Puas hati kalau kita boleh buat sendiri burger yang sedap seperti ala-ala burger terkenal untuk dinikmati bersama seisi keluarga. Bukan sahaja kita boleh pastikan daging dan bahan-bahan yang digunakan segar dan bersih, malah lebih jimat berbanding jika dibeli.

Oleh itu,buat penggemar burger jom kita buat burger ala-ala prosperity burger McD seperti mana resipi yang dikongsikan oleh Makcik Meira ini.

Daging prosperity ala McD by Makcik Miera.
Yang mana teringin nak makan buger prosperitybuger buger ala2 McD dari air tangan sendiri atau suri rumah yang nak test bakat untuk jualan, silalah cuba resepi ni…saya halalkan.. Ikut je step by step insyallah custemer akan repeat…petua saya nak masak
“JANGAN KEDEKUT BAHAN”

Untuk resepi boleh rujuk pada gambar..rajin2 laa membaca…huraian je lebar..cara masak sambil tiktok je dah siap. SELAMAT MENCUBA

Bahan untuk perapan daging…makcik guna daging kisar ya…makcik x sukat..makcik agak-agak je..so pandai-pandai laa ya…

✔️Daging kisar 2kg
✔️Telur 2biji (dalam pic 4 biji tu sebab daging 4kg)
Kan x pasal kena kecam tipu resepi😂
✔️lada hitam segenggam (kisar halus)
✔️Garam & Pak Aji (tak suka  Pak Aji jangan letak & jangan komen marah2) senyum je .
✔️Serbuk lada putih
✔️Tepung gandum

Cara buat :

  1. Campurkan semua bahan uli sebati..yang ada mixer besar gajah tu bole guna..makcik uli guna tangan je..pakai sarung tangan k..jaga kebersihan.

2. Tadaaaaa…dah siap sebati cantik pulak dia beratur tungu turun nak kena gelek😂 haaa bulat-bulatkan je macam ni…

3. Dah siap bulat macam tadi boleh laa gelek atas plastik macam makcik buat ni…nampak, cantik tu kan tersusun…time ni rasa berair mulut dah sikit-sikit..tak sabar, dah siap macam ni freezer semalaman, untuk perapan supaya rasa dia tu sebati. Dan memudahkan sesi membakar nanti .Opss lupa…gelek besar-besar tebal-tebal ya…nanti dah bakar dia akan mengecut sedikit.

4. Haaaa yang ni dah siap bakar ..ingat, masa bakar jangan masukkan apa-apa minyak atau majerin…sebab daging ni dia tak melekat ya…sebaliknya minyak daging lebih banyak keluar nanti…

5. Nyummmm..dah siap bakar kita celup dalam sos blackpepper super kawww pedas-pedas kebas mulut ..alaa2 McD gitewwww..nampak tak persamaan dia kan..cantik, glowing je.

Resepi sos ada kat bawah..sabar‼️ Haaaa yang ni la rahsia kesedapan buger-buger McD …tomato pure with timun jeruk…

✔️Tomato pure 1tin
✔️Sos tomato jenama jalen(sebab warna dia mengancam)rasa dia sedap..
✔️Timun jeruk

Resepi timun jeruk
✔️Timun Jepun potong halus dan jeruk bersama cuka dan sedikit garam…biarkan selama 2 MLM…lagi lama lagi urmmmmm

Bila dah siap,bahan semua dh lengkap,campur kan semua bahan tu…pastikan timun jeruk cincang halus..macam pic kat bawah ni .

IKLAN

Haaa pastikan macam ni…

Dah siap….tahan lama ni…buat buger chese pon sedap ni… Pastikan simpan peti suhu biasa-biasa je kalau tak nak guna.

Ni sos black pepper…yang harga prosperity RM12 sebiji tu😂..tp buat sendiri bole jual rm8 je sebiji…tu pon rasa mahal

✔️Sos black paper(terpulang jenama apa)
✔️Susu pekat manis
✔️Bawang Holland mayam nipis
✔️Black pepper (lagi banyak lagi terangkat sedap)
✔️Butter sikit untuk tumis
✔️Gandum untuk pekatkan kuah

Cara masak
✔️Panaskan butter dan masukkan Holland kacau sebati hingga layu…
✔️Masukkan sos blackpepper dan sedikit air…
Dah Smpai part ni jangan sibuk nak tiktok pulak,kan hangus sos…makcik rotan nanti
✔️Masukkan susu pekat. Kacau sebati.Agak-agak kalau cair boleh msukkan air gandum ya..
Sos prosperity tak nak cair-cair .Nak pekat likat baru kuah melekat pada daging nanti…
✔️Last sekali masukkan black pepper yang sudah dikisar..tak nak kisar jadi debu pastikan kisar kasar sikit, biar ada rasa texture biji lada hitam tu..faham?
Dah siap..jangan lupa masukkan perasa ya..

IKLAN

Makcik Miera tak dapat nak bayangkan kalau siap..bau dia satu rumah.

Makcik guna roti ni je…nak sedap lagi carilah roti yang ada bijan …lagi real prosperity…

Ni boleh dikatakan bahan utama…tak ada benda alah ni jgn panggil prosperity…yang tak makan benda ni jangan berangan nak buat lagi banyak lagi sedap..

Makcik guna salad romance..sepatutnya salad bulat..tapi tak ada pulak…habis sebab gi lambat duk tiktok padam muka..hummm bole laaa, tapi kalau tak ada salad pon tak apa…yang penting Holland tu wajib..

Haaa…nampak tak? Ni dah siap tungu nak bungkus je

Step susun prosperity
✔️Belah dua roti bakar kejap dengan butter baru bau wangi..
✔️Sapu sos timun jeruk kedua belah roti…jangan kedekut sapu sebelah pulak…tak kaya pon kalau kedekut.
✔️Letak bawang Holland…jangan laaa letak 2 urat je..letak banyak-banyak baru sedap..
✔️Celup daging dalam sos terus letak atas Holland..
✔️Letak salad dan last roti bahagian atas..
✔️Sedia untuk dibungkus

Dah siap…ready untuk ngappp

Sumber : Makcik Miera via MAHN