Tidak dinafikan menikmati spaggeti Bolognese memang menyelerakan, tidak kira waktu. Sama ada anak-anak mahupun kita orang dewasa suka akan rasanya. Jadi memang berbaloi sekiranya kita sediakan siap-siap sos bolognese frozen ini di rumah.

Setidak-tidaknya bila teringin hendak makan, terus boleh defrost dan tidak mengambil masa yang lama untuk dinikmati. Ini sebagaimana perkongsian resipi dan cara penyediaannya yang dikongsikan oleh Erni Abu Samah di salah satu group masakan di facebook.

Cara Buat Sos Bolognese Frozen Untuk 5 Kali Makan. Rasa Sedap Dari Sos Segera!

Apa yang lebih menariknya, resipi yang dikongsikan olehnya ini boleh buat makan hingga 5 kali makan dan tahan hingga 2 tahun lamanya tanpa perubahan rasa. Bukan itu sahaja, menurutnya juga rasa sos bolognese ini lebih enak dan sedap daripada sos segera yang ada di pasaran.

Cara Buat Sos Bolognese Frozen Untuk 5 Kali Makan. Rasa Sedap Dari Sos Segera!

Sementara ada mood ni kita buatlah sos speghetti frozen stanby untuk ramadhan. Biasa dah hujung-hujung tak lalu dah nak makan nasi.

Frozen tu boleh tahan 2 tahun tanpa perubahan rasa. Nak kupas kulit tomato tu yang malas..7 kilo dapat buat 5 kali makan. Tinggal tumis daging cincang je nanti baru masukkan sos segera. Bahan lain semua dah ada dalam sos tu.

Cara Buat Sos Bolognese Frozen Untuk 5 Kali Makan. Rasa Sedap Dari Sos Segera!

Resipi sos bolognese

7kg tomato merah buang kulit dan biji

5 biji bawang besar didadu

IKLAN

15 biji garlic dipecahkan dan didadu

Origano, parsley, basil yg serbuk kering – 2 sudu besar each

2 susu besar chili flakes

2 sudu besar lada hitam

Bay leaves

2 tin besar tomato puri

2 tin cendawan hiris (optional) taruk masa 1/2 jam terakhir

Langkah-langkah memasaknya:

IKLAN

Langkah 1 : Panaskan sedikit minyak jagung. Tumis onion and garlic, jangan garing, cukup layu je

Langkah 2 : Masukkan tomato yang diblender halus

Langkah 3 : Masukan 2 tin tomato puri. Masukkan juga garam 3 ke 4 sudu besar, gula 2 sudu besar, lada hitam dan herbs

Langkah 4 : Masak atas api kecil dalam tempuh 2 jam. Kurang 2 jam sikit pon boleh

Langkah 5 : Setengah jam terkahir masukkan cendawan yang dihiris.

Langkah 6 : Bila kuah sudah pekat, tutup api dan biarkan sejuk. Kemudian masukkan di dalam plastik peket kecil dan simpan dalam freezer.

Cara Buat Sos Bolognese Frozen Untuk 5 Kali Makan. Rasa Sedap Dari Sos Segera!

Cara menggunakan sos

IKLAN

Bila nak makan hanya perlu tumis daging cincang, tambah sos diatas, adjust garam atau tambah beefball. Boleh jd sos lasagna atau pizza.

Ekstra Tip :

Nak buang kulit tomato, kelar bentuk X pada tomato. Kemudian celur dalam air mengelegak sampai nampak kulit terkoyak. Kupas macam pisang dan pastikan jangan lama nanti lembik.

Sumber : Erni Abu Samah

ARTIKEL MENARIK : Adunan Tak Naik? Wanita Ni Kongsikan Sebabnya Pada Yis!