Tentunya setiap orang pernah berangan untuk memiliki rumah yang mewah. Apatah lagi apabila sudah berkeluarga, semahunya ingin mempunyai rumah yang selesa untuk didiami.

Pun begitu, dalam mencapai impian rumah idaman tentu ada usaha dan pengorbanan yang harus dilakukan.

Ini sebagaimana perkongsian kisah suami isteri ini dalam merialisasikan impian memiliki rumah idaman mereka. Semoga kisah ini dapat menyuntik inspirasi buat anda.

Ini kisahnya.

Ptg ni akak nak share kisah rumah idaman kami . Kisah anak pemandu lori & anak peniaga kedai makan. Pasangan yg suka berangan . Suka cakap “rumah kita beso, ada kolam renang”. “Motor GTR abg nnt nak parking sini tau”. Atau bila jalan² naik keta dan terjumpa org lain bwk keta idaman “ni apesal org ni pakai keta abg tak pulang²? “.

Kisah rumah idaman pertama. Banglo 5 bilik, 3 bilik air. Beli 19thn lepas. Sanggup lepaskan keta Honda Civic dan tukar kpd Satria 3rd hand.

Makan luar boleh sebulan sekali. Tudung beli kat pasar malam rm5 dpt 2lai. Saya surirumah tapi amek upah menjahit tudung. Suami g keja naik motocup, time lunch blk makan kat rumah sbb nak jimat duit. Demi rumah idaman. Sanggup berkorban. Sekarang rumah ni dah nak habis bayar. Alhamdulillah. Ni kisah 19thn lepas.

Rumah idaman kedua. Beli 3thn lepas. Banglo 7 bilik, 6 bilik air. Apa pula yg perlu “dilepaskan” kali ni ?

IKLAN

Kami “lepaskan” motor GTR 1400cc, Mercedes CLA250 dan Vellfire. Digantikan dgn skuter Modenas & Exora versi terbaru yg enjin turbo tu . Alhamdulillah.

Hidup ni satu pilihan. Setiap pilihan ada baik & buruk. Tiada pilihan yang lebih baik daripada pilihan lain.

IKLAN

Semuanya bergantung kepada perspektif masing². Jika rasa pilihan tu terbaik buat kita, teruskanlah. Pedulikan tanggapan manusia. Kita ada Allah yg menilai kita.

Kami sanggup lepaskan brg yg kurang penting utk dptkan rumah idaman.

Pesan akak utk kawan deko-deko akak, jadilah diri sendiri, kuat kerja, jgn mudah putus asa, usaha gapai impian, jaga keluarga sebaiknya, bahagiakan diri dan org tersayang.

Jgn dengki, jgn busuk hati, jgn kacau org. Doa banyak². Tawakkal. Mana tau satu hari nnt Allah makbulkan. Akak doakan semoga semua impian kawan² akak utk dpt rumah idaman & nak deko-deko tu jd kenyataan. Aminn yra .

sumber : Muhaszlina Sanip