steak

Anda penggemar steak tapi nak masak sendiri di rumah takut tak me jadi, lebih-lebih lagi kalau nak dapatkan hasil daging yang medium well atau medium rare-medium.

Nak tak nak kenalah ke restoran. Tapi banyak juga belanja nak kena keluar kan kalau makan di luar.

Jadi, admin kongsikan cara dan tip oleh saudara Ahamad Emran ini bagaimana untuk mendapatkan hasil steak yang sempurna dan daging yang ‘juicy’. Selamat mencuba!

2-1½-2
Banyak kali experiment, tak dapat2 timing yang perfect untuk dapatkan medium rare. Mungkin sebab setiap kali beli daging, dapat different size and cut. Takpe lah. Kira lebih kurang je lah.

This time try 2-1½-2 minit pulak. End result nampak macam medium well – well done dah pulak!

Anyway, rasanya inilah antara resipi yang paling mudah.
1. Kalau boleh, simpan daging dalam peti sejuk (bukan peti ais). Kalau nak makan harini, semalam lagi dah simpan dalam peti sejuk.

IKLAN

2. Lumur garam (saya pakai garam yang dah ada garlic powder sekali) dan thymes. Be generous (tapi jangan terlebih sangat!) with the salt & garlic. Biar dalam 10 minit.
3. Sementara tu, panaskan pan dalam 10 minit jugak. Biar dia betul2 panas sampai berasap.

4. Masukkan daging dalam pan yang panas tu (tak pakai minyak pun). Asap akan banyak. So, pakai la dapur yang kat luar rumah kalau tak nak rumah penuh asap. Biarkan selama 2 minit. Tak payah terbalik-balikkan. Biar je.

IKLAN

5. Lepas 2 minit, baru terbalikkan. Kali ni buat 1½ minit pulak.
6. Bila dah siap, angkat, dan biarkan dia rest untuk 2 minit (2-1½-2). Kasi time untuk jus dalam daging tu merebak ke serata daging.

7. Enjoy your steak. Nampak tak jus daging tu banyak? Kalau daging dah habis, tapi jus tu banyak lagi, pergi cicah roti. Perghhhh

Kalau korang nak try, boleh la. Kalau dapat result yang sedap, do update me ya?

____________________________________
Update: saya cadangkan masa 1½-1-5 untuk medium rare-medium.