Perkongsian ini bagus juga difahami oleh setiap pasangan suami isteri, sama ada yang baru berkahwin dan apatah lagi yang telah lama mendirikan rumah tangga agar lebih tahu untuk merasai bahagia dalam berkeluarga.

Cuba Membandingkan Rumah Tangga Kita Dengan Orang Lain, Bahaya Padahnya. Ni Pencerahannya!

Ikuti perkongsian dan semoga kita dapat mendidik hati untuk tahu bersyukur dan menghargai pasangan sebaiknya.

Buat teman-teman solehah yang sudah bergelar isteri, mahupun yang bakal bergelar isteri.

Pelihara diri dari membandingkan rumahtangga kita dengan rumahtangga orang, pengemudi dan penghuninya tidak sama meskipun zahirnya tampak sama (ada suami, ada isteri dan mungkin anak-anak).

Bahtera kita dikemudikan oleh suami yang sudah pasti tidak sama dengan suami orang lain, maka pastinya rumahtangga kita berbeza jalan ceritanya seperti rumahtangga orang lain.

IKLAN

Cuba Membandingkan Rumah Tangga Kita Dengan Orang Lain, Bahaya Padahnya. Ni Pencerahannya!

Pelihara dari cemburu atas riang ketawa dan bahagia yang terzahir pada orang lain, kerana kita tidak tahu kisah duka dan air mata yang mereka lalui sepanjang hari.

Pelihara dari cemburu atas kemewahan dan kejayaan yang terzahir pada orang lain, kerana kita tidak tahu kisah perit dan jerih yang mereka lalui sebelum hari ini.

IKLAN

Rumahtangga bukan mengenai seorang suami atau seorang isteri tetapi ia kisah lakaran dari sepasang suami isteri. Yakinlah, pasangan yang paling mencintai Allah akan paling mendalam cintanya terhadap pasangannya!

Orang yang cintanya mendalam kepada Allah, dia akan sentiasa melihat jalan kebaikan untuk berbuat bakti kepada pasangan tanpa mengharap balasan. Dia akan beri dan terus memberi khidmat kerana dia mencintai Allah dan sunnah Rasulullah maka dia mahu menjadi orang yang bermanfaat.

Andai benar cintamu mendalam kepada Allah dan Rasulullah, nikmatilah perjalanan yang telah Allah sediakan buatmu dengan pemberian seorang suami di sisimu.

IKLAN

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

Jumaah barokah, moga dilimpahi rahmat dan maghfirah dari Allah.

“Bahagia itu pada hati, jangan cari di hati orang lain apalagi di like, dan komentar.” -Tere Liye

Ummu Amir,
Jaga rumput halaman #SyurgaYangDirindui supaya sentiasa indah di mata sendiri.

Sumber : Insyirah Soleha

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI