Pada bulan mulia ini sudah tentu ada yang berniat untuk bersedekah kepada golongan yang kurang bernasib baik dan anak yatim.

Untuk bersedekah ada caranya. Nak tahu lanjut  ikuti perkongsian ini.

Doa ketika bagi duit raya atau sedekah

1. Tiba 10 malam terakhir, ada sampai bergaduh, berebut untuk beri makan orang berbuka puasa..Kanak-kanak pula tersenyum lebar kerana ramai yang mula beri duit raya ..Mana yang ada dalam dompet dihulur. Mahalnya ikhlas itu, buat kita betul-betul berada pada tahap redha, tak kisah makan dan pakai yang biasa-biasa asal dapat memberi.

2. Setiap kali memberi jangan lupa membaca doa ini ..

IKLAN

Rabbana taqabbal minna innaka antas sami’ul alim.
Artinya,

” Wahai Tuhan kami, terimalah (amalan) kami. Sesungguhnya Engkau Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

Doa Ketika Bagi Duit Raya Dan Bersedekah. Ini Yang Kena Amalkan.

IKLAN

3. Memberi bukan untuk menerima balik apa yang kita beri, nak Allah balas dengan rezeki yang lebih hebat, nak tambah kaya…bukan.. Ia seolah kita memberi hanya untuk sukses didunia, sedangkan apa yang kita perlukan ialah tabungan untuk akhirat.

4. Terima sahaja apa yang Allah gantikan pada kita tanpa meletakkan syarat, kerana tidak ada yang miskin bila banyak bersedekah, malah Allah limpahkan padanya rezeki yang berkat.

5. Bila masuk tabung masjid, hulur duit raya, sedekah anak yatim, jamu asnaf buka puasa kemudian baca doa ini, ia menyedarkan kita bahawa tidak ada yang diharapkan selain Allah terima amalan ini.

IKLAN

Sumber: Aminah Mat Yusoff

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Doa Ketika Bagi Duit Raya Dan Bersedekah. Ini Yang Kena Amalkan.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI