Sekiranya berlaku kecuaian yang mengakibatkan kematian dalam ahli keluarga, tentu sahaja begitu sukar untuk kita menerimanya. Apatah lagi jika ianya terjadi pada anak sendiri. Bukan tidak redo, tapi sebagai ibu ayah kita merasakan ‘pergi’ nya anak kita perlu dibela!

Ini samalah kisahnya apa yang dikongsikan oleh seorang ibu, Zil Isa mengenai perjuangannya menuntut hak selepas anaknya Najmi Hariz meninggal dunia di atas sebab kecuaian pihak hospital kerana lewat memberikan rawatan segera kepada anaknya.

Berikut adalah perkongsian daripadanya yang mencuri tumpuan umum dan sekali gus memberi respons yang pelbagai daripada netizen.

Ramai yang message bertanya rentetan kisah pemohonan pampasan dari KKM ini. Jadi saya summarykan di sini kerana last time tulis dalam keadaan emosi, mungkin ayat tunggang langgang sikit.

Pampasan untuk kematian arwah anak saya Najmi Hariz pada 14 Feb 2020, di atas kecuaian pihak hospital Serdang diumumkan oleh pihak KKM dan AGC sebanyak RM33,000 sahaja pada bln 19 Jan 2023, hampir 3 tahun selepas kematian anak saya. Saya telah membuat rayuan untuk memohon jumlah yang lebih malangnya ditolak mentah2 oleh pihak mereka.

Saya tahu mereka saja main game, kerana tempoh masa untuk membuka kes di mahkamah hanyalah 3 tahun dari tarikh kematian. Jadi di sini, diorg dah tau, tangan saya sudah terikat tidak boleh saman, tetapi hanya mendapat pampasan. Berdasarkan perbualan dengan lawyer2, kes ini tidak patut drag selama ini. But pihak hospital dan KKM tgh cuba selamatkan diri sendiri dengan melewat2kan perkara ini, kerana tahu saya mahukan penyelesaian tertutup.

Dibayar RM33,000 Sebagai Ganti Rugi Nyawa Anak. Ibu Ni Kongsikan Kisahnya Tarik Perhatian!

Pada 13 Feb 2020, saya telah hadir ke hospital serdang pada jam 10.30 pagi kerana anak saya demam. Pada jam 12.30 tgh hari kami dihantar pulang kerana Dr bertugas mengatakan anak saya hanya demam biasa.

Pada ptg hari, hati kami tidak sedap dan sekali lagi ke hospital serdang dan terus ke red zone. Dr di red zone bertanya, mengapa anak saya dihantar balik, sedangkan ujian darah pagi tadi menunjukkan anak saya sudah ada bacteria infection. Untuk kana2 biasa sudah kena warded, inikan pula anak saya yang baru menjalankan Open heart surgery (pembedahan jantung besar) 8-9 bln yang lalu.

IKLAN

Pelatih2 Dr berkurumun cuba membuat line ke anak saya yg berusia 2thn lebih. mahu berpuluh2 injection diberi oleh 4 Dr, semua x dpt line. Anak saya makin sakit dan lemah, dan saya suruh memanggil Paeds kerana nak dpt line budak kecik, bukan mudah untuk pelatih biasa. Saya tiba jam 7.15pm, dan dalam jam 8 mlm baru Paeds turun dan membuat line, dengan 1 attempt sahaja.

Saya menerangkan rekod kesihatan anak saya, yang dia di bawah pantauan paeds cardiologist serdang. Dan anak saya yg baru menjalankan operation jantung bergantung nafas kepada shunt yang membantu pam oksigen dan darah dijantungnya.

Dr Paeds menjawab ini isu demam, tiada kena mengena dengan jantung.

Dari pagi saya cuba menerangkan masalah kesihatan anak saya. Dr di sesi pagi hanya scroll dan jawab, panjangnya report anak ni. Tanpa mendengar penerangan kesihatan anak.

Dr malam pula, membuat diagnosis sendiri tanpa tahu keadaan anak. Buku rekod kesihatan anak tidak dibaca sama sekali.

Walau disebut byk kali anak saya adalah pesakit jantung dan asplenia (lahir tanpa limpa dan tiada antibodi), jika demam adalah penting dia mendapat antibiotik paling kuat kerana tidak dapat menentang jangkitan bakteria, tetapi Dr masih tidak memberi antibiotik.

Anak saya mula sesak nafas, ketika itu hanya Dr pelatih saja ada. Saya inform Dr, dan dia hanya memberi mask oksigen, dan suruh pakai. Anak saya menolak2 tidak mahu pakai, dan Dr tu hanya jawab, x pakai mmg la sesak nafas.

IKLAN

Sampai jam 11 mlm, tiada rawatan diberikan lagi, mahupun ubat antibiotik yg di minta. Bila melihat anak semakin lemah, saya panggil Dr dan bg warning jika ubat x tiba lagi, dan apa2 berlaku, u will regret n take the responsibility, baru la Dr tu minta ubat antibiotik dan nurse di red zone ambil di Farmasi.

Setibanya ubat tu, Dr sekali lagi mahu membuat line baru untuk masukkan ubat. ketika itu anak saya sedang minum air, dan Dr tu tanpa sabar mencucuk jarum dan ketika itu saya rasakan nyawa anak saya keluar dari tubuhnya, dan terus terkulai pergi tak kembali. Saya meraung2 ketika itu, semua Dr bertempiaran lari dan cuba memberi CPR. Masa tu semua Dr pakar ntah dari mana muncul, sedangkan sebelum tu hanya pelatih saja ada. Dr pelatih dan paeds tu terus menghilang selamatkan diri.

Saya memfailkan surat ex gratia (pampasan) dr kes ini sejurus anak meninggal, dan pihak hospital mengaku akan kesilapan ini. Sebagai solusi, Doktor sesi pagi yang menyuruh anak saya pulang ke rumah, telah dipindahkan ke hospital lain. Farmasi di red zone sudah dibekalkan dengan ubat penting. Doktor sesi malam yang bongkak, pihak hospital ckp, dia make salah judgement, tiada tindakan di ambil tapi hanyalah permohonan maaf dari ketua emergency dept.

Kemudian mereka menarik kes ini selama 3 tahun untuk menutup mulut saya untuk ke mahkamah, dan menambahkan pedih kami dengan menolak rayuan pampasan kami.

Dibayar RM33,000 Sebagai Ganti Rugi Nyawa Anak. Ibu Ni Kongsikan Kisahnya Tarik Perhatian!

Adakah RM33,000 itu nilai yang diukur oleh mereka untuk nyawa anak kecil saya? Ini gambar anak syurga saya yg x pernah saya tunjuk atau mampu tgk sendiri. Walau byk keping saya ambil, smpi ke hari ini saya x mampu tengok sendiri. 3 tahun gambar ni saya simpan dan tak mampu tgk, hari ini saya kuatkan hati utk share pada semua, apa akibat kecuaian pihak hospital serdang dan doktor2nya telah buat pada anak saya!

IKLAN

Sistem Pengurusan Aduan Awam (SISPAA)

Berkongsi di sini sbb ada yg menghubungi saya bagaimana kaedah saya berurusan dgn pihak hospital tanya mengeluarkan duit utk hire lawyer.

Untuk menuntut pampasan atas kecuaian pihak hospital, ada 2 cara yang saya tahu. 1 aduan melalui SisPA atau 1 boleh melalui peguam. Saya tahu bukan mudah untuk kita orang biasa2 ni untuk mengupah peguam kerana kos yang tinggi. Saya cuba explore kaedah ke3 melalui NGO. Kalau ada kenalan atau NGO yg aktif menentang isu2 seperti, mungkin boleh juga hubungi mereka dan share nama2 NGO ni di sini.

Tuntutan pampasan kerana kecuaian di hospital perlu dilaporkan di:

https://moh.spab.gov.my/eApps/system/index.do

Sistem SisPA ni ada untuk setiap kementerian. Tapi saya pun tak pernah explore semua.

Dalam laporan tu letak sedetail boleh kejadian, patient id, tarikh dan maklumat2 yg kita tahu berkaitan dgn kes ini. Selepas submit, kita akan dapat 1 email yang menyatakan mereka akan menghubungi kita. Saya x pasti brp cpt mereka akan hubungi kita, biasanya akan dapat tarikh meeting dalam masa 3 bln dari tarikh laporan.

Dalam kes saya, saya dpt date 18 september 2020 untuk meeting bersama hospital serdang, 7 bln selepas tarikh laporan. Pada meeting pertama, pihak hospital akan investigate the case, dan terangkan pilihan2 yang kita ada, dan sama ada kita ada kes atau tidak.