sahaja.
5. Last campak bilis
PES AYAM GORENG MAMAK
CILI KERING BLEND
SERBUK KARI
SERBUK LADA MERAH
SERBUK LADA HITAM
HALIA 1INCI
LENGKUAS 1INCI
GARAM
SERBUK KETUMBAR
TEPUNG BESTARI
TEPUNG JAGUNG
DAUN KARI
PEWARNA MERAH (OPTIONAL)
1.Blend kesemua bahan kecuali daun kari
2.Perap ayam 2 atau 3 jam sebelum nak
goreng
Ekstra info : Simpan sambal di dlam chiller dan melalui experiment sendiri, tahan la sebulan dua.
Untuk minum petang hari ini mungkin ibu-ibu boleh cuba Sunquick Moist Cake ini. Nampak sedap dan mudah sahaja dibuat hanya guna sukatan cawan. Nak tahu caranya, jom admin kongsikan resipi dari puan Irma Sheky.
Bekalan utk sminggu, buat 3 adunan dptlaa 9 tupperware nii, 1 kg gandum jer tuupun ada lbh lg 1 cwn nii. Dh biasa mkn benda sama bminggu berbln, ikut kudrat & rezki sambil jimat petrol n bajet mbeli. Mkn panaspun sdp, sejuk dr fridgepun sdp, buat simple2 jerrr…..
SUNQUICK MOIST CAKE Hasil Tangan iR ~HATii~
BAHAN2 : – 3 cwn tepung gandum – 1 st baking powder – 1 st soda bikarbonat * satukan ketiga2 bahan, gaul2kan skjap & ayak. – 4 biji telur A @ 5 biji telur B – 2 sb parutan kulit buah sunkist – 1/2 cwn sunquick (perisa OREN) – 2/3 cwn gula – 2/3 cwn susu pekat manis – 1 cwn minyak sayur @ minyak masak – 1 cwn air panas – sedikit pewarna kuning lemon @ kuning telur, blh jg guna kaler oren. * blh krg @ lbhkan sesudu dua gula @ susu jk nk lbh @ krg manisnya.
CARANYA :
* stlh pecah telur, buangkan tali pusatnya spy kek tak hanyir, so x guna esen vanilla pun xperr.
– Pukul telur + gula hingga gula hancur, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis sambil dipukul sebati.
*dh siap pukul sampai gula hancur so dh ready utk masukkan tepung
* masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau2kan
* kacau2kan adunan tepung hingga mesra smuanya.
*Jika adunan agak makin likat & berat blh terus campurkan dgn minyak, selang selikan dgn tepung, sambil2 dikacau buat hingga habis tepung & minyak.
Boleh terus campurkan susu pekat & kacau2
Terus tuangkan air panasss berasapp2 ke dlm adunan, kacau bg padu mesra
Apabila adunan dh smooth & x bketul terus taruk sunquick
pukul laju2 hingga bgabung padu smua bhn * masa nii adunan pun dh mula naikkk & sedikit berbuih
Kacau dengan tangan atau pukul dgn mixer kasi smooth yerr…bila dh cengginiii cantikkk dh x berketul dh so ready to cook.
Isikan separuh @ 1/2 dr tinggi acuan, pastu terus kukus, jk nk bkr pun blh tp jgn plak guna tupperware nii gantilaa dgn tray, terbakorrr habisss makkk hahaa….
Kalau sekali kukus naik dua bekas gini, dimasak lbh krg 25 – 35 minit @ hingga bila dicucuk lidi d tghnya xder melekat lg * api bsr yerr.
siapppp…
* saya x tutuppun tupperware tu masa dikukus..tp make sure jgn terlbh lama masanya nnti menitikk air atas kek dh x cantikk.
DONE SUNQUICK MOIST CAKE
* Sukatan satu adunan di atas utk sebiji kek bersaiz 8″x8″ @ 3 biji kek kecil bersaiz 4 1/2″x6 1/2″ (spt bekas dlm gmbr saya nii)
* UTK DIKUKUS : jika guna tupperware plastik tahan panas mcm gmbr nii blh terus tuang & kukus dgn api bsr lbh krg 25 – 35 minit @ sehingga masak (2 biji sekali kukus). * UTK DIBAKAR : alaskan dasar loyang dgn kertas minyak, sapukan sedikit marjerin, tuangkan adunan & bakar api atas bwh suhu lbh krg 160-170°c, dlm 45 minit @ hingga masak & bgantung jenis oven. Kalu nk lbh moist dibakar, blh alaskan tray kek dgn tray berisi air.
– cucuk dgn lidi tgh kek, jk kuar x melekat ok siapp utk diangkat n Ready To Deco juga.. kot2 utk buat jualan, utk buat hadiah dsbgnya yerrr….
* kek nii xder pengawet so, saya terus simpan fridge utk thn lbh lama yerr.. tp make sure disimpan dlm bekas tertutup spy still moist. * jk nk deco wv cream cheese blh krgkan sikit manis kek nii yerr, InsyaAllah wp dikurangkn sesudu dua gula @ susu kek still soft so don’t worry….
‘PRAKTIKKAN JIKA BERMANFAAT, ABAIKAN JIKA BAWA MUDARAT’……
Slmt Mengekek…..
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Rezeki tidak akan datang bergolek tanpa usaha. Pandemik yang melanda negara memberi kesan kepada pelbagai sektor sehingga ada yang diberi arahan bercuti tanpa gaji.
Hilang punca pendapatan secara tidak langsung akan memberi kesan kepada ekonomi keluarga.
Bagi puan Ana Hawana situasi yang diami itu telah memotivasikan diri untuk melakukan jualan untuk menambahkan pendapatan keluarga.
Siapa sangka, jualan sambal belacannya mendapat perhatian dan laris jualannya.
Bersyukur dengan kurniaan rezeki, dia tidak lokek untuk berkongsi petua untuk menjadikan sambal belacan lebih sedap dan tahan lama.
Ikuti perkongsian beliau.
Sambal Belacan. Nampak mcm “busok” je kan tajuk dia . Tapi, ini kalau dah makan….kalau tak tambah nasiik, tak tenang idup kau 1 hari tu. Siapa-siapa yang allergy belacan tu kakak mintak mahap la ye .
Kakak kalau sekali buat penuh semangkuk taufufa tu. Sejak 15 tahun kawen dgn abang, stock sambal belacan mmg 24 hours tak boleh putus kt umah ni. Abang kau mengaruk mcm mak ayam hilang anak. Tak kira lauk. Puuun dia bubuh sambal belacan. Asam pedas pun dia bilas sambal belacan. Sampai budak2 ni pun dah ikut2 perangai bapak diaorg. Wellll…Johorean.Tak pedas…tak Johooor la ek.
MCO yang tak tau bile nak sudah ni. Keje kakak pun effected jugak. Ni dh msuk 2 bulan kakak tak keje. Kene amik unpaid leave. Ape nk buat. Rezeki keje kt office buat masa ni Allah suruh off dulu. Stay kt umah jaga anak2. Since baby smua besar kt umah orang je . Asik merunggut dgn abang kau. Takde chance nk besarkan anak2. Tu kan..Allah dh dengar. Dari Account Dept sekarang kakak masuk Dept Oil & Gas pulak hahahahah!
Jual sambal belacan laris
Mula-mula syok jugak dduk umah. Masuk 2 weeks kakak dh start tepu. Pening pikir income pun ye jugak. Last2 pikir punya pikir kakak nekad. Tryla buat & jual sambal belacan. Budak2 ni siap gelakkan kakak. Serious la Ma nk jual sambal belacan???!!
Bukanla kakak confident sgt. Tapi kakak rasa 15 tahun asyik buat sambal belacan je. Kakak mcm dh boleh jdik “engineer” sambal belacan kot .
Alhamdulilah, day after day ramai dh jadik peminat sambal belacan kakak. Ramai jgk repeated order. Dari melayu sampai chinese, indian even org sabahan pun ade beli.
Syukur!!! Rezeki Allah tu luas. Mase mula2 kene cuti keje tu. Kakak sedih jgk. Tapi pujuk2 hati sendiri. Bkn boss kakak yg bg rezeki. Tapi Allah. Ingat..simpan dalam hati! Tapi kadang2 hmmm emosi jgk, biasela kakak manusia biase
Inilah belacan kepala baby
Tadi jiran sebelah panggil kt tembok tepi. “Naaaa..ekau nak belacan tak?” Adik aku bagi ni. Amik je. Kau boleh buat jual sambal kau tu. Ya Allah! Terkejut kakak. Gilaaaa besooo . Dia ckp belacan kepala baby. 1st time kakak nmpak belacan beso gitu. Beli kt LAZADA plak tu. Kau raseeee? Terima kasih Allah, rahmat & rezeki dikelilingi orang yg baik2. Semoga murah rezeki smua. Amin.
Petua dan Resepi Sambal
Lesung batu
Bahan A Cili padi ( pedas ikut level sendiri) Cili merah besar Cili hijau besar Bwg besar Bwg putih *goreng semua
Bahan B Ikan bilis ( xyah byk..buat rase2 je..klu byk boleh jgk..jdik smbal totok) Belacan Goreng asing2
Garam/Gula Limau kasturi (optional)
Tumbuk semua bahan A, sampai lumat. Last msuk bahan B tumbuk kasar2 je. Perasakan gula garam.
Petua tahan lama
Petua nak smbal tahan lama. JANGAN PERAH LIMAU dalam bekas yang sama. Perah asing. Amik dlm bekas lain ikut nk makan berapa banyak. Then baru perah limau. Simpan dalam icebox..bukan kt Freezer tau..kt bawah je.. In shaa Allah sambal boleh tahan lama 1-2 weeks. Selagi tak abis
Huh? Tak takut ke share resepi? Nanti orang tiru buat jual jgk. Eeeh taklah. Rezeki dari Allah. Sedap atau tak, pun atas izin Allah. Kakak ikhlas & halalkan. Buat la..sedap ni.
Keluarga: Bagusnya kakak ni, tak lokek ilmu masakan. Makin murah rezeki kak!