Hari raya ni lah waktu sesuai untuk pertemukan yang mana duduk jauh untuk datang bertemu semula, yang dah lama tak bersua muka dapat ziarah menziarahi eratkan semula hubungan.

Tidak terkecuali bagi pakar bedah kelahiran Malaysia yang berkhidmat di United Kingdom (UK) iaitu Dr Amalina Che Bakri yang pulang ke tanah air bersama suami, Alexander Charles dan anak sulungnya, Arabella Mia untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri.

Memetik laporan Mstar, ibu Dr Amalina, Sabariah Hassan, berkongsi perasaan terujanya untuk menyambut anak, menantu dan cucunya itu pulang ke Malaysia minggu lalu.

“Tak tahu nak cakap betapa gembiranya saya. Kalu terakhir Amalina balik, masa tu belum ada baby. Akhir tahun lepas pula saya yang ke London jumpa cucu.

“Memang gembira sangat Tok Ma(panggilan nenek) apabila kali ini cucu balik beraya di Malaysia. Ini raya pertama saya jadi nenek!” katanya.

IKLAN

Tambahnya, meskipun baru berusia enam bulan, cucu sulungnya itu sangat mudah untuk dijaga.

“Yang paling membuatkan saya gembira apabila Bella (panggilan cucu) sangat tenang dan suka senyum, sangat ceria. Setiap kali Bella tengok Tok Ma, mesti senyum.

“Dia manja sangat dengan saya. Macam itu juga Amalina sewaktu kecil, kedua-dua senang dijaga.” tambahnya.

Tentang persiapan raya, pesara guru dan bekas pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ulu Tiram itu menghadiahkan sepasang baju kurung buat cucu kesayangan.

IKLAN

“Raya kali ini kami sedondon warna mint. Ada baju kurung yang Amalina tempah khas di Malaysia secara online, tapi saya yang bayarkan untuk baju Bella.

“Amalina ada tunjuk pilihan rekaan baju, dan saya turut beri pandangan dalam pemilihan baju. Biasalah untuk cucu, mesti pilih yang paling cantik,” katanya.

Tambah teruja, Sabariah turut memberitahu raya tahun ini dia menghasilkan ketupat sendiri termasuk nasi impit, serta rendang ayam dan daging.

IKLAN

“Kegemaran Amalina sudah tentu ayam masak merah. Balk Johor terus saya masakkan untuk Amalina. Untuk raya kali ini saya akan masakkan juga ayam masak Bali dan kuah lodeh.

“Alex sendiri sukakan masakan Malaysia, jadi tidak ada masalah untuk dimasak macam-macam sempena hari Raya,” ujarnya.

sumber : MStar

https://www.dailymotion.com/video/x8btswn