Tidak dinafikan, di bulan Ramadan ini biasanya ibu-ibu pasti sibuk menyediakan pelbagai menu untuk berbuka mahu pun juadah bersahur. Malah setiap kali itu jugalah, dalam penyediaan bahan-bahan masakan kita akan mengisar pelbagai ramuan menggunakan blender untuk memastikan hidangan yang dimasak sempurna dan enak rasanya.

Pun begitu, dengan kekerapan kita menggunakan blender ini kadang-kadang menyebabkan adanya bau rempah atau cili melekat pada blender tersebut. Jika dilihat dari mata kasar memang telah bersih namun baunya masih ada.

Jadi ada baiknya kita ketahui cara atau petua terbaik dan mudah dilakukan untuk memastikan blender yang digunakan bebas bau-bauan. Jom semak perkongsian Miya Aira ini, cukup bermanfaat.


“Nak share tips nak bagi blender tak berbau..Mesti kat sini ada masalah blender berbau selepas blender bahan seperti cili kering,cili,bawang atau apa saja .. walaupun dah basuh bersih bau tu mesti tak hilang jugak kan..Senang ja nak hilangkan bau dalam blender..Meh nak share tips..Pada yg dah tau its”-Miya Aira

Bahan-bahan yang diperlukan:

Sabun pencuci

IKLAN

Garam

Cara mencucinya :

1. Basuh bersih blender anda.

IKLAN

Dah Basuh Blender Tapi Masih Berbau Juga? Segera Ubah Teknik Mencuci, Barulah Puas Hati!

2. Masukkan air sabun pencuci pinggan mangkuk atau cecair pencuci pinggan mangkuk pun boleh. Apa jenama pun takpa janji sabun pencuci pinggan mangkuk

3. Masuk kan 2 atau 3 sudu garam

IKLAN

Dah Basuh Blender Tapi Masih Berbau Juga? Segera Ubah Teknik Mencuci, Barulah Puas Hati!

4. Kisar macam biasa dalam 2-3minit. Atau pun sampai berbuih. Lepastu bilas blender dengan air bersih.

Taraaa langsung tak berbau..Selamat mencuba 

sumber : Miya Aira Via MAHN