Memiliki anak istimewa bukanlah semudah yang dilihat pada pandangan mata kasar. Pelbagai dugaan yang terpaksa ditempuhi untuk membesarkan anak-anak. Yang ingin hanya satu iaitu memberikan pendidikan yang sempurna untuk masa depan yang lebih cerah. Kekurangan anak-anak tidak mahu dijadikan batu penghalang untuk kejayaan anak-anak.

Usaha dan doa ibu cekal bernama Norhayati ini didengari bila mana anak sulungnya berjaya melanjutkan pelajaran di Sekolah Tahfiz usai melepasi temu duga yang dijalankan oleh sekolah berkenaan.

Manakala anak keduanya pula didaftarkan mengikuti Program Pendidikan Khas (PPKI). Menariknya, anaknya yang kedua ini sangat suka memasak dan menonton rancangan masakan di televisyen telah menjadi hobi buat dirinya.

Jom ikuti kisah suka-duka yang ditempuh oleh Puan Mcnor Norhayati  untuk membesarkan anak-anak beliau yang sangat istimewa itu. Semoga dengan perkongsian ini dapat memberi pengajaran kepada pembaca dan membuka mata masyarakat tentang anak-anak autisme ini.

Salam dan selamat sejahtera. Just nak share dua orang anak saya yang ASD+ADHD..kedua-duanya ada kad oku..kedua-duanya tiada fasa merangkak semasa bayi…duduk terus jalan. Mungkin coretan ini yang paling panjang di dalam page ini. Sebab sebenarnya saya memang tiada masa nak menulis panjang-panjang macam ni. Semoga perkongsian ini memberi manfaat untuk kawan-kawan yang lain dalam grup ini. Walaupun keduanya ada ASD dan ADHD, banyak behaviour yang tak sama.

Semasa mereka masih kecil, saya juga pernah melalui fasa yang sukar, tak boleh makan kat kedai sebab anak akan berjalan atas meja makan, menjerit-jerit dan macam-macam lagi, kenduri kawen pun terpaksa bergilir-gilir pergi, sorang lagi kena jaga dalam kereta, 3 kali hampir hilang mencari merata-rata tempat, pernah kena bersihkan dinding dan perabot rumah sebab habis dinding dan perabot kena sapu najis (time tu tengah masak kat dapur, tak sedar anak dah berak dalam pampers dia korek), telur habis sepapan kena pecah dan berguling-guling dengan telur pecah tu, tuang sunlight sebotol dan siap main luncur ski(time tu umi dia terlena…haha), pernah jatuh tergolek kat jalan raya kejar anak, tantrum kat mall dan banyak  lagi peristiwa yang mencabar kesabaran kami sekeluarga.

Saya pernah juga give-up dan pasrah dengan akademik anak yang 1st sebab bila dia di aliran perdana, banyak tertinggal dan tak dapat follow lesson kerana ADHD yang dia alami menyebabkan dia tak dapat fokus sepenuhnya dan pernah masukkan dia di PPKI (sebelum tu di kelas perdana kerana sekolah masih belum ada aliran PPKI)…dia juga pernah makan kertas exam bila terpaksa menghabiskan exam tersebut(banyak helaian dia stress penat tulis).

Alhamdulillah, selepas beberapa tahun mengalami kesukaran handle 2 anak ASD ni…semakin besar anak-anak dah semakin ok. Anak-anak  memang tak pernah consume sebarang ubat or medication dan suppliments..sebab memang refuse makan ubat…kalau demam pun memang tak pernah bagi ubat…mujur mereka berdua ni sangat jarang demam. Alhamdulillah, just lalui kehidupan macam biasa tapi memang perlukan kesabaran yang tinggi, cuma bagi aktiviti yang mana bersesuaian dengan minat anak.

Anak yang kedua amat minat memasak. Channel tv kegemaran pun semua yang berkaitan memasak dan boleh statik tengak rancangan memasak. Yang ini ada speech delay dan mula bercakap dan keluarkan perkataan pertama mama umi ayah ketika berumur hampir 5 tahun. Juga ada sensory problem…jalan jengket-jengket, tak suka kotor, dan tak boleh pijak tikar getah sebab melekit-lekit…tutup telinga bila dengar blender, vakuum…namun terus boleh membaca Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris tanpa di ajar ketika mula bercakap pada umur 5 tahun.

Hari-hari baca buku resepi…tengok youtube resepi…. sekarang ni kat rumah hanya melayan dia memasak sajalah(kena ready stok bahan baking). Banyak juga hasil masakan yang dah berjaya buat seperti kek, muffin, pizza. Nampaknya kelebihannya di situ sebab kadang-kadang dia yang ajar kita macam mana nak buat. Alhamdulillah, peperiksaan baru-baru ni dia dpt nombor 1 dlm keseluruhan aliran…ada 2klas ppki…dia no.1. Dia bersekolah di Sekolah Berprestasi Tinggi.

anak yang sulung pula, sepanjang persekolahannya dari tahun 1-4(aliran perdana) memang sangat mencabar….buku tulisnya tak pernah siap dia salin dari sekolah….setiap tahun, setiap subjek memang takkan lebih dari 10 pages yang berjaya salin…tahun 1-2 tulisan memang tak boleh baca langsung (ada masalah psikomotor), tak boleh lompat, urus diri memang sangat teruk.

IKLAN

Alat tulis memang bukan kata hari-hari hilang, tapi setiap kali lepas rehat dah kosong pencil box, bila hilang, satu kelas kena stop belajar sebab tantrum nak jugak cari even pemadam tu dah besar kuku jari kelingking….hahaha.

So di rumah memang macam kedai stationery buat stok alat tulis. Saya tak hantar tuisyen tapi mula buat 1 to 1 dengan dia.

Selalu pesan kat dia is ok kita lambat, janji kita usaha..selalu beri kata-kata semangat disamping doa yang tidak putus-putus….ujian awal tahun 6 masih dapat result 3D3E…jika org lain buat 10 latihan, anak saya hanya mampu buat 3 sahaja…memang dia tak boleh dan takkan buat lebih dan akan stress..so memang kena pasrah…bagi saya janji dia konsisten buat..

Alhamdulillah sehingga trial dia berjaya dapat 1A, ada B dan gred paling rendah C…sehingga UPSR keluar, walaupun resultnya biasa-biasa sahaja lebih kurang trial, semua interview dia dapat…ada yang lulus, ada yang tak…cuma kami sangat bersyukur sebab dia lulus dan di terima msuk di sekolah sekarang…walaupun dengarnya ada yang 3A dan 6A pun tak dapat masuk sebab tak lulus temuduga…(saya ada tulis catatan anak autisme masa apply sekolah tersebut).

IKLAN

Apabila sudah masuk 2 minggu dia di asrama penuh tersebut, walaupun minggu pertamanya 5 pasang stokin tinggal 1.5 pasang, bantal hilang, baju seluar semua tak tau kat mana, dia masih kuat semangat  tak minta nak balik..katanya seronok belajar kat situ…yang tak seronok barang dia hilang…haha(padahal salah letak aje…lepas tu jumpa balik…) tapi seminggu 4x kami ulang alik tengok uruskan baju-baju dia sementara nak biasa…mujur dekat dengan rumah…hehe..lega hati umi bila baru-baru ni kawan-kawan dia cakap ustaz kat situ sayang pada anak ni selalu letak dia di sebelah ustaz yang mengajarnya supaya tak hilang fokus.

Lupa yang sorang ni memang kuat bercakap…tak ada speech delay. Sedikit asperger, so saya memang pernah beberapa kali libatkan dia ke pertandingan inovasi peringkat kebangsaan dan antarabangsa…alhamdulillah memang tak menghampakan walaupun pernah mengalami saat-saat sukar dia tantrum tak nak present dekat-dekat  nak bertanding tu gara-gara bertukar bilik hotel bajet yang aircond dan tv brand qonda..mujur dah ok lepas tu.

Rasanya sudah panjang sangat perkongsian saya kali ini. Saya mohon kawan-kawan tolong doakan anak-anak saya mudah-mudahan mereka istiqomah dalam apa jua bidang yang mereka ceburi. Masih jauh lagi perjalanan mereka. Saya juga doakan semoga kawan-kawan semua tabah hadapi cabaran dan rintangan. Semoga anak-anak kita semua berjaya di dunia dan akhirat. Hanya kepada Allah kita berserah…Semoga ada sinar pada anak-anak kita semua.  Salam Sayang semua.