Memasak menggunakan Carbon Steel Wok sememangnya amat sesuai digunakan untuk masakan jenis stir-fry. Ini bersesuaian dengan rekaan dan bentuk periuk tersebut yang bertangkai sekali gus  memudahkan untuk pengguna mengendalikan masakan yang dimasak dengan lebih selesa. Bahkan proses  kaub balik  makanan yang dimasak kebarangkalian tertumpah atau terkeluar daripada periuk adalah tipis.

Sekali gus, dengan menggunakan periuk ini untuk memasak dapat  membangkitkan mood dihati ibu-ibu untuk sediakan hidangan istimewa persis restoan lima bintang!

Difahamkan setiap periuk yang baharu dibeli perlu melalui beberapa proses sebelum boleh digunakan. Hal ini dikongsikan oleh Wan LuQman dan dia juga turut berkongsi langkah demi langkah yang dipraktikkan untuk info bersama.

Ini perkongsianna :-

My 3rd kuali.
Baru² ni jumpa kuali saiz 13″ terus sambar. Susah sikit nak jumpe saiz 13″…Dah setel masak ibu sambal dan daging hitam, jom bakar kuali baru ni. Orang putih cakap “season the wok”. Untuk ape bakar? Carbon steel wok ni kalau tak jaga dia, tak manjakan dia, dia akan cepat berkarat. Jadi untuk elakkan berkarat, kita kena bakar kuali ni dulu sebelum guna dia.

Salah satu lagi sebab nak bakar adalah supaya masakan kita tak melekat. Jadi pengalaman memasak anda lebih seronok dan ghairah. Haha…macam enamel wok tu. Sila sayangi kuali anda…
Goreng nasi sambil melambung² nasi tu, goreng telur mata, goreng ikan…memang cantik dan best. Ade je yang dijual pre season wok. Mahal sikit lah..

Proses semua makan masa lebih kurang 30-45minit bergantung kepada power api dapur anda. Kander punya dapur bukan high pressure, tapi turbo burner..

Ok, macam mana nak tahu saiz kuali ni? Kat handle tu ada sticker. Boleh tengok nombor tu…tu lah saiz. Kebanyakan yg ada saiz 14″ 16″…saiz 13″ susah sikit nak dapat. Tapi kuali jenis ni xde dah saiz lagi kecik rasanya kat malaysia…13 kot paling kecik. Kalau dapat saiz 10″-11″, lagi comel masak nasik goreng sorang makan.

Harga dia average rm18-23. Tengok kedai dan tempat. Kuali ni masa baru beli dia berbungkus dalam plastik. Bila buka plastik, permukaan kuali tu dia berminyak / greasy. Itu adalah minyak dari kilang…kite kena cuci dulu. Tenyeh gosok dengan sabun guna span besi ye. Depan belakang bontot dia kita gonyoh semua.

Dah gonyoh guna span besi mesti la nampak kesan² tu. Biarkan je…jangan sedih pulak kuali calar. Biar kuali calar, jangan muka yang bercalar.


Set kan api dapur yang terpadu dan start bakar!


Bakar sampai kebiruan ke seluruh permukaan kuali ni tau, biar rata semua tempat.

INGAT JANGAN LAMA SANGAT, BILA DAH START BIRU TERUS ALIH KE PERMUKAAN LAIN. KALAU LAMA SANGAT KAT TEMPAT SAMA, NANTI YANG BIRU TU AKAN JADI MERAH. TANDA BESI TERLALU PANAS dan akan berkarat di kemudian hari. Sila buang dan beli kuali baru.
Dah siap. Hensem kan? Biarkan dalam 10min…

IKLAN


Lepas 10 min, kite test season. Letak minyak sikit..


Guna paper towel untuk ratakan ke seluruh permukaan kuali. Ingat, tisu dapur ye. Bukan guna tisu muka dalam kotak kat ruang tamu tu!


Test Run…goreng la pape pun, bawang ke, daun bawang ke halia ke serai ke…seronok waktu ni tengok mereka berlari lara. Goreng je sampai garing ke hangus ke…

Masa ni kander goreng kobis, halia dan bawang putih je pun. Tapi bau dia masyaallah terliur! hehe. Bile dah garing kaw², buang bahan goreng tadi dan guna tisu tadi untuk lap permukaan kuali.


Dah habis lap, biarkan sekejap dalam 3-5min. Bagi dia cool down dulu. Korang tengoklah…kuali je baru. Sudip ikat cable tie tu jugak tak tukar² hahah

IKLAN


Kemudian bilas dan gosok guna span tanpa sabun ye. Lap² bagi kering kemudian panaskan. Titiskan minyak sikit dan gaul rata lagi sekaliBile kita gosok guna tisu sambil api menyala, dia akan start berasap. Tutup api…siap.

Besok² nak pakai, panaskan dulu, ratakan sedikit minyak ke seluruh permukaan kuali…baru guna. Ini dipanggil pre season…

Buat 2-3 kali pre season, insyaallah lepas tu kuali akan hitam gelap gelita macam kat restoran tu, itu lah yang kita mahu. Konpem x melekat sampai sudah.


Ni kuali kander yang ke-2. Beli ni dulu x season pun…malas. Bila x season, dia jadi macam ni lah. Lepas pakai, cuci bersih², bila dah kering dan simpan. Akan naik karat² tu…jadi setiap kali nak pakai, kena cuci dulu.

Kuali macam ni, untuk penjagaan dia, setiap kali lepas pakai basuh lap bagi kering kemudian sapu minyak di keliling permukaan dia. Baru simpan…haaa gitulah. Ingat muka je kena jaga? Kuali kesayangan pun mesti lah kena jaga.

Kuali pun kander jaga, apetah lagi hati dinder. Lagi lah dijaga….cewaahhh. Eh?!

Sumber : Wan LuQman

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club