Tengah hari semalam saya semai salad romania dan sawi manis. Teruja sebab pak choy pkp sudah habis. Tambahan pula saya suka salad romania.

Berikut adalah tips menyemai biji benih.

1. Saya pilih biji benih yang berkualiti. Kalau sesetengah pokok, saya elakkan untuk guna benih f2.

2. Medium semaian boleh guna peatmoss atau cocopeat. Seboleh bolehnya rendam dulu cocopeat dan perah air rendaman untuk membuang tanin.

3. Masukkan medium ke dalam bekas semaian sama ada seedling tray, pasu, tipuware. Ketepikan sedikit untuk ditaburkan di atas biji benih nanti.

4. Siram medium sehingga betul betul basah.

5. Taburkan biji benih secukupnya. Usah habiskan semua. Mana la tahu, kalau semaian rosak, kita masih ada biji benih simpanan.

6. Ambil sedikit medium yang diketepikan dan tabur di atas biji benih. Tujuannya supaya biji benih terlindung daripada kering.

IKLAN

7. Letakkan bekas semaian ditempat redup. Boleh juga ditutup dengan plastik.

8. Periksa semaian, ini adalah untuk memastikan medium lembap, perhatikan keadaan biji benih. Periksa juga keselamatan – kalau ada sifut vavies kecil.

9. Dedahkan kepada matahari pagi sekejap

IKLAN

10. Setelah pokok dah ada 3-4 set daun dan bersedia dialihkan siram dengan semburan halus dan cungkil dengan lidi pencungkil gigi atau lidi sate dengan berhati hati supaya akar pokok tidak putus dan cedera.

Kongsikan tips ini sekiranya tuan/puan fikirkan ia memberikan manfaat. Kongsikan juga bagaimana untuk tambah baik teknik penyemaian yang tuan/puan lakukan.

Jom kita berkebun.

Sumber : Enkay Nik Mustaffa