Penggunaan kelapa parut untuk mendapatkan santan asli ketika penyediaan masakan tradisi sudah menjadi kelaziman buat kita.

Pun begitu, apa yang menjadi sedikit kepayahan bila menggunakan parutan kelapa ini adalah bab menyimpan lebihan kelapa parut tersebut.

Ini memandangkan, jika silap caranya, kelapa parut akan cepat basi dan tidak boleh digunakan lagi.

Oleh yang demikian, apa kata kita baca perkongsian tips daripada dua wanita ini yang mempunyai cara berbeza untuk pastikan kelapa parut tahan lama hingga berminggu-minggu lamanya. Jom Semak!

Melalui perkongsian Ebby Hidil, bukan sahaja kelapa parut yang putih sahaja disimpan malah gemar mengasingkan kerak kelapa untuk disimpan dan digunakan bila perlu.

Cara saya simpan kelapa parut..saya asingkan yang putih dan kerak kelapa.

Lebih suka guna kelapa yang asli daripada santan kotak.

Daripada 5 biji kelapa dapat 5 bungkus yang putih,3 bungkus yang kerak.

Biasa yang kerak-kerak ni saya masak untuk gulai dan rendang..lagi banyak lemaknya.

IKLAN

Cara simpan

Simpan dlm freezer.

Manakala berbeza pula cara yang diamalkan oleh Norazila Husin. Menurutnya, dengan kaedah mengukus akan dapat pastikan kelapa parut boleh bertahan hingga berminggu lamanya.

IKLAN

Jom baca perkongsian daripadanya.

“Saya nak bagi tips cara simpan kelapa parut yang boleh tahan seminggu.. mungkin masih ada yang tak tahu kan..

“Suami saya ni suka beli kelapa parut banyak-banyak.. so yang balance tak habis saya kukus dan simpan dalam peti sejuk dengan bekas tertutup.. alhamdulillah boleh tahan seminggu dan lebih..”

Selamat mencuba