Rezeki itu datang pelbagai cara asalkan niat untuk betul terutama untuk membahagiakan keluarga.

Bagi wanita ini, ilmu kewangan yang dimilikinya mampu untuk beliau merancang kewangan buat dirinya khasnya untuk keluarga.

Bukan suami tidak mampu menyediakan kewangan yang kukuh untuk keluarga, namun ia atas kesedaran diri untuk memberi lebih keselesaan buat keluarga.

Kisahnya cukup inspirasi buat wanita. Moga jadi motivasi untuk penuhi impian diri.

Jom ikuti kisahnya.

SELFISH LA KAN

Budak baju pink tu gambar anak sulung akak pada 12 tahun lepas. Waktu tu, kami jalan-jalan kat sebuah Mall.

Kebetulan lalu ada pameran kereta. Akak tengok suami teruja betul dengan kereta ikan paus. Besar dan panjang.

“Senang… Anak-anak dah besar nak bercuti selesa.” Suami akak bayangkan beliau pandu. Anak akak sorang waktu tu terlompat-lompat kat belakang.

Waktu tu gaji akak dalam RM4,500. Manalah mampu nak beli. Gaji suami? Dah tentulah habis belanja nafkah keluarga.

Masa nak balik, akak bagitau – sebelum usia 45 tahun akak akan belikan kereta untuk dia ya? Akak fokus kumpul emas dan rumah dulu.

Fast forward, sebelum usia 40 tahun dah boleh beli. Deposit dalam +-RM70,000. Bulanan +-RM3,500.

Sebenarnya dah boleh beli sekian lama, tapi akak fokus dulu bebas hutang piutang, simpanan lebih 10 tahun gaji dan dah ada emas juga hartanah yang mencukupi. Pendek kata, fokus sampai in case tak boleh bayar bulanan, mampu selesaikan kereta secara cash.

IKLAN

.
Caranya?
Elak berharap pada satu cabang pendapatan. Pelbagaikan. Sentiasa hidup di bawah kemampuan. Mampu Bentley, pakai Velfire pun dah okay. Selamat juga, camera 360°. Luas dan selesa untuk keluarga. Banyak compartment untuk isi make up akak.

.
Kadang-kadang….
Apa yang kita tak dapat sekarang, jangan give up. Kita akan dapat di masa depan. Yang penting? Berani bermimpi.

Kat hati, niat perlu betul. Sahaja aku nak capai Financial Freedom supaya dapat membahagiakan orang-orang yang aku sayang.

Masalah orang kita, masa susah dengan isteri sorang. Bila senang dua tiga nak pasang. Lambatlah nak bebas kewangan begitu? Asyik serabut dengan banyak hal anak dan bini-bini yang berderet. #apeni?

IKLAN

Akak dan suami?
Kami tahu bagaimana kami bermula. Sebab itulah kami amat jaga zakat sedekah. Kami sentiasa hidup minima 50% di bawah kemampuan. Andai tak bekerja sekalipun, insya’allah income lain-lain mampu menyara keperluan kami.

Hari ini, kami mendidik rakan-rakan bukan setakat menabung emas tapi buat business emas. Sebab kami nampak, melalui Public Gold banyak benda kami boleh capai 5 hingga 10 tahun lebih awal.

Jika kami boleh, SELFISH LA KAN kalau tak kongsikan ilmu dengan rakan-rakan?

Dalam kewangan, hanya satu matlamat yang berbaki. Iaitu suami isteri berhenti makan gaji sebelum usia 45 tahun. Insya’allah, masa terdekat dan melalui Public Gold – pun tak perlu tunggu usia 45 tahun. Sebelum 40 tahun dah mampu pecat bos.

Hari ini akak ada hobi baru. Akak suka tengok suami belek-belek kereta yang akak hadiahkan. Bagi akak, dapat membahagiakan orang yang kita sayang – itulah kebahagiaan.

Salam Sayang

Sumber: Marlia Ramli