Menurut kajian yang telah banyak dilakukan oleh penyelidik negara India menyatakan bahawa kandungan utama kunyit yang bernama kurkumin dapat menghalang pembiakan bakteria yang menjadi punca gigi berlubang.

Sejak zaman kuno tanaman menjadi sumber utama perubatan. Curcumin (diferuloylmethane) adalah komponen kunyit kuning-oren (Curcuma longa),
rempah yang sering dijumpai dalam serbuk kari.

Secara tradisional terkenal dengan kesan anti-radang, C. longa mempunyai sejarah penggunaan kuratif dalam sistem Ayurveda dan perubatan cina.
Dalam bentuk gel, ia adalah komponen dalam sistem ubat-ubatan tempatan. Mereka memberikan pandangan bahawa kunyit mempunyai banyak fungsi terutamanya pada aktiviti biologi miswak dan aplikasi perubatan dan pergigian.

Ini caranya

Bolehkah saya menggunakan kunyit untuk sakit gigi?

IKLAN

Caranya hanya berkumur dengan larutan air kunyit, sama ada kunyit hidup mahupun kunyit serbuk secara teratur. Ini sebagai salah satu alternatif untuk mencegah dan mengatasi pembusukan gigi (gigi berlubang).

Manfaat Kunyit untuk Kesihatan Pergigian:

IKLAN

Doktor Gigi Ini Jelaskan Manfaat Guna Kunyit Bila Sakit Gigi. Bahan Masakan Jadi Sumber Perubatan, Superb!

Ia boleh digunakan secara tempatan untuk merawat gigi yang sakit sebagai pengganti ubat anti-radang. Ia juga membantu menghilangkan plak yang bertanggungjawab terhadap kerosakan gigi kerana sifat antimikroba.

IKLAN

Ia mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria yang menjaga gusi agar tetap sihat dan mencegah kerosakan gigi.

Menurut kajian mereka, Kunyit juga dapat memberikan kelegaan dari masalah gigi dengan cara berikut:
1. Bilas mulut dengan air kunyit (rebus 5 g serbuk kunyit, dua ulas, dan dua daun jambu kering dalam 200 g air) akan memberikan kelegaan segera.
2. Mengurut pada gusi gigi yang sakit dengan kunyit panggang, menghilangkan rasa sakit dan bengkak.
3. Menyapukan serbuk kepingan kunyit yang dibakar dan biji rumpai pada gigi dan membersihkannya. Ia akan menjadikan gusi dan gigi menjadi kuat.
4. Membuat pes yang dibuat dari 1 sdt kunyit dengan ½ sdt garam dan ½ sdt minyak mustard memberikan kelegaan dari radang gusi dan periodontitis. Gosok pada gigi dan gusi dengan pes ini sebanyak dua kali sehari.
5. Pes kunyit senang dibuat dan dapat meredakan sakit gigi buat sementara waktu. Untuk membuat pes kunyit, tambahkan satu sudu teh serbuk kunyit ke dalam pinggan kecil.
Tambahkan air secukupnya untuk membuat pasta pekat, dan sapukan terus ke gigi yang terkena. Biarkan pada gigi selama 5-10 minit, kemudian bilas.

Ringkasan
Manfaat kunyit termasuk: analgesik, antibakteria, anti-radang, anti-tumor, anti-alergi, antioksidan, antiseptik, antispasmodik, pembuka selera, astringen, kardiovaskular, karminatif, cholagogue, pencernaan, dan diuretik.
Terdapat banyak kegunaan kunyit dalam pergigian. Penggunaan tumbuh-tumbuhan dan herba untuk penjagaan gigi adalah sistem perubatan orang asli yang sangat biasa.

Sumber: Azila Mohd Kasim

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI