Jika ingin dingat-ingat, bila ye kali terkahir anda menghadiri majlis perkahwinan? Mungkin ada antaranya sudah setahun lebih tidak menerima undangan dek kerana SOP larangan mengadakan majlis perkahwinan bagi menyekat penularan Covid-19.

Sungguh lama rasanya bukan? Jadi tidak hairanlah hingga ada yang berasa teringin hendak merasai keenakan nasi kenduri.

Kalaulah dapat makan nasi minyak bergandingan pula dengan menu daging masak hitam, ayam masak merah, dalca dan acar. Kemudian ada pula air sirap ros sunquick yang sejuk sebagai pelengkap set hidangan di meja makan. Memang puas hatilah menu lauk kenduri kita. dapat makan di rumah sendiri, boleh makan bertambah ikut suka hati!

Oleh itu, apa kata hari ini anda sediakan sendiri menu istimewa nasi dan lauk pauk kenduri untuk dihidang kepada seisi keluarga. Menyediakan sendiri pastinya lebih puas hati, selain dapat tunaikan keinginan bolehlah juga kita anak beranak makan bertambah.

Resipi lengkapnya bolehlah mencuba resipi  yang dikongsikan oleh Nik Hanani ini.

Resipi Nasi Orang Kahwin

Daging masak hitam
Bahan-bahan:
– Daging 1 kilo
– 10 biji bawang merah + 3 biji bawang putih + 1 inci halia (blend)
– 2 batang serai (hiris)
– 4 sekawan
– lada hitam (tumbuk)
– jintan manis + jintan putih (tumbuk)
– kicap cair
– kicap pekat (yang saya buat ni tak letak sebab takde kicap pekat..tapi rasa tetap sama
– lada kering (blend)


Cara-cara:
– perap daging dengan kicap cair dan kicap pekat (kalau ada) serta lada kering. Perap 1 – 2 jam
– tumis bahan blend
– masuk 4 sekawan, serai,jintan manis, jintan putih, lada hitam. Tumis hingga pecah minyak
– masuk perapan daging. Tambah kicap cair + tambah sedikit air.
– masuk garam, gula, asam keping
– masak sehingga daging jadi lembut & kuah jadi pekat

Dalca


– rebus kacang dal hingga empuk
-potong terung, kacang panjang, carot, ubi kentang
– 10 biji bwg merah + 3 biji bwg putih + 1 inci halia (blend)
– 1 biji bwg merah besar hiris
– 1/2 inci halia hiris
– 4 sekawan
– daun kari (kalau ada)
– rempah kari daging (sy guna babas)
– santan
Cara-cara :
– Tumis bahan blend + bwg merah (hiris) + halia (hiris) + 4 sekawan + daun kari hingga naik bau..nak nampak kuah cantik, guna minyak lebih sikit masa menumis.
– masuk rempah kari + semangkuk air..tumis sehingga pecah minyak
– masuk santan..masak sehingga kuah menggelegak
– masuk carrot, kacang panjang, ubi kentang , terung
– masuk garam + gula + asam keping
– masuk kacang dal
– dah masak tutup api

Ayam masak merah
– ayam (letak kunyit garam goreng)
– 10 biji bwg merah +3 biji bwg putih + 1 inci halia (blend)
– bwg merah hiris
– lada kering (blend)
– sos cili
– sos tiram
– kicap
Cara-cara:
– tumis bahan blend + bwg merah hiris
– masuk lada kering..tumis hingga naik minyak
– masuk kicap + sos cili + sos tiram
– garam + gula
– masuk ayam & gaul

Nasi minyak
Bahan-bahan:
– 3 cawan beras basmati panjang (rendam 15 minit
– 6 biji bawang merah (hiris) + 3 biji bawang putih (hiris) + halia (hiris)
– 4 sekawan
– 2 sudu besar minyak sapi + 2 sudu besar minyak masak
– 1/2 cawan susu cair
– 3 cawan air biasa
– daun ketumbar
– kiub pati ayam
– kismis
– badam
Cara-cara
– tumis bawang merah, bawang putih, halia, 4 sekawan dengan minyak sapi
– masuk badam dan kismis
– tuang bahan tumis ke dalam beras yang di toskan
– masuk 3 cawan air + 1/2 cawan susu cair
– masuk 1 kiub pati ayam + sedikit garam
(nasik tak nak pecah, jgn kerap kacau)
– masak nasi macam biasa
– dah separuh masak masuk daun ketumbar
– dah masak nasi boleh tabur daun bawang

IKLAN

Acar
– timun barang (buang tengah potong panjang)
– carrot (potong panjang)
– bawang merah (hiris)
– cili merah/hijau besar (potong bulat)
– cuka
– garam gula
Cara-cara:
– gaul sebati semua bahan kat atas

Selamat mencuba

Sumber : Nik Hanani

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

IKLAN

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BEKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di  https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp  http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club