-larut kan garam,gula bersama air suam..
-planta,telur dan minyak masak gaulkan bersama tepung td..
-masuk kan air td sedikit demi sedikit..
-uli sampai doh x melekat di tangan
(Jika lembik tambah kn tepung…klu keras renjis kan air dan uli semula
-siap di uli biarkan dlm 10 minit..kemudian boleh buat doh bulat2..
-doh td sapu dengan Planta,,biar semalaman esok pg baru tebar..
Kredit: resepi MAMA
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Apa yang kita makan dan minum, itu yang tentukan tahap kesihatan kita. Itu antara yang biasa kita dengar bila orang berkata tentang penjagaan kesihatan melalui pengambilan makanan.
Lazimnya susu menjadi pilihan utama bila mengamalkan pemakanan yang sihat dalam diet harian. Pun begitu, dalam banyak-banyak jenis susu yang ada ditawarkan sebaiknya anda perlu kenal yang mana satu harus dijadikan pilihan terbaik dengan mengetahui info yang tertera di bahagian label produk.
Ini sebagaimana perkongsian daripada Dietitian Nur Aliah Syazwanie ini. Semoga ini sedikit sebanyak dapat membantu anda untuk membuat pilihan terbaik.
SUSU – BETULKAH MENGANDUNGI GULA?
“Aliah, susu boleh minum kah? Aku ada terbaca yang susu ada kandungan gula yang tinggi. Betulkah?” Tanya seoarang rakan saya yang sedang dalam fasa penurunan berat badan tempoh hari melalui aplikasi pesanan Whatsapp.
Sejujurnya, ini bukan kali pertama saya menerima soalan mengenai betulkah susu itu mengandungi gula sehingga ramai yang cuba mengelakkan diri untuk memasukkan susu ke dalam senarai pilihan makanan mereka ketika dalam proses penurunan berat badan.
Susu lah yang mengandungi hampir kesemua nutrisi yang diperlukan oleh badan kita terutama sekali Kalsium.
Susu juga merupakan penyumbang utama kepada
(1) Protein
(2) Vitamin A
(3) Riboflavin (Sejenis Vitamin B2)
(4) Vitamin B12
(5) Zinc
Saranan pengambilan susu menurut Malaysian Dietary Guideline 2010 pula sebaik-baiknya 2 hidangan sehari bagi memastikan keperluan Kalsium turut diperolehi.
PERSOALANNYA, BETULKAH SUSU MENGANDUNGI GULA?
(1) Pertama, susu mengandungi LAKTOSA atau LACTOSE. Iaitu sejenis GULA SEMULA JADI yang terdapat dalam susu atau produk tenusu. Ini termasuk produk berasaskan susu seperti milk shakes, yogurt, cheese dan ais krim.
(2) Jadi, usah risau. Anda hanya perlu bertenang ketika memasukkan susu ke dalam senarai barang dapur harian anda.
(3) Yang membuatkan susu mengandungi gula ialah ketika kita memilih susu berperisa seperti perisa strawberry, coklat, coffee mahupun susu berperisa kurma
Mengapa?
(4) Kerana majoriti susu berperisa akan mengandungi SUKROSA atau SUCROSE, iaitu sejenis GULA RINGKAS atau Gula Putih yang akan menaikkan kadar penyerapan gula dalam darah dengan cepat
BAGAIMANA UNTUK TAHU PERBEZAAN SUSU YANG MENGANDUNGI GULA?
Nah, disini lah kegunaan INFO LABEL PEMAKANAN yang terdapat pada packaging produk.
1. Rujuk senarai bahan/ramuan
Set dalam minda untuk sentiasa rujuk senarai bahan, jika SUKROSA tersenarai, dan anda pula tengah dalam proses untuk diet, elakkan untuk memilih susu seperti ini
Boleh rujuk posting saya sebelum ini mengenai CARA MEMBACA LABEL PEMAKANAN YANG BETUL di https://www.facebook.com/100001040719268/posts/2895550693822926/?app=fbl
2. Elakkan memilih susu yang mengandungi SUKROSA
5g Sukrosa/Gula = 1 sudu teh
Jikalau 15g gula? Sudah ada 3 sudu teh. Untuk pesakit kencing manis terutamanya kena berhati-hati.
3. Jika anda sedang dalam fasa penurunan berat badan, boleh pilih SUSU RENDAH LEMAK sebagai ganti kepada SUSU PENUH KRIM.
Yang suka dengan susu,
Dietitian Nur Aliah Syazwanie
Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!
Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520
Bubur sum sum merupakan juadah tradisi yang mempunyai rasa lemak-lemak masin dan manis serta terasa lembut teksturnya bila dimakan. Biasanya ada juga yang menyamakan bubur sum sum ini seperti kuih lompat tikam yang berwarna putih dan hijau. Namun sebenarnya ia berbeza dan mempunyai rasanya yang tersendiri.
Kalau diikutkan bubur sum-sum ini ada ceritanya di dalam masyarakat Jawa. Bubur sum-sum ini sebenarnya menjadi hidangan rasmi bagi mengakhiri kerja-kerja kenduri kahwin untuk dihidang kepada jiran-jiran terdekat yang telah bergotong royong menjayakan majlis perkahwinan.
Jadi mungkin ada yang rindu untuk merasai keenakan rasa bubur sumsum ini, jadi apa kata anda sediakan sendiri dengan resipi yang dikongsikan oleh No Or ini. Bahan-bahannya pun tidaklah susah dan bolehlah dicuba.
BUBUR SUM SUM
Ada yang suka tak? Sedap dimakan sejuk-sejuk. Kombinasi rasa lemak dan manis bila masuk ke mulut, memang ‘heaven’. Di tambah dengan sedikit kerajinan untuk mengacau.
Okey, Jom tengok resepi kat bawah
Bahan-bahan:
4 1/2 cawan santan
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 sudu teh garam
Cara menyediakan
3.Bila cukup masak, tuangkan di dalam loyang atau bekas yang disukai.
GULA SIRAP
1 cawan gula kabong saiz besar
1/2 cawan gula biasa
1/2 cawan gula merah
2 cawan air
1 helai daun pandan
Cara menyediakan :
Untuk hidangan :
Tuangkan air gula ke atas bubur sum sum & bolehlah dinikmati.