Abang mana yang tak bangga dan gembira dengan pencapaian adik-adiknya kan. Setelah susah payah, pelbagai onak dan duri terpaksa dilalui, pasti kebahagian dan kesyukuran terpancar di wajah. Hilang segala penat dan kesedihan.

Demkian juga dengan Fizo Omar yang memuat naik status di laman facebooknya sempena pentauliahan adiknya sebagai peguam.

Di dalam posting tersebut, Fizo bercerita bagaimana dia terpaksa menggalas tugas sebagai ketua keluarga usai kepulangan ayah tersayang ke rahmatullah.

Namun, doa dan restu dari ibu akhirnya membuahkan hasil bila mana adik bongsunya berjaya menamatkan pengajian dan kini bergelar peguam. Tahniah buat Nini dan semoga cerita ini memberi manfaat kepada anda di luar sana.

kejayaan takkan datang bergolek, kena usaha dan cari biar seribu dugaan yang menghalang. Jom baca kisah ini!


 

IKLAN

7 tahun lepas pada tarikh yg sama 5 julai 2011, perginya ayahanda kami, Haji Wan Omar Wan Ishak.

Segalanya berubah,hilangnya bapa dan tempt bergantung.mahu atau tidak,mula lah ambik alih sebagai nakhoda,sbgai abg dan ‘ayah’ di dalam keluarga.itulah turning point utk aku berkerja kuat siang mlm bkn utk perut aku je,tapi utk adik2 dan mak aku.nak tak nak,aku TERPAKSA! 

Adik yg last,nini paling rapat dengan arwah dan seolah2 tak boleh terima takdir,terganggu jgaklah emosi dan pembelajarannya.tak pe dik,abg cari duit adik pikir psl belajar je sampi jadi ape adik nk jadi.

IKLAN

Hari demi hari aku tgk kesungguhan dan kejayaan dia,aku mmg respect.dari seorang yg sgt down ttbe trus berubah 360°, dpt pelajar cemerlang,the best debator dan sampailah sambung belajar dlm bidang undang2 di UKM.

Kadang bila aku xckp duit,dia cari duit sendiri utk sara belajar,mcm2 dia buat,sampai jd driver grab.

Hari ni,titisan air mata kegembiraan dan kepuasan bila aku datang ke hari pentauliahan sebagai lawyer adik bongsu di Mahkamah Tinggi KL.suasana jadi hiba dlm court td bila dibaca profil Wan Nur Nini adila sebelum di lantik sebagai lawyer apabila disebut hari yg bersejarah buat nya ini jatuh pada hari yg sama arwah ayah meninggalkan kami smua.

Aku bangga bkn sbb adik jadi lawyer,tapi sebab kami 4 beradik sempat melihat titisan air mata kegembiraan Ibu kami dan mama sempat merasai hasilnya yg dituai selama ini.

At the end of the day,bkn soal pangkat,harta dan tinggi mana pencapaian kita,tapi sejauh mana mak kita bangga dan rasa bersyukur mempunyai anak yg mampu membahagiakan dia.

To my dear sister, @nini.adila really proud of u. Keep flying higher.dan jadilah lawyer yg mampu membantu dan memberi manfaat kpd ramai orang.insyallah. LOVE u dik! @ Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur