Buat keluarga yang menggemari minum air kopi tentu boleh tersenyum lebar membaca perkongsian ini. Apa tidaknya, minuman favorite tersebut dikatakan dapat menjadikan diri lebih sihat.

Hal ini dikongsikan oleh Dr Zubaidi Hj Ahmad, dan ini fakta yang diberikan. Jom semak.

HIDUP LEBIH SIHAT DENGAN SECAWAN KOPI

Ramai di antara kita yang seolah-olah “tidak boleh hidup” jika tidak minum secawan kopi di waktu pagi.

Saya suka berkongsi satu kajian, menunjukkan bahawa meminum kopi dikaitkan dengan panjang umur dan kebarangkalian mendapat penyakit kronik termasuk kanser yang rendah.

Kajian ini diterbitkan dalam jurnal perubatan yang terkenal, Annals of Internal Medicine. Kajian yang dilakukan di University of Southern California yang melibatkan 185,000 orang selama 16 tahun.

IKLAN

Kurangkan Risiko Dapat Penyakit Dengan Minum Kopi Tanpa Gula!

Saintis mendapati mereka yang minum satu cawan kopi
tanpa gula mempunyai kebarangkalian 12% untuk hidup lebih lama berbanding dengan mereka yang tidak minum kopi dalam hidup mereka.

Mereka yang minum dua atau tiga cawan kopi mempunyai kebarangkalian untuk bebas dari penyakit kronik termasuk kanser sebanyak 18%.

IKLAN

Dalam kajian yang lain, saintis yang melibatkan setengah juta orang di srluruh Eropah mendapati meminum kopi dapat merendahkan risiko untuk mendapat penyakit kardiovaskular dan penghadaman.

Terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa dengan minum kopi tanpa gula setiap hari dapat merendahkan risiko mendapat penyakit.

Parkinson’s dan Alzheimer’s dan dapat mengawal gula dengan lebih baik bagi pesakit diabetes. Ia juga dikatakan dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

IKLAN

Jadi minumlah kopi tanpa gula untuk mendapat kebaikan kopi.
Namun ada orang yang sensitif terhadap kopi (yang mengandungi kafein). Mereka mungkin akan mengalami rasa sakit kepala, degupan jantung yang laju, dan rasa tidak selesa dalam perut.

Ambillah dalam kuantiti dan pada yang masa yang sesuai.

Semoga bermanfaat.

sumber : Dr Zubaidi Hj Ahmad 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI