Kalau sudah kreatif dan teliti orangnya, buatlah apa sahaja pun nampak kemas dan menarik di pandangan mata. Ini samalah dengan idea yang dihasilkan oleh Ben Safwan yang sangat mahir melakukan kerja-kerja pertukangan dan dilihat sering berkongsi idea dan projek diy  bersama warganet.

Terbaharu, dia telah menyiapkan Rak Outdoor sebagai tempat jemuran periuk/kuali yang dibina menggunakan besi c channel atau besi biru. Apa yang lebih mengujakan, hasilnya memang nampak mahal dan eksklusif.

Bahkan tidak dinafikan, ada dikalangan warganet turut teringin memiliki rak yang lengkap dengan sinki sebagai alternatif untuk ditempatkan di ruang luar rumah bagi memudahkan untuk tujuan mencuci periuk atau kuali bersaiz besar.

Bila dilihat boleh dihasilkan dengan menggunakan besi c channel yang mana harganya jauh lebih murah berbanding binaan daripada batu bata dan simen, jadi bolehlah dikatakan ini adalah pilihan terbaik untuk direalisasikan.

DIY Premium Rak Outdoor Tempat Jemuran Periuk / Kuali

Kali ini saya guna material besi c channel untuk projek outdoor. Banyak projek outdoor di masa depan seperti Awning bahagian tepi, nak sambung bahagian dapur jadikan laundry dan tempat masak, rak singki ,kabinet di garaj dan sebagainya.

Maka saya mulakan dengan rak 6 kaki panjang 2 kaki lebar 3 kaki tinggi sebagai permulaan.

KOS MATERIAL – Setakat ni guna 3 batang . Dan saya anggarkan 4- 5 batang. So dalam 175 inggit dan tambah itu ini dalam 200 inggit tak termasuk kalau nak cat ( saya suka cat dan ada compressor 100 liter )

Puas hati dapat rak super kukuh.

Alatan kalau nak baru bermula – gunting yang sesuai seperti brand Stanley/Irwin/Sata ,tape,sesiku L,drill,skru atau rivet gun manual.

Jangan tengok atau banding tool saya,  saya tool lengkap sebab sudah banyak projek DIY premium dan dah bertahun kumpul tools.

Rak ini khas untuk dapur outdoor saya dan fungsi untuk keringkan periuk/bekas selepas basuh. So takde pintu apa. Seperti mana projek saya,memang saya suka clean look. Maka saya curi ruang-ruang tertentu dan gunakan rivet. Hasilnya, tak nampak comot dengan skru sana sini.

Tapak dikukuhkan dengan double besi. Baru sedap menahan beban.
Fasa seterusnya ialah pasang tiang tengah, siapkan para. Finishing dengan apply simen pada bahagian tertentu, gosok dan spray anti karat sebelum naik warna.

Sangat puas hati rak singki outdoor saya ni. Hari ni spray etching primer sebagai lapisan pelekat antara coating besi biru dengan cat. Dah siap,spray anti karat primer/iron oxide dan baru finishing black gloss.

Kos ini subjektif. Sebab saya DIY bukan untuk dapat harga murah, asal siap maka ianya subjektif.

IKLAN

Contoh singki saya beli 200 ringgit single bowl jenis camtu.


Faucet/paip 70 inggit jenis camtu.

Tapi kalau kos material, Besi biru hampir 3 batang, besi batten hampir 3 batang.

Sumber : Ben Safwan 

IKLAN

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau  Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club