Mak-mak kalau dah mula pergi shopping, semua benda diambilnya! Kadang kalau dah buat list, tak ada maknanya nak ikut, langgar je beli benda lain juga. hehe.
Niat di hati nak beli buah buat makan dengan anak-anak sekali, tapi bila dah beli tak terusik. Malas nak masuh lah, nak buang kulit lah, nak potong lah. Macam-macam alasan!
So dari tak terusik atas meja dan busuk, transform jadikan salad buah resipi dari Rozita Daud ni. Senang je rupanya. Makan pula sejuk-sejuk, memang terbaik lah! Jom cuba.
Resipi Salad Buah-Buahan
Siapa yang suka Salad Buahan try l buat ni. Buat siap-siap nanti simpan dallam peti ais, lepastu boleh makan sejuk sejuk! 😍🤤🍇
Ads
Bahan-bahan:
1 biji buah pelam
2 biji epal hijau
2 biji epal merah
Kismis hitam (ikutla nak banyak mana)
Anggur
1/2 tin susu cair
1 Yogurt rendah lemak perisa strawberi
5 ke 6sudu mayonis buah-buahan
Cara-caranya :
1) Potong dadu buah yang hendak digunakan. Pelbagaikan jenis buah lagi sedap, ada rasa manis dan masam.
Ads
2) Sekalikan buah-buahan tersebut di dalam bekas. Masukkan yogurt, mayonis dan susu cair ke dalam bekas buah tadi. Kemudian masukkan kismis. Kacau rata hingga sebati.
Ads
3) Bila salad buah dah rata, boleh simpan di dalam bekas bertutup. Masukkan ke dalam peti sejuk dulu sebelum makan. Selamat mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Tentu ramai yang suka makan puding karamel. Dessert yang menjadi menu untuk hidangan minum petang bersama keluarga. Malah tidak mustahil menjadi kegemaran ramai.
Biasanya terdapat resepi puding karamel menggunakan resipi menggunakan telur. Tetapi resipi yang dikongsi ini tidak mengunakan telur. Cara nak buat pun mudah.
Ikuti perkongsian olehMimiey Zuhaa yang mendapat perkongsian sehingga 3.6K ‘shares’ di facebook miliknya.
Ni dia puding caramel tanpa telur & tanpa perlu kukus.. Alhamdulillah membentuk dengan elok dan jayanya.. Biasa puding caramel letak telur bau hanyir kan.. So boleh la cuba resepi ni nanti.. Yang tak boleh makan mesti boleh makan , budak² pun sukaa.. Ada yang nak resepi tak? Kalau ramai yang nak resepi nanti saya share resepinya
Bahan gula caramel: -¼ cawan gula -3 sudu besar air
Bahan puding: -1 paket agar-agar(10gm) -4 cawan air -1 tin susu cair -½ cawan susu pekat -¾ cawan gula(nak manis lagi letak 1 cawan) -3 sudu tepung kastard -1 sk esen vanila
Cara membuatnya 1.panaskan gula dan air didalam loyang dengan api perlahan sehingga gula keperangan dan kacau hingga rata. Ketepikan dulu. 2.satukan kesemua bahan untuk puding didalam periuk dengan api perlahan. 3.biarkan ia larut dan tidak berketul. 4.setelah adunan sedikit pekat boleh tutupkan api. 5.tapis adunan terlebih dahulu sebelum masukkan ke dalam loyang berisi caramel tadi. 6.selepas siap tuang ke dalam loyang bolehlah masukkan kedalam peti selama 2-3jam atau betul² adunan puding jadi keras. 7.bila dah keras bolehlah potong , hidang dan makan sejuk²
Sesuai untuk dihidangkan bila tetamu datang
Mudah,ringkas dan cepat kan. Selamat berjaya semua!
Pada musim durian dilihat begitu banyak dijual di pasaran dan ketika ini bukan sahaja masa yang ditunggu-tunggu buat peminat durian untuk menikmati keenakan rasa buah secara segar. Malah ketika inilah juga pelbagai menu dapat dihasilkan dengan menggunakan buah durian bagi memberi variasi untuk seisi keluarga menikmati keenakan buah durian yang umumnya ketahui hanya ada pada musim-musim tertentu.
Salah satunya yang cukup digemari ramai adalah kuih Seri Muka Durian, warna keemasan dan keenakan rasanya memang tidak terkata. Jadi untuk anda yang ingin mencuba menyediakan kuih seri muka durian bolehlah mencuba resipi yang dikongsikan ini.
Bahkan daripada perkongsian Puan Nor Al Fatihah turut diberikan tip dan trik untuk pastikan kuih yang dimasak elok kejadiannya dan bila dipotong nampak sempurna. Nak tahu lanjut, ini perkongsiannya.
SERIMUKA DURIAN Lapisan Bawah (Pulut)
2 cawan beras pulut – di rendam di dalam air selama 4 jam & toskan
2 cawan santan
2 sudu teh garam halus Lapisan Atas (Durian)
1 cawan isi durian
2 cawan santan
1 cawan gula pasir
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
1 sudu besar tepung beras
2 biji telur gred B
1/2 sudu teh garam halus
Pewarna kuning
Cara-cara Membuatnya
1.Lapisan Bawah (Pulut) Sapu loyang saiz 10″ dengan minyak dan alas plastik wrap. Satukan beras pulut, santan & garam. Kacau rata. Kukus selama 30 minit di atas api sederhana
2.Setelah pulut masak, gembur-gemburkan. Kemudian ratakan dan tekan pulut hingga padat
3.Lapisan Atas (Durian) Satukan semua bahan. Blend hingga halus. Kemudian masak di atas api kecil hingga naik wap saja
4.Tuang adunan durian ke atas pulut perlahan-lahan. Kukus semula selama 30 minit di atas api sederhana kecil. Balut penutup pengukus dengan tuala untuk elakkan wap air menitik di atas kuih. Lepas tu, kukus 5 minit lagi tanpa penutup supaya permukaannya licin dan kering daripada air.
5.Sejukkan 3-4 jam di dalam peti ais. Keluarkan daripada loyang dan potong dengan pisau plastik yang di sapu sikit minyak untuk dapatkan potongan yang kemas.
Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.
Diakui peminat makanan chinese muslim tentu akan menggemari rasa sup telur yang enak dihirup ketika panas.
Namun, menikmati hidangan seperti ini direstoran terkemuka pasti mahal harganya. Oleh itu, adalah lebih baik jika dapat disediakan sendiri memandangkan bahan-bahan yang digunakan mudah untuk diadakan.
Ini sebagaimana yang dikongsikan oleh wanita ini, di mana menurutnya menu tersebut menjadi anatara kegemaran ibu mertuanya.
Jadi, jom semak cara penyediaan Sup Telur.
Lepas sarapan tadi mak mertua request nak makan sup telur chinese style. Kita buat dan tambah crab stick sebagai penambah selera. Kebiasaannya sup ni dihidangkan di hotel.
Cara memasak:
1. Panaskan air di dalam periuk; masukkan kiub pati ayam, bawang dan halia. Biarkan sehingga mendidih.
2. Setelah air rebusan mendidih, isi filamen ketam dan biarkan masak.
3. Kemudian, tuangkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga sup menjadi pekat.
4. Kacau sup secara pusingan dan tuangkan bancuhan telur secara perlahan supaya telur tidak bergumpal.
5. Tambahan perasa; secubit garam, sesudu kecil cuka, dan sesudu kecil kicap pekat.
6. Sedia dihidang/dimakan bersama daun bawang & minyak bijan.
Lisbon Hotel Melaka menawarkan pengalaman tenang dan mewah di Perkampungan Portugis. Dengan reka bentuk ala Mediterranean, kolam infiniti dan restoran Festa yang eksklusif, ia destinasi ideal untuk percutian keluarga.