Rezeki orang lain-lain, mungkin ada yang lebih dapatlah memiliki rumah sendiri yang selesa dan dihias indah. Namun jika tidak berkemampuan, syukuri dengan rezeki yang ada. Walau rumah kecil dan masih menyewa, perlu juga dijaga rapi agar kediaman yang menjadi tempat berteduh anak beranak dari hujan dan panas tetap memberi keselesaan.

Begitulah apa yang dikongsikan oleh Nadia Afiq Aniq, hidup keluarganya diuji dua tahun lepas dengan ujian yang sangat besar. Menurutnya, dari rumah yang selesa terpaksa pindah duduk dengan mak ayah di kampung.

Pada awal tahun 2021, Alhamdulillah dapat sewa rumah kos rendah dengan bayaran sewa bulanan RM400. Masuk awal pkp2.0.  dan menurutnya walaupun rumah sewa tapi dia cuba deko dengan bajet rendah asalkan cantik di mata.

Katanya lagi, sebagai surirumah setiap masa dirinya di rumah, kerja dari rumah. Biar pun rumahnya kecil dan asalkan kemas, bersih itu semua cukup bahagia baginya.

Di sini dikongsikan transformasi keadaan rumah sewanya untuk tatapan bersama bagi menyuntik inspirasi buat yang lain. Apa yang pasti, jangan hanya tunggu bila berduit dan duduk rumah sendiri baru nak cantikkan rumah, rumah sewa pun boleh! Tepuk dada tanya selera, kita anak beranak yang nak duduk rumah tersebut, jadi tidak ada salahnya mencantikkan rumah sesadap mata memandang.

Ni (selepas) tempat anak duduk tadi. Meja dan kerusi tu yang lama, buruk dah, nak cover beli cover chair kat shopee. Deko cermin kedai eco. Frame pun kedai eco, gambar dalam frame tu saya print kat kedai.

Ni ruang tamu. Memang cat teruk gila, owner rumah cakap dia tak sempat cat.. Jadi kami cat sendiri.. Owner rumah tolak rm200 duit sewa rumah untuk bulan pertama.

Ni (selepas) kat ruang tamu.. Tv tu beli secondhand je rm340..

Yang ni xde pic sebelum.. Rod langsir tu guna batang mop kedai eco . Penyangkut batang mop tu pun kedai eco rm2.10.. X pe la kan, asal nampak cantik di mata sendiri .. Langsir ikea rm12.90Ni dapur..

IKLAN

ARTIKEL MENARIK : Hias Rumah Seadanya, Yang Penting Membahagiakan. Deep Perkongsian Ni!

ARTIKEL MENARIK LAGI : Hias Rumah, Wanita Ni Buatkan Ikhlas Demi Bantu Jiran Rasa Happy!

Masa nak sewa, terkejut jugak kenapa kotor sangat.. Tapi fikir balik, kalau dah cat nanti okay la kan..

Ni selepas cat. Dapur ni memang kecik, sebelah kiri tu dah pintu tandas .Tampal-tampal tu dari kedai eco, frame eco rm2.0.. Kain kabinet tutup sinki tu guna alas meja je. Potong-potong tampal

IKLAN

Cat asal sebelum masuk rumah ni

Selepas cat.. Alhamdulillah walaupun tak mewah macam orang lain, tapi dah bersyukur sangat dapat menyewa kat sini.. Terima kasih sudi baca sampai habis.. Moga murah rezeki & dipermudahkan segala urusan.

 

Sumber : Nadia Afiq Aniq

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club