Perkahwinan dikatakan sempurna jika ada anak-anak yang menjadi penyeri rumahtangga yang dibina.

Namun kadang kala, jantina anak pula menjadi perhatian apabila semuanya sama jantina. Nampak ia remeh tetapi apabila asyik di tanya soalan yang sama hati mana yang tidak terkilan dan sedih.

Menurut pendakwah bebas. Ustazah Asma’ Harun, dirinya turut ditanya soalan demikian untuk meminta nasihatnya.

Menerusi perkongsian di facebokknya, dia. berkongsi nasihat mengenai hal itu.

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

KEPADA YANG BERTANYA DAN BERSEDIH

Deep Nasihat Ustazah Asma’ Harun Jika Ada Ditanya Tentang Anak Semua Sama Jantina

Sering saya ditanya, “ustazah ada tak amalan, doa atau tips untuk dapat anak perempuan?, anak saya 4 orang semua lelaki, teringin sangat nak anak perempuan, saya stress dengan provokasi & pertanyaan orang “.

Ustazah, “salah ke jika semua anak saya perempuan, 6 orang, saya letih dan stress dengan ayat suruh beranak lagi, mana tahu dapat lelaki, supaya ada wakil jadi imam atau yang angkat jenazah kita esok..macam² ustazah orang cakap.”

Kepada yang suka tanya atau bagi cadangan tentang jantina anak orang, paling manis cukuplah mendoakan dalam waktu yang sama memberikan kata² yang positif.

IKLAN

Saya sendiri, bila tengok seseorang yang memiliki ramai anak tapi 1 jantina, di antara yang selalu saya katakan..

“SubhanAllah, semua anak lelaki ya, tak apa.. Nanti dapat semua anak perempuan ekspres, menantu esok² , untung juga semua anak lelaki, cukup untuk angkat jenazah kita 4 penjuru.. SubhanAllah..”

“Alhamdulillah, semua anak perempuan comel², ramailah pembantu kat rumah ya, insyaAllah anak² ni esok melahirkan ramai pejuang agama Allah, darah daging puan juga..”

Dan lain² cara membahagiakan mereka.

Tuan Puan,

Ada yang dah nikah lama belum ada anak.
Ada yang sampai tua tak ada anak.
Ada yang nak sangat nikah belum bertemu jodohnya, apatah lagi ada anak.
Ada yang ada anak semuanya sakit kronik.
Ada yang ada satu sahaja anak dan anak itu meninggal dunia.
Ada yang meninggal kerana melahirkan anak.

Dan pelbagai lagi kisah dengan “anak”.

IKLAN

Pertama, jika kita ditanya tentang anak semua sama jantina, jawablah ia adalah kurnian Allah swt, baca dan fahamilah firman Allah dibawah :

Surah Asy-Syura ayat 49 dan 50 :

لِّلَّهِ مُلۡكُ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِ يَخۡلُقُ مَا يَشَآءُ يَهَبُ لِمَن يَشَآءُ إِنَٰثًا وَيَهَبُ لِمَن يَشَآءُ ٱلذُّكُورَ

“Kepunyaan Allah-lah kerajaan langit dan bumi, Dia menciptakan apa yang Dia kehendaki. Dia memberikan anak-anak perempuan kepada siapa yang Dia kehendaki dan memberikan anak-anak lelaki kepada siapa yang Dia kehendaki”,

أَوۡ يُزَوِّجُهُمۡ ذُكۡرَانًا وَإِنَٰثًا وَيَجۡعَلُ مَن يَشَآءُ عَقِيمًا إِنَّهُۥ عَلِيمٌ قَدِيرٌ

“Atau Dia menganugerahkan kedua jenis laki-laki dan perempuan (kepada siapa) yang dikehendaki-Nya, dan Dia menjadikan mandul siapa yang Dia kehendaki. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui lagi Maha Kuasa”.

Allahu Akbar, Allah maha mengetahui atas setiap pemberian dan ketetapanNya. Hikmah di sebalik ketetapan itu akan dirasai oleh orang mu’min, sungguh segala ketetapan Allah itu adalah yang terbaik dan sempurna.

Kepada yang teringin nak anak, samada dah nikah atau belum, atau dah sampai tua tetap tidak ada anak. Percayalah, semua yang kita inginkan namun tidak dapat di dunia ini, lalu kita sabar, redha dan bersangka baik, yakinlah akan diberikan di Syurga kelak .

IKLAN

BAGI SOALAN ADA TAK TIPS ATAU DOA.

Selalu saya jawab, maaf tak ada tips, mungkin saintis ada jawaban, wallahua’lam. Tapi tentang doa, silakan doa dengan ayat sendiri, ayat umum atau khusus. Allah Maha Mengetahui keinginan yang terkandung di dalam hati.

Soal boleh ke tidak minta doa jantina anak, iya boleh, silakan.. Sebagai hamba kita berhak meminta dengan cara kita, sebagai Tuhan, Allah berhak menunaikan permintaan kita dengan CaraNya.

Cuma yang jauh lebih utama daripada isu jantina anak, banyakkanlah berdoa agar dapat anak yang soleh, Surah As-saffat 100 :

رَبِّ هَبۡ لِىۡ مِنَ الصّٰلِحِيۡنَ

“Ya Tuhanku, anugerahkanlah kepadaku zuriat yang termasuk orang yang shalih.”

Sumber: Asma’ binti Harun

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Deep Nasihat Ustazah Asma’ Harun Jika Ada Ditanya Tentang Anak Semua Sama Jantina

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI