Pasangan yang berpisah sebenarnya bukan tidak pernah saling menyintai. Bahkan mereka pernah saling menyintai dan menyayangi. Tetapi kenapa semakin pudar? Kenapa semakin hilang perasaannya?

Kerana hilangnya usaha untuk mengekalkannya. Kerana hilangnya keinginan untuk berusaha. Kerana hilangnya rasa akibat tiadanya usaha untuk memperbaikinya.
Sebab tu sebenanya di awal perkahwinan sewaktu cinta tengah mekar, cinta tengah indah, terasa sangat bahagia, biasakan yang betul dan baik.

Wujudkan satu budaya dalam rumahtangga yang akan mengelakkan dan mengurangkan konflik dalam rumahtangga berlaku. Walaupun berlaku ianya sempat untuk kita perbaiki lebih awal.

IKLAN

Budaya ini juga akan menyebabkan suami akan rasa diperlukan, dihargai, ditaati dan disayangi sebagai pemimpin manakala tangki emosi isteri juga sentiasa dipenuhi.
Saya cadangkan beberapa budaya berikut boleh diamalkan : –

Bukan Tak Cinta, Bukan Tak Sayang, Tapi Ramai Suami Isteri Lupa Nak Buat 7 Trik Pengikat Kasih Rumahtangga Bahagia. Barulah Sweet!

IKLAN

1. Senaraikan kesukaan pasangan
Di awal perkahwinan terus duduk dan bincang bersama suami isteri. Suami isteri kena berterus terang apa yang dia suka dan tak suka. Jangan kerana nak menjaga hati maka kita sorok dan biarkan. Biar pasangan kita tahu. Kita juga jelas dengan pasangan kita.
Sentiasa update senarai tersebut dari masa ke semasa dan sentiasalah berbincang. Apabila di peringkat awal perkahwinan lagi kita dah terbiasa lakukan sedemikian, insyaAllah konflik yang timbul awal-awal lagi dapat diselesaikan.
2. Wujudkan waktu casual talk.
Waktu ini adalah waktu kebiasaan kita bersembang santai dengan pasangan. Contoh yang saya amal dan saya suka cadangkan adalah pillow talk.
Waktu sebelum tidur malam sambil-sambil peluk dan pegang tangan, masa ni kalau ada hal-hal ditempat kerja atau business, kami bercerita. Saya dengar ceritanya dan dia dengar cerita saya.
Banyak lagi waktu yang boleh diwujudkan macam dalam kereta, waktu makan malam dan lain-lain.
3. Wujudkan budaya sentuh dan peluk pasangan.
Pastikan setiap hari ada sentuhan dan pelukan. Wujudkan waktu tertentu yang mesti ada sentuhan dan pelukan.
Contoh sebelum keluar pergi kerja, salam pasangan, cium tangan, peluk serta doakan pasangan. Cuba pastikan untuk sentiasa lakukan walaupun tengah merajuk. InsyaAllah yang merajuk pun cair.
Banyak lagi waktu yang boleh dibuat juga termasuklah waktu balik rumah dan lain-lain.
4. Banyakkan bergurau dengan pasangan.
Banyak survey dilakukan pada wanita, antara yang hensem dan yang kelakar, mana yang lebih disukai wanita. Kebanyakannya adalah yang kelakar.
Kenapa? Kerana gurauan memenuhi tangki emosi wanita tetapi cantik hanya pada visual. Semakin lama cantik atau hensem dirasakan biasa.
Tak pandai bergurau? Belajar. Tak suka bergurau? Belajar. Banyak hal yang boleh dipelajari. Mahu atau tak mahu sahaja.
5. Wujudkan waktu aktiviti bersama.
Solat jemaah, makan bersama, buat kerjarumah bersama, shopping barang dapur bersama.
Aktiviti bersama ni besar kesannya pada orang yang keperluan emosinya adalah rekreasi bersama.
Solat jemaah sentiasa akan menyebabkan hati terpaut bersama. Antara kebanggaan terbesar seorang isteri apabila suaminya menjadi imam pada dirinya dalam solat.
6. Sentiasa mendoakan pasangan
Dalam solat, doakan hati sentiasa Allah pautkan pada pasangan, kekalkan cinta dan perasaan.
Bila nak pergi kerja “abg doakan sayang Allah banyak sales hari ni, mudahkan urusan kt pejabat”
Bila pasangan cerita masalah urusan kerja, doakan.
InsyaAllah hati akan sentiasa seronok dan bahagia dengan pasangan.
7. Apabila terasa hati, ada yang tak kena, merajuk, wujudkan ruang dan waktu untuk pengurusan konflik.
Yang penting bincang cari solusi, bukan menyalahkan. Jangan tangguh, jangan biarkan. Jangan rasakan bahawa benda kecil. Selesaikan walaupun kecil kerana yang kecil takkan terkumpul jadi besar sekiranya terus kita selesaikan.
Selesaikan waktu kecil lebih mudah berbanding bila dah besar. Bahkan kita rasa lebih lega dan rasa lebih menyayangi dan disayangi apabila kita dan pasangan sentiasa ada usaha untuk menjaga hubungan.
Ini antara beberapa tips dan cadangan yang boleh dilakukan untuk mewujudkan budaya yang akan sentiasa membugar emosi cinta dan saling menghargai.
Moga Allah sentiasa membugar emosi cinta kita pada pasangan, kerana cinta kita pada pasangan keranaMU YA ALLAH.
Wallahu aalam.

IKLAN

Sumber: Fadzli Aziz

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club