Berpeluang mengikuti satu ceramah personaliti ini membolehkan penulis menyelami hati seorang anak yang bernama Datuk Ustazah Siti Nor Bahyah.

Sebagaimana lemah lembut dan sopannya pertuturan beliau, demikian juga caranya dalam mengendalikan ibu ratu hatinya.

Wajahnya sentiasa mengukir senyuman, namun mungkin ramai yang tidak tahu akan kesihatan ibunya yang kurang baik baru-baru ini. Ibunya mempunyai ketumbuhan di dalam perut dan perlu dibedah.

Ustazah Bahyah berkongsi cerita mengenai situasi ibunya. Nadanya cukup emosi luhur dari hati seorang anak yang cukup sayangkan ibunya membuatkan tetamu yang hadir begitu sebak dan ada yang tidak dapat menahan air mata mendengar cerita tersebut.

“Dulu Ibu Mandikan saya, Kini Giliran Saya Jaga ‘Syurga’ kami. Perkongsian Ustazah Siti Nor Bahyah Jaga Ibunya Sakit. Sebaknya Baca!

“Saya anak sulung, ibu panggil Intan dan itu nama saya dalam keluarga. Dan saya panggil ibu Yang, bermaksud sayang. Sebab arwah abah panggil ibu dengan panggilan Yang. Jadi kami satu keluarga juga memanggil Yang termasuklah juga ustaz Akashah. Sebab kami sayang sungguh-sungguh.

“Tapi tak sangka ada ujian dari Allah SWT.  Sekarang saya sedang menjaga bonda ratu hati yang tidak sihat sekarang. Siapa tak sayang mak. Kalau seorang ibu tak sanggup melihat anaknya sakit, begitu juga dengan anak. Hancur luluh hati saya bila dapat tahu ibu saya jatuh sakit.

Menurut Ustazah Bahyah lagi, bulan 7 adalah tarikh hari jadi dan juga hari ulang tahun perkahwinannya. Jadi mereka sekeluarga biasanya akan keluar bercuti, tetapi kali ini segala program ditunda semuanya demi menjaga Ibu Ratu Hati yang tidak sihat.

“Dulu Ibu Mandikan saya, Kini Giliran Saya Jaga ‘Syurga’ kami. Perkongsian Ustazah Siti Nor Bahyah Jaga Ibunya Sakit. Sebaknya Baca!

 

IKLAN

“Ibu kerap demam dan gastrik. Satu hari kami sekeluarga nak bawa ibu keluar jalan-jalan dan membeli belah, saya lihat muka, tangan dan matanya kuning. Jadi saya ajak ibu ke klinik. Bila di sana, doktor periksa muka, mata dan perut ibu semua dah kuning dan perlu ke hospital dengan segera.

Waktu itu, ibu saya tidak mahu dan cakap tangguh dulu biarlah selepas selesai majlis hari jadi saya yang dibuat serentak dengan majlis akikah cucu keenam saya nanti kerana kami merancang bersama majlis tersebut dan ibu saya teruja untuk menyambutnya.

“Selesai jumpa doktor, tiba-tiba jururawat panggil semula kerana doktor mahu berjumpa saya sendirian.Jadi ibu dan anak perempuan saya menanti di luar bilik.Waktu itu doktor minta saya bawa ke hospital segera. Jangan dengar cakap ibu saya untuk pulang ke rumah terlebih dahulu. Cemas hati saya ketika itu.Jadi saya pun bawa ibu ke hospital swasta berhampiran rumah dan ketika pemeriksaan nampak ada ketumbuhan yang memerlukan pemeriksaan lanjut dan pembedahan.

“Waktu itu doktor minta saya terus ke HUKM segera untuk pemeriksaan lebih mendalam dan bila diminta nak balik rumah untuk kemas barang, doktor tak benarkan kerana minta terus ke hospital.

“Dulu Ibu Mandikan saya, Kini Giliran Saya Jaga ‘Syurga’ kami. Perkongsian Ustazah Siti Nor Bahyah Jaga Ibunya Sakit. Sebaknya Baca!
Apabila dibuat pemeriksaan dan seminggu di sana untuk pemeriksaan lebih mendalam ternyata ada ketumbuhan pada bahagian belakang hempedu berdekatan pankreas dan doktor cadangkan supaya buat pembedahan membuang ketumbuhan tersebut.

“Waktu itu saya bayangkan sebelum ini ibu sudah sakit ketika melahirkan kami dan kini ibu perlu menanggung lagi kesakitan dengan pembedahan di perutnya.Saya tak sanggup lihat ibu sakit, jadi saya minta kebenaran untuk bawa pulang ibu selama seminggu.

IKLAN

“Lepas berbincang satu keluarga kami bersepakat ikhtiar rawatan alternatif dan juga perubatan Islam, rawatan tradisional secara kampung, solat hajat, baca yasin dan ikhtiar mencuba makan segala-galanya yang baik.

Saya sekeluarga dan juga adik beradik berusaha sedaya upaya dengan doa dan harapan semoga ibu tidak perlu menjalani pembedahan.Apabila tiba waktu temu janji dan saya minta sekali lagi doktor scan untuk kepastian dan ternyata memang ada lagi ketumbuhan tersebut.Ibu menangis.Saya juga menangis.

 

Allah mengatur yang terbaik.
Jadi waktu itu saya cakap pada ibu “Yang kalau Yang tak nak dibedah takpe Intan tak kisah kerana Intan tak sanggup lihat dan kita usaha sama-sama lagi ye. Tapi Yang kita semua dah cuba segala-galanya dan sekarang kita tawakkal kepada Allah dan berserah kepadaNya.”

“Ketika itu ibu pandang wajah saya kerana dia  tahu saya dah usaha macam-macam  dan dia cakap takpe Intan, kita tawakkal kepada Allah dan lagi pun kalau tak buang nanti bahaya. Jadi selama 16 hari 15 malam di HUKM, alhamdulillah dengan izin Allah SWT, ibu selamat menjalani major operation selama 6 jam. Apabila ibu keluar dan nak dibawa ke ICU rasa sedihnya amat mendalam apabila melihat orang yang amat kita sayang dalam kesakitan.

“Dulu Ibu Mandikan saya, Kini Giliran Saya Jaga ‘Syurga’ kami. Perkongsian Ustazah Siti Nor Bahyah Jaga Ibunya Sakit. Sebaknya Baca!

IKLAN

Disebabkan itu, Ustazah Bahyah mengambil keputusan tidak pergi ceramah demi menjaga ibu tercinta.Sebaliknya segala urusan diganti oleh anaknya.

“Sudah sampai masa untuk saya pula ambil alih kerana sudah lama ibu menjaga saya selama ini. Bagi saya pengorbanan yang saya lakukan ini kecil sahaja dibandingkan apa yang ibu berikan selama ini. Pengorbanan ibu terlalu besar dan amat berharga.Selepas keluar dari ICU, kami adik-beradik sepakat untuk letakkan ibu di bawah wad pengawasan pakar. Mahal pun takpe .  Ustaz Akashah cakap takpe duit boleh cari, tapi ibu takkan dapat cari.

“Selepas pembedahan, ibu tak boleh menguruskan diri termasuklah mengambil wuduk, tak boleh bergerak, solat di atas katil. Ibu sedih dan cakap tak sangka Allah akan uji dia begini.  Namun saya sabarkan ibu dan cakap Allah sangat sayangkannya. Apabila dibawa pulang ke rumah, saya bersama anak perempuan dan juga menantu perempuan yang uruskan ibu. Ustaz Akashah,anak-anak lelaki, menantu lelaki dan cucu-cucu tersayang turut membantu menjaga dan merawat syurga kami.

Tak sangka Allah beri peluang berharga pada saya kerana dulu ibu yang memandikan, sabun dan shampo kan saya. Kini peluang saya pula untuk berbuat hal yang sama pada ibu ratu hati saya. Air mata bergenang bila mandikan ibu dengan penuh kasih sayang.Pakaikan ibu baju & siapkan ibu serta suapkan ibu makan.Wudhukkan ibu agar dapat beribadah dengan tenang.

Bahagianya hati ini bila Allah beri kesempatan untuk menjaga syurga saya.Ustaz Akashah selalu berpesan “Yang adalah syurga kita semua.Sama-samalah kita berbakti dengan memberikan yang terbaik.”

“Dulu Ibu Mandikan saya, Kini Giliran Saya Jaga ‘Syurga’ kami. Perkongsian Ustazah Siti Nor Bahyah Jaga Ibunya Sakit. Sebaknya Baca!
Saya sentiasa berdoa supaya Allah beri kekuatan  untuk saya terus menjaga ‘syurga’ kami.Alhamdulillah adik-adik tersayang sekeluarga turut sama hadir membantu menjaga syurga kami.

“Ibu bapa adalah syurga kita.Usah dibiarkan hati mereka sunyi tanpa perhatian, belaian, kasih sayang dan juga bakti dari anak-anak.Usah lukai hati mereka kerana hidup takkan bahagia tanpa redha kedua ibu bapa.Saya berdoa kepada Allah supaya jangan ambil ibu, panjangkan usianya dalam kesihatan yang baik dan iman yang sempurna kerana saya mahu menjadi anak yang solehah  yang berbakti kepada ibu ratu hatiku.

Tanpa ayah dan ibu mana mungkin kita lahir ke dunia ini, tanpa mereka tak bisa kita melihat bulan dan matahari. Tanpa pengorbanan mereka siapalah kita pada hari ini. Anak-anak tak tahu ada hati ibu bapa terluka bila tak nak dengar cakap.  Inilah syurga kita. Rebutlah syurga  kita sebelum  syurga di bawa pergi  meninggalkan kita buat selama-lamanya.

Saya tak dapat bayangkan kalau ibu dah tak ada. Tak sanggup kehilangan ibu ratu hati.Jadi saya hanya berdoa pada Allah biarlah Dia panjangkan umur ibu saya dalam keadaan yang sihat,”ujar Ustazah Bahyah lagi.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI