Begedil kentang nak buat memang nampak simple tapi jika salah penyediannya memang tak menjadi! Tapi resipi ni gerenti jadi, cara nak buat memang mudah. Tak terlalu lembek atau , masa goreng tak serap banyak minyak. Apa lagi jom cuba resipi ini.
RESEPI TAUHU BERGEDIL AYAM
Bahan-bahan
– Tauhu goreng pok (Ira buat 15 ketol je)
– Isi ayam cincang
– Bawang merah 3 ulas
– Bawang putih 2 ulas
– Ubi kentang 5 biji ira guna yang saiz sedang
– Daun bawang
– Bawang goreng
– Garam
– Maggi cukup rasa
Cara masak
1. Tauhu potong bentuk x bahagian atas buang isi dalam dia. Sebab kita nak sumbat inti yang kita buat nanti.
2. Kupas kulit ubi kentang dan potong 4 nak suruh mudah masak dan empuk. Rebus dan masukkan sedikit garam.
3. Tumis bawang merah dan bawang putih, masukkan isi ayam cincang goreng sampai masak. Masukkan garam dan maggi cukup rasa.
4. Bila ubi kentang dah masak awak angkat dan toskan. Lenyekkan ubi kentang masa masih panas dan campurkan bersama isi ayam yang digoreng tadi, masukkan juga isi tauhu tadi (jangan membazir tau amalan syaiton) masukkan daun bawang yang telah dipotong dan bawang goreng. Gaul-gaul biar sebati dan cuba dulu siket cukup rasa dah ke belum kalau belum tambah lagi garam atau maggi cukup rasa.
5. Awak sumbat la ke dalam tauhu inti yang awak buat tadi. Inti ke orang pangil eh lantak la wak ira pun tak tau orang panggil apa.
6. Pukul 2 biji telur bersama secubit garam, celupkan tauhu yang siap disumbat tadi dan goreng ke dalam minyak yang panas.
Ok done
Sambal kicap
Nak jugak ke resipi sambal kicap? Ok ira share la ye cara ira buat sambal kicap. Ira suka buat banyak-banyak terus sebab ira hantu sup dalam sup wajib ira masukkan sambal kicap. Eh nape masuk cerita sup pulak ni?hehe
Ni resepi bagi sebekas kecil sambal kicap kalau awak nak buat siket je just nak cicah tauhu bergedil je awak kurangkan la bahan ye.
Bahan-bahan
– Lada 50 tangkai ira guna, lagi pedas lagi sedap ui
– Bawang putih 2 atau 3 ulas
– Cuka
– Kicap
– Gula
– Garam
Cara buat
– Masukkan lada, bawang putih, cuka awak agak-agak la sebab ira main masukkan je, kicap pun awak masukkan agak-agak tergelam lada, garam secubit dan gula 3 sudu. Awak blend sampai hancur lada dan bawang tadi.
– Ambil kuali atau periuk awak panaskan sambal kicap yang awak blend tadi sampai gelegak, jangan taruk minyak pulak ye. Try la siket apa yang kurang kalau kurang masam tambah cuka siket kurang manis tambah gula.
Masalah sinki tersumbat menyebabkan segala kerja di dapur terbantut. Memang geram dibuatnya terutamanya jika sudah pelbagai cara dicuba tapi sinki masih tidak mengalirkan airnya.
Jika berdepan masalah ini untuk sekian lagi, cuba kaedah yang disarankan oleh Mat Isa Muhamad Nor dalam Facebook beliau.
1. Gunakan soda untuk mengatasi masalah sinki.
Boleh dibeli di kedai hardware. Ada yang menyarankan mengguna soda bikarbonat tapi kesannya tidak sekuat soda jenis ini. Bentuk soda ini keping-keping. Elakkan menyentuh bahan ini kerana boleh melelas tangan.
2. Masak air. Saya guna bekas paling besar. Lagi besar lagi banyak air, bermakna lagi banyak air boleh mencuci paip yang tersumbat tu.
3. Kemudian, letak soda dalam lubang sinki seperti dalam gambar. Tunggu air menggelegak lalu tuangkan air panas tadi dan lihat soda bertindak balas.
4. Sudah selesai air turun, buka paip air untuk membolehkan kekotoran dalam saluran yang melekat itu keluar.
Sumber: Mat Isa Muhamad Nor (facebook)
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Melayan selera di cafe berjenama dengan menu yang lazat pasti perlu berbelanja besar.
Apatah lagi, anak-anak turut mahu merasa air minuman istimewa. Jadi apa kata pelajari minuman Nutella Caffe Mochaccino Homemade ini.
Bahan-Bahan:
2 sudu Milo
1 paket Nescafe Latte
1 paket Oldtown White Coffee Mocha
2 sudu Nutella
1/4 cawan susu penuh krim
Whipped cream dan chocolate syrup (optional)
Cara Membuat:
1.Masukkan sepaket Nescafe, sepaket Oldtown Mocha dan dua sudu Milo dalam gelas.
2. Masukkan pula Nutella dan larutkan dengan sedikit air panas.
3. Masukkan susu penuh krim dan kacau.
4. Letakkan ais.
5. Topping dengan whipped cream dan choc syrup kalau nak tambah kick!
Kredit: Ama Azmi
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Kalau menggoreng bihun atau mi, pasti ada yang akan memasukkan tauhu di dalamnya. Malah sekarang ramai yang gemarkan tauhu sumbat yang dicicah bersama sambal kicap serta ditambah sedikit potongan cili padu. Memang perghhh rasanya.
Biasanya kita akan membelinya tapi sebenarnya ramai tak tahu untuk menyediakannya sendiri adalah cukup mudah. Malah, jika ibu-ibu buat sendiri di rumah, dengan kos yang sedikit, banyak yang anda boleh dapat tauhu.
Jom lihat cara-cara pembuatan tauhu perkongsian dari saudari Mimi Ly.
BAHAN-BAHAN:
1kg kacang soya – direndam semalaman
10 sudu besar cuka makan – cuka boleh diganti dengan GDL. Fungsinya sama iaitu untuk membekukan soya
2 helai kain bersih – boleh guna kain lampin baru atau kain lain yang bersesuaian
2 buah bekas penapis – sama besar
CARA MEMASAK:
1. Kisar kacang soya dengan air dengan nisbah 1 cawan kacang soya bersamaan 2 cawan air biasa. Kisar sekali sahaja.
2. Tuang soya yang dikisar ke dalam bekas yang telah dialas menggunakan kain. Perah air soya. Lakukan hingga habis. Hampas soya perlu dibuang.
3. Masukkan air tapisan soya ke dalam periuk besar. Kacau sentiasa hingga keluar bau soya dan berasap-asap. Semasa proses ini, teruskan kacau kerana tak nak bagi soya pecah. Setelah 5 minit, baru padamkan api. Tunggu 5 minit lagi supaya suam sedikit.
4. Tapis soya sekali lagi. Ia bertujuan untuk membuang sisa hampas yang ada serta menjadikan tauhu cantik dan lembut.
5. Masukkan air soya ke dalam bekas bersesuaian. Biarkan 5 minit dan masukkan cuka makan. Kacau seketika dan biarkan soya menjadi ketulan-ketulan. Anggaran masa dalam 15-20 minit.
6. Selain cuka, boleh juga menggunakan GDL ( serbuk tao fa). Ia boleh dibeli di kedai bakeri. Nisbahnya ialah 30gm GDL dilarutkan dengan 60gm air suam. Kemudian campurkan ke dalam air soya tadi. Tunggu sehingga berketul sama seperti proses menggunakan cuka tadi.
Sediakan bekas tapis. Alas kain lampin. Di bawah tapis beralas diletakkan satu lagi bekas supaya air lebihan tauhu mudah menitis ke bawah.
7. Tuang bancuhan soya berketul tadi dengan berhati-hati. Tutup kain dengan elok.
8. Letakkan satu lagi tapis dan juga pemberat. Biar sehingga tauhu sejuk dan bila dibuka, tauhu tidak melekat pada kain.
9. Potong tauhu, simpan dalam bekas berair dan letak dalam peti sejuk.
Nota:
Jika guna kain lampin, pilih kain lampin yang belum digunakan lagi (baru).
Untuk agen pembeku, pilih salah satu sahaja sama ada mahu guna cuka atau GDL. Jangan guna kedua-duanya sekaligus.
Untuk tauhu lebih tahan lama, masukkan 2 sudu makan cuka ke dalam air rendaman tauhu.