Apabila bergelar suri rumah, pastinya pelbagai urusan mengemas rumah harus dilakukan agar memastikan rumah kelihatan bersih supaya ahli keluarga dapat hidup dengan selesa. Bahagian rumah yang amat sukar menjaga kebersihannya ialah bahagian dapur. Kawasan ini boleh menjadi punca kepada pelbagai penyakit akibat faktor makanan yang tercemar.

Malah, ada pepatah yang mengatakan, jika ingin menilai sebuah rumah lihatlah dapurnya. Jika rumahnya sentiasa bersih maka dapurnya pastinya bersih. Demikian pula sebaliknya.

Sebagai salah satu bahagian penting dalam rumah yang biasa difungsikan untuk memasak dan mengolah makanan, dapur biasanya lebih cepat kotor dan mudah berselerak. Sedangkan ruang dapur perlu bersih.

Sebagaimana perkongsian Idel Hayarnulis yang menyediakan panduan untuk membersihkan dapur memasak dengan cepat dan mudah. Paling superb hanya menggunakan tepung sahaja!

 

IKLAN

Menurut puan Idel, tip untuk mencuci dapur caranya adalah mengunakan tepung tanpa menggunakan air. Tidak perlu risau masalah dapur retak atau pecah bagi dapur jenis kaca. Katanya hanya tabur tepung pada permukaan dapur kaca dan gosok dengan mengunakan tangan. Kemudian lap dengan kain bersih.

IKLAN

Berpandukan gambar, cubalah cara membersihkan dapur.

 

Tabur tepung pada permukaan dapur kaca
Sapukan keseluruhan permukaan dapur kaca
Lap dapur dengan kain bersih. Ini hasilnya. Berkilat dapur anda!