Begedil kentang nak buat memang nampak simple tapi jika salah penyediannya memang tak menjadi! Tapi resipi ni gerenti jadi, cara nak buat memang mudah. Tak terlalu lembek atau , masa goreng tak serap banyak minyak. Apa lagi jom cuba resipi ini.
RESEPI TAUHU BERGEDIL AYAM
Bahan-bahan
– Tauhu goreng pok (Ira buat 15 ketol je)
– Isi ayam cincang
– Bawang merah 3 ulas
– Bawang putih 2 ulas
– Ubi kentang 5 biji ira guna yang saiz sedang
– Daun bawang
– Bawang goreng
– Garam
– Maggi cukup rasa
Cara masak
1. Tauhu potong bentuk x bahagian atas buang isi dalam dia. Sebab kita nak sumbat inti yang kita buat nanti.
2. Kupas kulit ubi kentang dan potong 4 nak suruh mudah masak dan empuk. Rebus dan masukkan sedikit garam.
3. Tumis bawang merah dan bawang putih, masukkan isi ayam cincang goreng sampai masak. Masukkan garam dan maggi cukup rasa.
4. Bila ubi kentang dah masak awak angkat dan toskan. Lenyekkan ubi kentang masa masih panas dan campurkan bersama isi ayam yang digoreng tadi, masukkan juga isi tauhu tadi (jangan membazir tau amalan syaiton) masukkan daun bawang yang telah dipotong dan bawang goreng. Gaul-gaul biar sebati dan cuba dulu siket cukup rasa dah ke belum kalau belum tambah lagi garam atau maggi cukup rasa.
5. Awak sumbat la ke dalam tauhu inti yang awak buat tadi. Inti ke orang pangil eh lantak la wak ira pun tak tau orang panggil apa.
6. Pukul 2 biji telur bersama secubit garam, celupkan tauhu yang siap disumbat tadi dan goreng ke dalam minyak yang panas.
Ok done
Sambal kicap
Nak jugak ke resipi sambal kicap? Ok ira share la ye cara ira buat sambal kicap. Ira suka buat banyak-banyak terus sebab ira hantu sup dalam sup wajib ira masukkan sambal kicap. Eh nape masuk cerita sup pulak ni?hehe
Ni resepi bagi sebekas kecil sambal kicap kalau awak nak buat siket je just nak cicah tauhu bergedil je awak kurangkan la bahan ye.
Bahan-bahan
– Lada 50 tangkai ira guna, lagi pedas lagi sedap ui
– Bawang putih 2 atau 3 ulas
– Cuka
– Kicap
– Gula
– Garam
Cara buat
– Masukkan lada, bawang putih, cuka awak agak-agak la sebab ira main masukkan je, kicap pun awak masukkan agak-agak tergelam lada, garam secubit dan gula 3 sudu. Awak blend sampai hancur lada dan bawang tadi.
– Ambil kuali atau periuk awak panaskan sambal kicap yang awak blend tadi sampai gelegak, jangan taruk minyak pulak ye. Try la siket apa yang kurang kalau kurang masam tambah cuka siket kurang manis tambah gula.
Kalau hendak diikutkan ada banyak sahaja resepi kuih muih yang mudah dan cepat untuk dibuat sendiri sebagai juadah berbuka puasa. Sama ada menyediakan menu orang dulu-dulu ataupun menu viral orang sekarang, semuanya terserah pada anda.
Namun jika buntu atau tiada idea, apa kata sediakan kuih Popis atau juga dikenali sebagai Popia Pisang dengan pilihan pelbagai jenis topping yang pastinya membuatkan sesiapa sahaja tidak sabar untuk menikmatinya.
Paling syok, mudah sahaja disediakan dengan menggunakan bahan-bahan yang ringkas. Jadi tunggu apa lagi, jom kita buat Popis sebagai juadah istimewa hari ini untuk keluarga tercinta seperti resipi yang dikongsikan oleh Nur Amira Hamidi
POPIS (POPIA PISANG)
Bahan-bahan:
Kulit popia
Pisang
Bancuhan tepung gandum (untuk lekatkan popia)
Susu pekat (guna untuk topping cheese)
Jem coklat pilihan
Serbuk Oreo
Cheedar cheese
Cornflakes
Nestum
Cara-cara:
2.Ambil sekeping kulit popia, letakkan pisang di tengah-tengah.
3.Kemudian balutkan pisang itu dengan kulit popia.
4.Letakkan bancuhan tepung gandum untuk lekatkan kulit popia.
5.Gulungkan mengikut jumlah yang anda inginkan.
BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA
6.Gorengkan di dalam minyak yang panas sehingga keperang-perangan.
7.Letakkan topping coklat pilihan anda.
8.Kemudian taburkan topping mengikut citarasa masing-masing. Boleh guna oreo, nutella, nestum, cheese, cornflakes da lain-lain. Dan siap untuk dinikmati.
Jika berkunjung ke bazar Ramadan tentu sahaja kita akan nampak pelbagai jenis pilihan air yang berwarna warni dan perasa, sungguh ia nampak begitu menyelerakan. Umpamanya air katira yang begitu istimewa untuk dinikmati ketika bulan Ramadan ini.
Memandangkan ramuan herba getah anggur semulajadi yang istimewa diadun dengan pelbagai bahan-bahan lain seperti biji selasih, kembang semangkuk dan bahan-bahan lain dapat membantu menyegarkan dan menyejukkan badan.
Pun begitu, ada juga terjadi air katira yang dibeli tidak mewakili rasa sedapnya air katira yang original, untuk itu lebih baik anda sediakan sendiri ramuan dan bahan-bahannya. Sekali buat boleh minum seisi keluarga.
Nak tahu caranya, di sini Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan berkongsi resipinya untuk dicuba.
Ini katira. Ia juga dipanggil sebagai getah anggur/gond katira/gum tragacanth. Benda ni lah yang memberi nama kepada minuman itu. Jika peniaga jual air katira tapi tiada benda ni, maka peniaga tak jujur.
Katira ni boleh di beli di pasaraya (kawasan jual rempah ratus), kedai tabib cina atau kedai jual peralatan hindu. Saya beli online (Shopee/Lazada) je.
Minuman ni berasal dari timur tengah (tak pasti negara mana) dan di bawa ke Tanah Melayu oleh para pedagang. Johor naturalisasikan minuman ini menjadi minuman tempatan.
Orang Johor buat perubahan sedikit dari segi bahannya. Orang timur tengah gunakan air mawar untuk mendapatkan aroma segar, tapi di Johor ia diganti dengan pandan.
Buang biji kurma dan hiris halus. Kemudian masukkan kurma, biji selasih, katira dan kembang semangkuk di dalam cawan atau mangkuk berasingan. Masukkan air ke dalam setiap cawan macam ni.
Semua bahan ni akan mengembang. Jika dah kembang, kira dah boleh angkat dan tos. Biasanya perlu sekitar 4-6 jam.
Sementara tu, potong badam. Cincang pun boleh. Daun pandan tu saya carik halus, sekadar untuk hiasan.
Daun pandan tadi, kita rebus dengan air dan gula untuk dapatkan aroma dan warna hijau.
Air katira Johor berwarna hijau lembut. Tiada pewarna tambahan atau esen pisang diperlukan.
OK bahan-bahan rendam tadi dah kembang cantik. Air Katira Johor yang asli kadang kala diletakkan kismis. Cincau tidak tergolong sebagai bahan asli dalam resepinya.
Air Katira Abu Bakar yang merupakan salah satu jenama popular minuman ini, telah menambah bahan moden dalam ramuan mereka iaitu air berkarbonat aiskrim soda. Itu kira versi moden.
OK sekarang kita dah boleh satukan semua bahan yang kita dah sediakan. Bahan rendam tadi, perlu tos tau. Jangan kau tuang terus dalam susu tu. Cair susu tu karang. Jangan lupa masukkan badam.
Susu segar boleh diganti dengan campuran air dan susu sejat. Jika gunakan susu pekat manis atau minuman aiskrim soda, tak perlu tambah gula. Nanti manis sangat. Hiperglikemia karang!
Itu dia! Kita punya air katira Johor dah siap! Sedap diminum sejuk. Beraroma, dan menyegarkan.
Raya yang bakal disambut beberapa hari saja lagi buat ibu-ibu semakin kalut dengan pelbagai persiapan. Menyediakan juadah istimewa antara perkara wajib yang ibu perlu risaukan.
Makanan kesukaan anak-anak seperti Ayam Masak Merah pastinya menjadi menu utama hidangan selain rendang ketupat. Namun menyediakan Ayam Masak Merah yang lebih istimewa dan sedap, lain daripada yang lain, ibu-ibu kena cuba ni.
Bosan dengan resipi biasa, jom kita ikut resipi yang dikongsikan wanita bernama Rafiza Idayu. Rupanya nak rasa lebih menyengat kena letakkan serai dengan
kuantiti yang agak banyak. Katanya, resipi Ayam Masak Merah yang di’infused’ rasa serai yang wangi dan buka selera.Jom ikut caranya. Nampak mengiurkan.
Saya berkempatan belajar dengan seorang yang menyediakan Ayam Masak Merah yang sangat sedap ketika jamuan kenduri kahwin anak beliau. Pesannya, letak serai banyak dan maniskan sedikit masakan tersebut.
Jom kita lihat langkah demi langkah
Bahan bahannya:
Ayam seekor dipotong 12 bahagian
Serbuk Kunyit
Garam
30 biji lada kering
2 inci halia
2 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
1 batang kayu manis
5 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
7 biji cengkih
1 biji gula nisan (gula kerek @ gula nisse @ gula melaka @ gula perang)
4 ketul asam gelugur (asam keping)
2 biji tomato
10 sudu sos cili (brand Kimball)
10 sudu sos tomato (brand Kimball) 12 batang serai
* Rasa akan berubah mengikut bahan atau brand yang digunakan. Contohnya sos cili brand Maggi akan sedikit masam. Jadi kurangkan penggunaan asam keping
Caranya:
1. Setelah basuh dan toskan ayam, perap ayam sebentar dengan kunyit dan garam.
2. Goreng ayam tiga suku masak dan toskan. Jangan terlalu garing kerana ayam akan keras dan kurang juicy.
3. Ini tips yang penting untuk dapatkan aroma yang wangi dalam Ayam Masak Merah. Bawang besar hendaklah dihiris nipis. Jangan blender. Bawang besar yang
digoreng akan menerbitkan rasa manis dan wangi. Cili kering tadi direbus dan dikisar bersama bawang putih dan halia.
4. Panaskan minyak dan masukkan serai yang telah diketuk. Minyak masak akan beraroma serai yang wangi.
5. Kemudian masukkan bahan tumis.
Bahan tumis iaitu 4 sekawan :
+ Kayu manis
+ Bunga Lawang
+ Buah Pelaga
+ Cengkih
6. Kemudian masukkan bawang besar yang telah dihiris nipis.
7. Tumis sehingga naik bau. Tips untuk mengetahui bagaimana naik bau adalah bawa tangan di atas tumisan dan bawa aroma ke hidung.Belajar cara nak tau bau bawang wangi apabila ditumis. Ops! Elakkan bawa hidung ke gigi kuali, kalau terpercik minyak di muka.. acik tak bertanggungjawap
tau!
8. Apabila dah naik bau, masukkan bahan yang telah dikisar tadi. Pastikan minyak tidak terlalu sedikit agar bahan tumisan masak cantik sekata. Jangan bimbang dengan bawang besar yang dihiris tadi kerana ia akan hancur semasa proses menumis.
9. Masak bahan kisar tadi sehingga pecah minyak. Kenapa perlu pecah minyak? Ia indikasi bahawa bahan kisar telah masak sempurna. Jika lauk kenduri, masakan akan lebih tahan lama dan mengelakkan sakit perut jika bahan tidak dimasak sempurna. Apabila telah pecah minyak, masukkan gula nisan.
10. Kemudian masukkan sos cili dan sos tomato.
11. Masukkan air pada kepekatan yang diingini.
12. Apabila telah mendidih, masukkan potongan buah tomato.
13. Masukkan asam keping.
14. Akhir sekali masukkan garam secukupnya. Hati hati semasa masukkan garam kerana sos sudah ada garam dan ayam goreng tadi juga telah diletakkan garam.
15.Apabila cukup rasa, masukkan ayam goreng tadi.
16. Gaul sebati ayam tersebut ke dalam kuah masak merah tadi. Alhamdulillah, cantik kejadian ayam masak merah kita. Sedia dihidang dengan daun ketumbar
atau kacang peas.
17. Ini papadom untuk makan bersama Nasi Tomato. Goreng papodom ini yang seperti di kedai mamak. Papodom bulat ini lebih sedap berbanding papodom yang berbentuk segiempat.
Nasi Tomato sedia dihidang bersama Ayam Masak Merah dan Kuah Dhal.
Selamat mencuba!
Sumber: Rafiza Idayu
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di