Bukan Calang-Calang Wan Azizah, Wartawan Throwback Undang Sebak

Dunia kini memberi tumpuan kepada pasangan ini iaitu Perdana Menteri Malaysia ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Disebalik kejayaan Datuk Seri Anwar Ibrahim bergelar pemimpin nombor satu negara Malaysia, ramai yang mengagumi kesetiaan dan kecekalan Dr Wan Azizah.

Figura hebat ini yang berperwatakan lembut itu kini yang merupakan First Lady Malaysia meraih perhatian ramai.

Siapa Dr Wan Azizah sebenarnya? Menerusi perkongsian wartawan Majalah Keluarga merungkai kisah yang sweet untuk kita ketahui dan menjadi inspirasi untuk kita semua terutama wanita yang bergelar isteri.

Bukan Calang-Calang Wan Azizah, Wartawan Throwback Undang Sebak

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

KAGUM SIKAP DR WAN AZIZAH

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

“Inspirasi, kagum, tak sangka dan sebak.” – Wartawan Majalah Keluarga, Marliana Samsuddin.

Begitulah padangan pertama wartawan majalah keluarga ini, setelah berjumpa ibu kepada 6 orang anak ini bagi merealisasikan sesi shooting penghias kulit majalah Keluarga isu Mei 2017. Turut sama digandingkan bersama Tun Dr Siti Hasmah.

Biarkan pun kisah ini sekian lama, namun masih segar diingatan untuk dikenang dan menjadi inspirasi.

Pasangan bahagia disatukan pada 26 Februari 1980.

IKLAN

Menurut Marliana yang meluahkan rasa kagum, Dr Wan Azizah ini lantaran kegigihannya dalam sama-sama berjuang sebagai seorang ahli politik dan isteri harus dipuji kerana begitu sabar serta tabah kala suami menghadapi ujian hidup.

Dr. Wan Azizah tetap juga menyokong suaminya dan langsung tidak berpaling dalam memastikan perjuangan yang direncana berjalan dilandasan yang diharapkan.

Kata Marliana lagi, wajahnya yang tenang dan sentiasa mengukir senyuman seolahkan mengambarkan dirinya tidak pernah mengeluh situasi yang dialaminya ketika itu.

Nyata bukan calang-calang wanita punya semangat yang kuat sebegini.

Bukan Calang-Calang Wan Azizah, Wartawan Throwback Undang Sebak

KISAH CINTA 

Siapa sangka kisah cinta pasangan Anwar dan Wan Azizah begitu ‘sweet’ .

Bagaikan cinta pandangan pertama, kisah cinta mereka istimewa.

IKLAN

Tidak ramai tahu disebalik pencatuan mereka sebenarnya kakak kepada Tun Dr Siti Hasmah, Allahyarham Datuk Paduka Saleha Mohd Ali menjadi orang tengah yang menyatukan Anwar dan Wan Azizah.

Bibit cinta antara Anwar dan Wan Azizah tercetus apabila Anwar sering melawat suami Saleha yang ketika itu dirawat di Hospital Besar Kuala Lumpur (HBKL).

Bukan Calang-Calang Wan Azizah, Wartawan Throwback Undang Sebak

Menurut Dr Siti Hasmah,Wan Azizah ibarat adik kepadanya.

“Dia (Wan Azizah) ibarat adik kepada saya, tetapi sebenarnya dia lebih rapat dengan kakak saya kerana kakak menjadi orang tengah antara Azizah dan Anwar.

“Anwar sahabat (kepada) kakak, Saleha, dan kerap melawat suami Saleha, abang Zain yang sakit di HBKL. Azizah sebagai seorang doktor di HBKL kerap juga menjaga kakak dan abang Zain’” ujar Tun Dr Siti Hasmah ketika sesi tembual penghias kulit majalah keluarga ketika itu.

Nyata di situlah Anwar telah lihat Azizah dan berkenan dengannya. Kakak dan Osman Awang akhirnya mewakili Anwar pergi meminang Azizah di rumah ibu bapa Azizah.

IKLAN

DOA ADALAH KEKUATAN

Hidup ini penuh dengan ujian. Namun sebenarnya ada hikmah yang tersembunyi.

Sebak dengan rintangan hidup yang dilalui oleh wanita ini, kini sinar kebahagiaan dikecapinya setelah sekian lama menunggu. Janji yang Maha Pencipta itu pasti, jangan pernah culas untuk berdoa memohon kepadanya.

“Sebagai isteri kita harus berdoa ini semua ujian masing-masing. Suami ujian begitu, isteri pula ujiannya begini. Suami perlu ada iman,” ujarnya.

Semoga Dr Wan Azizah terus menjadi ikon wanita dan isteri yang cekal buat rakyat Malaysia.

Sumber: Majalah Keluarga keluaran Mei 2017.

 

 

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Bukan Calang-Calang Wan Azizah, Wartawan Throwback Undang Sebak

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI