Malaysia adalah sebuah negara berbilang bangsa dan agama. Rakyatnya hidup aman damai dan saling menghormati waima berlainan agama. Itulah Malaysia.

Sejak negara dilanda wabak bahaya di seluruh dunia, rakyat Malaysia berganding bahu untuk tamatkan rantaian covid-19.

Kluster terawal dijangkiti  virus ini adalah kluster Tabligh. Ramai yang memandang serr serong golongan ini. Namun semua yang berlaku ada hikmahnya.

Kluster ini tampil untuk saringan dan ada dikuarantin setelah disahkan positive. Dalam tempoh kuarantin, rupanya kluster ini sering diberi pujian oleh frontliners. Bilik kuarantin dikatakan bagaikan sebuah masjid ada alunan bacaan ayat suci, zikir dan laugan azan. Mereka tenang walaupun dikuarantin dalam wad atau bilik yang sederhana kelengkapan.

Kini, setelah kluster ini ada yang bebas covid 19 , para frontliner rindu akan mereka yang tampil dengan sikap terpuji berbanding kluster baru yang digelar kluster oversea aka kluster kayangan. Pelbagai cerita yang ‘tidak sedap’ didengar mengenai golongan kayangan ini. Apa pun ketika ini, sikap rendah diri adalah pilihan terbaik ketika negara dalam kesukaran memerangi virus bahaya ini.

Sikap golongan kayangan ini, turut terkesan kepada para frontliners yang ditugaskan. Mungkin segelintir tapi bak kata perpatah, kerana nila rosak susu sebelanga, kena kita jadikan iktibar.

Ikuti perkongsian ini.

Gambar hiasan

I am Malaysian doctor, dont look at me like im hindu,im buddha n etc

Terkesan dengan pergi ke pusat kuarantin yang kebanyakan tabligh yg ikut ijtimak seri petaling  jadi aku nak cerita sedikit pengalaman aku.

REDHA DENGAN APA YANG ADA
Di tawau pusat kuarantine kami di IPG dekat balung tu. Kami tanya keadaan mereka seharian, ada masalah apa apa di tempat penginapan ka, ada develop gejala2 batuk demam selsema ka, dan melayan apa saja keluhan mereka dan kami akan cuba perbaiki kelemahan dari kami dan cuba memenuhi permintaan mereka tapi kami juga ada byk sekat dan batasan.tidak bole la expect penginapan ini 100% perfect gitu bah. pasti ada kekurangan dan kami pun tau

Keluhan pesakit disini biasanya makanan. Makanan seharian mereka adalah nasi putih/ ayam atau ikan goreng dengan sedikit sayur rebus gitu .

“makanan la doctor kering sangat takde kuah2 gitu..tapi kami makan saja la dr untuk isi perut,nak buat macam mana kan “

Kesian memang kesian. Bayangkan makan 3 kali sehari menu tawar yang sama .kamu rasa?

Bukan sebab mereka manja
Tapi cuba kita bayangkan diri kita di tempat mereka. Terkurung dlm bilik 14 hari, makanan itu itu je dan sejuk, rindu keluarga, takde entertainment lgsg Bosan, sedih, berbeza dengan kuarantin dirumah bersama keluarga. Dont judge mereka so fast.

IKLAN

HORMAT DENGAN KLUSTER TABLIGH

Something to be respected bila I see them always pray jam-jam 12 mereka solat  lepas tu duduk atas katil. Mereka baca Al-Quran.

Dengan keadaan kurang selesa gitu panas-panas dan mereka tetap tidak terlepas solat, khatam Al-Quran. Salute mereka.

Memang la aku pun rasa geram juga awal2 kenapala cluster tabligh ni bawa virus “ke sini ke sana”

But lepas involve in covid team nie, ternyata bukan yg seperti diwar warkan di social media, sebenarynya orang tabligh nie banyak yang munculkan diri, volunterly dtg nak screen diri mereka.

KLUSTER TABLIGH PERMUDAHKAN URUSAN.
Skrg di pusat kuarantin pun tidakla mereka keluh nak ini nak itu seperti elit baru tu.mereka ikut je “doctor buatla apa yang terbaik, kami ikut je doctor” 

IKLAN

Sebenarnya Tuhan tolong Malaysia nie sebab awal2 kita kena covid nie 1st cluster besar kan tabligh, memang semua maki hamun mereka,aku juga marah . Tapi ada aku terbaca post org lain hari tu yg bikin aku fikir dalam juga 

” nasib cluster tabligh yg kena dulu, senang kita nak kenalpasti mereka,sebab pakai kopiah, berjanggut panjang(kebanyakan) ,berbaju jubah yaa jadi senang kita nak kesan mereka bawa mereka untuk screen dan ambil sampel dan tempatkan mereka di pusat kuarantin. bayangkan di negara luar, mcm mana mereka mau detect siapa siapa yg berisiko dpt covid nie”
so itula selalu ada je kebaikan daripada apa yg kita pikir buruk.

HUSNUZON

Aku dapat pengajaran juga yg kita kena selalu pikir postive, Husnuzon, terima dengan hati terbuka not judgemental atau discriminative siapa pun. kita takde Hak!!
Peringatan untuk semua termasuk aku, skrg ni kita lawan covid bukan tindas sesama manusia, dont play race religion card ya this is not the time.

Corona virus duno who is malay,chinese indian sikh iban kadazan dusun bajau dia attack semua lapisan orang!
I am a hindu and i think i need to write this up.

Moga jadi iktibar bersama.

Sumber: Lavennia Gayatri