Gempar seorang ibu tergamak mencederakan anaknya sehingga seorang daripada tiga anaknya meninggal dunia akibat cedera parah.

Malah daripada maklumat laporan berita menyatakan wanita berkenaan mengalami tekanan perasaan yang teruk mengakibatkan dirinya bertindak di luar batas akal fikiran manusia.

Ibu mana yang tak sayang anak. Pastinya tekanan hidup membuatkan  manusia  terlalu emosi.

Jadikan kisah tragis  ini  iktibar bahawa kawalan emosi amat penting dalam kehidupan.

Ekoran kisah duka itu, seorang pengguna facebook perkongsian saudari, Aifa Azlan pernah melalui situasi getir itu. Mujur suami ada memberikan sokongan moral.

Ikuti perkongsian ini.

Hari ni dunia digemparkan dengan berita tragis di mana seorang ibu cuba membunuh dengan menetak ketiga-tiga orang anaknya. Dari tiga anak, anak keduanya telahpun menjadi korban di tangan ibunya sendiri. Perbuatan itu dilakukan oleh ibu ini selepas dia menunaikan solat Subuh.

Jujur cakap saya sebagai seorang ibu amat terluka dan sedih dengan tindakan ibu ini. Tapi bila dengar perbualan dia dengan anggota polis, saya dapat rasa yang ibu ni mengalami depression yang sangat teruk hingga dapat mendengar suara yang meminta dia menamatkan hidup anak-anaknya.

Pernah depression

Saya sendiri pernah berada duduk di tempat ibu ini pada awal tahun 2020. Saya di diagnose major depression oleh doktor pakar. Alhamdulillah saya dikurniakan seorang suami yang sangat bertanggungjawab dan penyayang.

Tapi saya diuji dengan hubungan persahabatan. Orang yang saya percaya menikam saya dari belakang, memfitnah saya, mengutuk saya, menghasut orang lain membenci saya. Bila saya minta penjelasan kenapa mereka memperlakukan saya sebegini mereka mengelak dan cuba melarikan diri dari saya.

Lama kelamaan saya jadi trauma dengan apa yang berlaku dalam hidup saya. Dan ketika saya depression, saya akan lebih sakit bila mengenangkan orang2 yang sudah mengkhianati saya hingga menyebabkan saya depression.

Demi Allah depression ni tersangat sakit sampai saya pernah terdetik untuk mengakhiri hidup saya. Ketika itu terdetik juga dalam hati untuk bawak anak-anak sekali supaya anak saya tak rasa sakit yang rasa. Saya taknak anak saya menderita seperti saya.

Ingat lagi saya pernah kunci Aira dalam bilik bersama saya dan saya bagitahu Aira yang saya nak hantar di ke syurga. Masa tu Aira seakan faham dengan apa yang saya cakap dia merayu menangis supaya saya melepaskan dia. Allahuakbar, masih ada iman dalam diri. Saya banyak kali istigfar. Tapi kadang seperti ada suara yang suruh saya melakukan perkara itu.

Depression is real. Sakit yang teramat sangat. Dulu aku memang memendam rasa kecewa dan marah kepada mereka yang mengkhianati aku.

Tapi sekarang bila jumpa dengan pakar kaunseling dan dapatkan rawatan serta makan ubat, aku dah makin sihat. Kali ni mula betul-betul memaafkan mereka yang buat aku sakit. Betul lah bila kita mula redha dan memaafkan hidup kita akan lebih.

Belajarlah untuk menyayangi dan menghargai diri sendiri. Lepaskan masa silam. Jadikan ia pengajaran supaya kita lebih berhati-hati dalam hidup.

Satu lagi bila rasa diri sakit dan ada rasa nak mati segeralah ke hospital berjumpa doktor. Jangan pendam seorang diri takut nanti makan diri.

Sumber:Aifa Azlan

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

IKLAN

Keluarga akan mengadakan program e-keluargagader : Jom Masak Menu Iftar Kegemaran Keluarga secara virtual pada 2 April ini jam 2.30 petang- 4.30 petang. Jom daftar ramai-ramai, kita belajar buat 2 menu berbuka yang istimewa daripada chef terkenal, Chef Amer. Hanya RM 20, dan anda layak menerima satu tiket Farm In The City secara PERCUMA dan banyak lagi hadiah menarik ditawarkan untuk peserta. Jadi usah tunggu lagi, jika anda berminat, daftar di link ini https://toko.ideaktiv.com/product/jom-masak-menu-iftar-kegemaran-keluarga/ Anda juga boleh whatsapp admin di 016-9647520 untuk info lanjut.

KELUARGA TALK: Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Terkini: E-TOUR KE FARM IN THE CITY. ENJOY!

MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.

IKLAN

MedicKeluarga: Obesiti dalam keluarga atasi cara selamat. 

MedicKeluarga: Berapa lamakah luka jahitan czer atau caesarean akan pulih? Bilakah masa sesuai untuk memulakan hubungan intim?

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil: Periksa mata, kerana dari mata turun ke hati

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara