TOLONG DOKTOR!…ANAK SAYA SAWAN…

Mulutnya berbuih dan bibirnya kelihatan sedikit biru,
matanya menjuling keatas,
rahang pula mengetap dengan kuat,
gigi terkancing rapi,
Anggota kaki dan tangannya kejang,
ada ketika pula tersentak-sentak,berselang seli keduanya.

“Doktor Anak Saya Kena Sawan.” Ikuti Penjelasan Doktor Ini.
Gambar Hiasan

“Ariel,Ariel!”,dipanggil ibunya pula langsung tiada respon.

“Tolong doktor anak saya tengah sawan”,ibunya kelihatan cemas sambil meluru masuk ke Zon Merah.

Kanak-kanak tersebut lantas dibaringkan di atas katil.

“Supp Valium stat”,pintaku kepada rakan setugas merangkap Penolong Pegawai Perubatan.

Kurang daripada seminit,
High Flow Mask Oxygen lantas ditekup ke muka,
Vital Signs probe dipasang dan bacaan kelihatan pada monitor,
Bacaan glucometer diambil,
Suppositori valium pun diberikan,
Dalam masa yang sama akses kepada vena (IV line) dicari.

“Saya baru sahaja beri minum kepada dia atas kereta tadi,tiba-tiba badan dia kejang,matanya juling ke atas dan terus dia jadi macam ini”,ibunya sedikit tenang.

“Dia dah demam panas dari semalam.Batuk dengan selsema pun ada.Tadi memang saya dalam perjalanan untuk dapatkan rawatan di sini”,tambah si ibu lagi

Selepas beberapa ketika,sentakan dan kekejangan otot mula hilang.Kanak-kanak itu kini kelihatan sedikit lemah dan seperti sedang tidur (post-ictal drowsiness).Selang beberapa minit,dia mula merengek dan kembali sedar seperti biasa.

Kes yang berlaku kepada Airel ini adalah contoh serangan sawan demam (Febrile fits) atau lebih dikenali sebagai Sawan Tarik.

Sawan demam (febrile fits) adalah sawan yang boleh berlaku apabila kanak-kanak mengalami suhu badan yang tinggi akibat daripada demam yang berterusan.Sawan ini paling kerap berlaku bagi kanak-kanak berumur antara 6 bulan sehingga 3 tahun.

Ibu bapa mana yang tidak akan resah dan panik apabila melihat anak dalam keadaan sedemikian,terutamanya jika itu merupakan pertama kali.

Hampir kesemua ibu bapa yang mengalami keadaan sedemikian akan menjadi panik,lantas buntu dan tidak tahu apa yang seharusnya dilakukan.

Walaubagaimanapun perlu diketahui bahawa sawan yang berlaku sekali sekala sahaja tidak membahayakan nyawa dan kajian menunjukkan hampir semua kes pesakit akan sembuh seperti sediakala.

Ikuti tips ini untuk mengetahui apa yang perlu dan apa yang jangan anda lakukan.

LAKUKAN 5 LANGKAH INI APABILA ANAK ANDA TERKENA SAWAN:

IKLAN

1. Bertenang,jangan panik.

Ini langkah pertama dan yang paling utama kerana apabila kita panik,kita tidak akan tahu dan mampu berfikir apa yang patut dilakukan kerana “mental block”.

Fikir dengan jelas dan tenang sebelum bertindak.Tenangkan anak anda dan yakinkan orang sekeliling bahawa segalanya dalam keadaan terkawal.

2. Elakkan kecederaan.

Kanak-kanak yang sedang mengalami sawan akan berada dalam keadaan tidak sedarkan diri,oleh itu pastikan anak anda dalam suasana selamat dan jauh daripada sumber bahaya.

Misalnya jika dia berada di tepi tangga,bersebelahan dapur panas,objek keras dan tajam,di tengah jalan dan sebagainya cuba alihkan kedudukannya ke tempat yang lebih selesa.

3. Perhatikan anak anda.

Sebolehnya cuba perhatikan masa mula sawan itu berlaku.Perhatikan juga turutan peristiwa dan juga pergerakan badan yang terlibat dan berapa lama tempoh masa ianya berlangsung.Seandainya melebihi 5 minit,segeralah hubungi bantuan kecemasan atau ambulans.

Tempoh masa,sifat pergerakan dan kriteria sawan yang anda perhatikan ini akan membantu apabila anda ingin memberikan laporan kepada doktor nanti.

4. Pusingkan anak anda ke kedudukan mengiring dan pastikan dia dalam keadaan selesa.

Dalam bidang kesihatan,kedudukan ini dipanggil “recovery position” iaitu sebahagian daripana bantuan awal (first aid) untuk pesakit yang tidak sedarkan diri tetapi masih bernafas untuk mengelakkan pesakit lemas(suffocate) disebabkan ruang pernafasan tertutup jika berbaring.

IKLAN

Pesakit akan diletakkan dalam keadaan mengiring sebelah badan,ini akan membantu supaya cecair atau apa-apa objek yang terdapat dalam rongga pernafasan akan mengalir keluar mengikut daya graviti.

Pastikan saluran pernafasan dalam keadaan terkawal dan longgarkan apa-apa disekeliling leher anak anda seperti butang mahupun tudung supaya lebih selesa.

5. Beri sokongan dan jadi ibu bapa yang sensitif terhadap perasaan anak.

Sesetengah kanak-kanak mungkin boleh memahami,terutamanya apabila sudah bersekolah.Terangkan kepada mereka apa yang berlaku supaya mereka menjadi lebih tenang dan faham.

Dalam sesetengah situasi,pesakit juga boleh terbuang air kecil atau besar tanpa disedari,bantulah mereka membersihkannya.

JANGAN BUAT 5 PERKARA INI APABILA ANAK ANDA TERKENA SAWAN:

1. Jangan panik.

Bertenang.Yakin dan fikir dengan tenang apa yang anda ingin lakukan.Jangan cepat cemas,melatah dan PANIK.

2. Jangan pegang atau dakap anak anda dengan terlampau kuat.

Biarkan serangan sawan tersebut berhenti dengan sendirinya dan anda tidak perlu mendakap anak yang sedang sawan dengan kuat dengan harapan kejangan tersebut akan berhenti.

IKLAN

3. Jangan masukkan apa-apa objek ke dalam mulut.

Ramai daripada kita salah faham bahawa kita perlu meletakkan objek keras seperti sudu mahupun kunci (ada juga yang meletakkan jari) bagi mengelakkan pesakit tertelan lidah sendiri.

Ini hanya akan menyebabkan kecederaan kepada mulut dan lidah,juga boleh menyebabkan kepatahan gigi.

4. Jangan berikan makanan atau ubatan sehingga serangan sawan berhenti.

Tunggu dahulu sehingga sawan berhenti dan anak anda sedar sepenuhnya sebelum memberikan makanan,minuman mahupun ubatan.

Ini adalah bagi mengelakkan anak anda tercekik.

5. Jangan lakukan CPR dan resusitasi mulut ke mulut.

Kebiasaannya sawan yang sekejap tidak akan mengancam nyawa dan menyebabkan kematian.

Oleh itu anda tidak perlu panik sampai melakukan CPR,dikhuatiri ini akan menyebabkan kecederaan lain pula kepada anak anda.

SELEPAS SAWAN BERHENTI:

Biarkan anak anda berehat atau tidur selepas sawan.

Sekiranya ini merupakan kali pertama atau anak anda mempunyai jangkitan demam yang menyebabkan serangan sawan,dapatkan rawatan di klinik ataupun hospital berdekatan.

Sekiranya anak anda kerap kali terkena serangan sawan berulang-ulang dan panjang,doktor anda mungkin akan mengajarkan anda cara-cara menggunakan Rectal Diazepam (dimasukkan ke dalam dubur) ketika sawan.Guna seperti yang telah diarahkan.

PENTING: Dapatkan rawatan doktor jika sawan berterusan melebihi 5 minit.

Sila tekan butang “share” dan kongsi dengan ibu bapa yang lain semoga bermanfaat juga moga kita menjadi ibu bapa yang cakna dan celik ilmu kesihatan demi kesejahteraan keluarga dan si cilik yang kita sayangi.

Sumber: FB Dr.Asmi Syabil
Doktor Kecemasan
Bapa cakna dan prihatin

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI