Bangun tidur dengan keadaan mata yang sembab dan terlihat bengkak yang juga dikenali sebagai eye bag tentu tidak puas hati dibuatnya.

Jadi bagi menghilangkan kesan eye bag tersebut dan sekali gus dapat menghilangkan kelesuan mata bolehlah amalkan seperti petua ni.

Jom semak.


Tak boleh jadi ni. Dah 2 hari nak up petua ni tapi tak sempat. Jadi malam ni wajib la up. Kot kot ada yang nak buat hari ni. Malam nanti dah boleh pakai kan.

Kali ni Aisyah nak share petua ice cubes lagi. Tapi yang ni special sikit sebab boleh untuk hilangkan eye bag korang.

Petua kali ni Aisyah guna air green tea. Macam korang tahu, green tea ni salah satu bahan terbaik untuk kulit.

Green tea ni ada vitamin B-2 yang boleh buatkan kulit kita kekal remaja. Yang lagi best dia boleh maintainkan collagen kat kulit kita.

IKLAN

Tu siapa rajin minum green tea atau sapu kat muka nanti kulit toink toink.

Perasan tak banyak produk untuk kulit jerawat guna kan green tea sebagai bahan utama. Sebenarnya green tea ni bersifat antiradang.

Jadi dia boleh kurangkan bengkak jerawat dengan merah-merah kat kulit. Ehh, untuk kulit sunburn pun boleh tau.

Lagi pula green tea ni ada vitamin E. Jadi dia boleh lembabkan kulit kita juga. Bila sunburn tu, risiko untuk kulit menggelupas akan kurang.

Jom tengok cara buat ice cube green tea ni.

Bahan-bahan
1 gelas air panas
1 uncang green tea ( apa-apa brand pun boleh)
Bekas ice cube

Caranya
Rendam uncang teh dalam air panas. Bila dah suam masukkan dalam acuan ice cube. Pastu bekukan dalam freezer.

Bila nak pakai, golek-golekkan jek ice cube green tea ni kat muka. Boleh pakai 2 kali sehari. Pagi dan petang. Pakai dengan konsisten untuk hasil terbaik.

Jom tengok khasiat ice cube green tea ni yang lain;
– segarkan kulit yang penat
– hilangkan sembab muka
– hilangkan eye bag
– hilangkan jerawat
– kecilkan pori-pori muka
– cerahkan kulit
– redakan breakouts
– cerahkan gelap bawah mata ( dark circles)

Selamat mencuba

Ps: buat patch test sebelum try apa-apa petua yang Aisyah share okey. Sesuai untuk Aisyah maybe tak sesuai untuk orang lain.

sumber : Aisyah Badar Bajrai via Sihat Cara Bajet (Tips & Petua Sihat Cantik)