Selalu kalau malas nak makan malam nasi, mesti akan cari roti atau biskut untuk makanan sampingan kan?
Dah alang-alang sekarang ni viral roti ala-ala Kpop, ni haa kami payung sekali roti seakan Kpop tapi versi senang guna sos carbonara pula resipi dari Paie IZa ni. Jom cuba!
RESIPI ROTI BURGER CARBONARA CHEESE
Bahan-bahan Inti :-
1/2 tin sos cabonara cheese
1/2 biji bawang besar potong dadu
3ulas bawang putih ketuk cincang
1/2 biji lada merah
1/2 biji lada hijau
2keping daging ayam burger (ramas basuh n tos)
3batang sosej potong mcm
4batang jejari ketam potong
Bahan-Bahan Untuk Garlic Butter
3 ulas bawang putih tumbuk lumat
Sikit daun sup
Marjerin 2 sudu besar
*campurkan semua bahan-bahan untuk garlic butter
Cara-caranya :-
1) Masukkan minyak makan 1/2 senduk kecil, tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
2) Kemudian masukkan isi ayam, biarkan layu dan masukkan sosej dan jejari ketam, biarkan masak.
3) Masukkan sos cabonara, kacau dengan api perlahan. Kemudian masukkan lada hijau dan merah.
4) Kacau sekejap, kalau pekat masuk sedikit air. Kemudian masukkan sedikit garam kalau perlu. Ketepikan.
5) Sapukan garlic butter di bawah roti burger, kemudian belah empat roti tapi jangan sampai putus.
6) Masukkan inti, ikut banyak mana yang anda mahu. Lagi banyak lagi sedap!
7) Koyakkan cheese dan letakkan di atas belahan roti, atas inti tadi mengikut citarasa masing-masing.
8) Dah siap, sapukan garlic butter di atas roti tadi. Dah boleh mula bakar mengikut suhu 150cc selama 10 minit.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Buat Bihun Goreng Tomyam Atau Bihun Goreng Singapore, Ini Rahsianya Tak Lembik Tak Hancur.
Ada sahaja yang merungut bila buat bihun goreng tak menjadi. Kebanyakan jadi lembik dan putus-putus hancur. Kalau nak bihun jadi cantik, boleh ikut petua ini yang dikongsikan oleh Ayu Mashruddin atau boleh juga mencuba resipi yang dikongsikan oleh Rozmaliza Omar dan Habeebah Md Daud yang sungguh menyelerakan.
1. Rendam bihun dalam air biasa. Jangan rendam dengan air suam/air panas, nanti bihun lembik. Tak perlu rendam awal. Nak mula menumis baru rendam bihun. Saya suka brand Jasmine
2. Kisar bawang merah, bawang putih, cili kering yang dah direbus dengan air panas, udang kering dan tomato. Kemudian tumiskan sampai pecah minyak.
3. Masukkan sos tiram, kicap manis, kicap masin dan perencah bihun Adabi Bila tambah perencah ni rasa bihun bertambah sedap.
4. Masukkan pula bahan ikut citarasa masing2. Dada ayam, sotong, udang, fish ball, fish cake, daging semua boleh jer ikut suka.
5. Lepas masukkan semua ni tutup kuali. Perlahan sikit api. Bagi semua rencah ni keluarkan air. Pastikan tutup kuali sebab kalau tak tutup takkan keluar air byk sangat.
6. Bila semua rencah dah masak boleh masukkan sayur seperti kobis, carrot & daun bawang. Carrot tu potong mancis untuk nampak cantik.
7. Bila semua sayur dah lembut, masukkan garam dan gula.
8. Akhir sekali masukkan bihun yang dah di tos. Gaul semua sampai rata. Jangan guna sudip tajam untuk elakkan bihun tu putus-putus. Guna sudip kayu yang tumpul.Pastu jangan gaul ganas-ganas macam nak bergusti dengan bihun. Aduk atau fold perlahan-lahan je.
9. Masukkan tauhu yang dah digoreng. Kalau rasa kurang masin boleh la tambah garam or kicap masin sikit.
10. Kalau rasa kering, atau bihun keras baru tambah air panas sikit (letak sikit-sikit dalam 3 sudu je).
Utk hiasan: hirisan daun bawang, hirisan cili besar, telur dadar potong nipis dan bawang goreng.
Sumber: Ayu Mashruddin
RESEPI BIHUN GORENG TOM YUM
Bahan-bahan:-
1 bungkus bihun – rendam hingga lembut-BELI DI SINI
6-7 ulas bawang putih**
5 biji cili padi**
3 sdb pes tom yum
2 sdb cili kisar
2 sdb sos tiram-BELI DI SINI
1 sdb sos ikan
Kobis dan carrot
1 ikat sawi
3 helai daun limau purut -dikoyak²
Isi ayam, udang dan sotong (saya ltk ayam jer)
1 cawan air
Garam dan sedikit gula
Minyak untuk menumis
Cara-cara :
1. Panaskan minyak tumis bahan² bertanda ** yang ditumbuk kasar hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak kemudian masukkan pes tom yum. Tumis lagi.
3. Masukkan isi ayam masak hingga empuk diikuti udang dan sotong.
4. Masukkan garam, gula, sos ikan dan sos tiram. Masukkan air. Biarkan mendidih
5. Masukkan bihun, sayur²an dan daun limau purut. Gaul rata hingga semua lembut masak sekata.
6. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan. Tabur daun bawang dan bawang goreng.
Sumber : Rozmaliza Omar
Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP
kopek kulit udang
Rendam bihun bagi lembut(400gm)
Kucai dipotong dalm 4cm (RM1)
**jika ada lobak.. hiris halus memanjang macam kucai
Langkah 1 : Tumis bahan yang dikisar sehingga jadi keemasan/brown
Langkah 2 : Perasakan. Gula, garam dan serbuk perasa
Langkah 3 : Masukkan udang
Langkah 4 : Masukkan bihun yang sudah di toskan
Langkah 5 : Masukkan kucai dan serikan dengan cili merah
Makan dengan sambal kicap tau. Adoii menambah-menambah jadinya.
Ramai yang suka makan pulut kuning, namun ada yang tidak mahir dalam memasak hidangan ni. Nak buat pulut kuning nampak mudah aje tetapi sebenarnya kalau salah sukatannya boleh jadi lembik dan basi.
Bagi yang gemar makanan ini, selain beli apa kata buat sendiri aje di rumah. Perkongsian oleh Maz Samad boleh dijadikan panduan, siap beri tip cara elak pulut jadi basi dan lembut elok hidangan ini.
Jom cuba, mana tahu boleb buat kek pulut kuning hari jadi anak nanti. Bila dah jadi cantik dan berkilat nak hias pun tentu teruja.
Selamat mencuba!
Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini
Di Sebalik Populariti Kerjaya Sebagai “Mr. Pilot”.
Tips pulut kuning tahan lama dan tak cepat basi.
1. Rendam beras pulut dengan air sejuk
2. Masukkan garam kasar 2 atau 3 butir
3. Rendamkan asam keping bersama beras pulut
4. Rendam sekurang-kurangnya 6 jam
5. Pastikan sebelum di rendam wajib di bilas atau dibilas sehingga hilang air keruh. Bilas hingga air jernih. Baru direndam
6. Semasa rendam letak sekali 2 sudu kunyit serbuk
Kaedah Kukus Beras Pulut
1- Kukus pertama
Beras pulut dicampur bersama sedikit minyak masak dan dikukus selama 10 minit.
2. Air Kukusan. Pastikan air kukusan betul-betul mendidih baru letakkan pengukus beras pulut.
Letakkan 3 atau 4 helai daun pandan di dalam air pengukus supaya wap air naik ke permukaan atas.
3. Semasa mengukus
Langkah kukusan pertama 10 minit
rehatkan seketika sebelum mengukus kali ke-2. Langkah kukusan kedua 20 minit.
Pulut dicampur bersama:
1/2 cawan Minyak atau Marjerin
Pewarna kuning telur
200ml Santan
2 cawan air
1 sudu kecil garam
4. Beras pulut nampak berkilat
Campurkan sedikit minyak atau marjerin bag kilat pulut kuning tersebut.
Campurkan sedikit pewarna kuning telur bagi naikkan lagi seri pulut tersebut.
Pulut kuning akan nampak sebiji-sbiji bila dihias.Tidak perlu risau walaupun pulut kuning nampak. Berbiji tapi tekstur sangat lembut.
Edit:
Sukatan untuk 1/2 @ 1kg pulut. Ikut kita nak lemak yang mana.
Tujuan rendam pulut bersama asam keping, untuk kilatkan pulut setelah masak.
Anak-anak bukan sumber 'income' ibu bapa masa tua, anak bukan hidup untuk ibu bapa. Di dalam budaya masyarakat kita, terdapat tanggapan bahawa anak-anak akan menjadi sumber kewangan atau 'income' bagi ibu bapa apabila mereka tua.