Kisah wanita bernama Siti Nur Fazidah, 33 tahun cukup menarik untuk dikongsikan. Bagaimana kekgigihan seorang isteri dan juga ibu kepada 4 orang anak yang terpaksa tinggal berjauhan dengan suami (PJJ).

Daripada seorang suri rumah yang ‘nothing’ dia bangkit untuk mengubah kehidupan. Berbekalkan modal RM60, Nur Fazidah mula berkebun. Inilah kisahnya yang mula berkebun sejak empat tahun, sehingga mampu menjana pendapatan lumayan.

Bukan itu sahaja, suaminya yang sebelum ini terpaksa berjauhan kerana bekerja, memilih untuk berhenti kerja dan turut membantu Nur Fazidah mengusahakan tanaman di halaman rumah mereka sahaja.  Bukan sahaja laman rumah nampak cantik dengan landskap sayuran, bahkan ia menjadi sumber pendapatan keluarga ini. Sangat berinspirasi kisah wanita ini.

Saya suri rumah yang “nothing”. PJJ dengan suami bertahun lamanya.  Saya suka berkebun. Macam orang lain hanya berkebun biasa2. Saya cabar diri untuk buat sesuatu yang luar biasa.. lanskap dalam kebun. Dari tanam kobis sepokok 2, saya tanam 200 ke 300 pokok.. kemudian saya lanskap kan.. bukan hanya kobis, malah 30 jenis tanaman sayuran lain juga sy buat.

 

 

 

 

 

Bermula modal RM60 Capai RM18K

Masa tu saya tahu penat saya akan berbaloi.. saya simpan dan kumpul semua gambar tanaman saya.. saya belajar untuk dapatkan gambar yang cantik.. saya pandai berkebun pun sebab saya dari golongan keluarga pekebun.. saya bermula dengan FB.. tunjuk pada rakan2 FB apa saya buat.. tunjuk dalam group2 kebun. Sambutan sangat menggalakkan.
Bermula dari tu dengan modal RM60 sebagai suri rumah yang “nothing” tu.. saya berjaya raih RM18k pendapatan bulanan tertinggi saya dalam tempoh 4 tahun..

IKLAN

Bermula RM60 saya beli biji benih untuk dijual semula.. saya jadikan semua gambar2 tanaman saya sebagai testimoni sendiri. Sejak itu, kehidupan saya berubah.. pendapatan mingguan maintain 2k. Saya perluas lagi biz on9 ni dengan lebih besar lagi. Saya  jual bahan2 pertanian lain2.. seperti baja.. racun.. polibag.. tanah semai.. dan banyak lagi..
Siapa sangka.. suami yang PJJ bertahun2 tu, berhenti tinggalkan kerja dia dan dia sekarang kerja dengan saya.. alhamdulillah kami dah dekat sekarang.

Saya juga aktif online, saya juga offline hanya dirumah.. ramai orang dari komuniti terdekat datang semata nak tengok laman dan membeli dengan saya.. paling tak terduga, laman saya juga telah dikunjungi orang dari serata negeri gara2 iklan saya aktif dalam group2 besar.. mereka teruja untuk melihat sendiri tanaman saya.

Hasil dari 4 tahun ini..
Saya dapat membina sebuah rumah.. tak besar mana tapi saya selesa dah ada ruang untuk hari tua kami. Selain itu juga, rumah saya dah jadi cek point untuk tetamu2 besar (vip) dari pihak FELDA (bahagian wilayah) singgah.

Kenangan paling indah, Mantan tuan pengarah lanskap negara pernah jadi tetamu saya. Masa tu felda kami bertanding keceriaan kampung. Saya  tak akan lupa bagaimana saya bermula.

IKLAN

 

 

Saya kerah semua kudrat untuk buktikan yang saya bukan suri rumah yang tak ada impian.. saya berjaya mengubah kehidupan saya. Kalau dulu saya hanya ada RM20 untuk belanja belanja dapur sehari hari.. kini saya sentiasa ada 4 angka sehari dalam wallet.. bukan nak riak, tapi ia jalan cerita hidup saya.

FB atas nama Nur Allia Zahra (ank) FB ni wujud bukan semata untuk  jualan on9. Saya mahu sebarkan semangat berkebun pada seluruh suri rumah seluruh Malaysia..
Berkebun lah.. semai2 jual pokok.. boleh buat pendapatan sampingan.

Sumber gambar: FB Nur Allia Zahra