Sedar atau tidak, ibu bapa adalah role-model dalam institusi rumah tangga, maka apa yang kita zahirkan akan diperhatikan dan dipraktikkan oleh anak-anak kita. Bagaimana kita mencorakkan anak pada hari ini dan itulah yang akan terhasil pada masa depan, sepertimana peribahasa Melayu ada menyebut; melentur buluh biarlah daripada rebungnya.

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

 

 

Bukan sahaja pada tingkah laku dan percakapan, malah perasaan kasih dan sayang juga perlu disemai sejak dari kecil agar anak-anak sentiasa menyayangi dan menghargai orang tuanya bila mereka besar kelak.

Berkongsi pengalanan tentang emosi dan kasih sayang terhadap ibu bapa, Adam Kelvin yang juga merupakan seorang mualaf berkongsi perbezaan budaya yang dilaluinya ketika dibesarkan oleh orang tuanya.

Kenapa saya emotionally detached dengan parents?

Selepas kematian ibu saya, saya dan adik di hantar tinggal bersama ibu saudara di Johor. Ayah saya duduk di KL berseorangan dan bekerja.

Beliau hanya akan balik jenguk kami setahun sekali atau dua kali sahaja.

Malah, orang Cina biasa tau hantar anak-anak mereka kepada babysitter dan anak tinggal di sana terus. Bermalam di rumah babysitter macam asrama. Hanya ambil anak seminggu sekali.

Pada pandangan masyarakat kami, anak kecil akan ganggu fokus bekerja dan cari duit. Bila duit banyak, dengan harapan duit tu dapat beli apa yang anak tu hendak. Itulah kebahagiaan buat anak.

“Saya Terlupa Part Kasih Sayang..”

IKLAN

Masa wife saya pregnant dulu, saya pun ada cadangkan hantar anak kepada babysitter macam tu. Jadinya weekdays boleh fokus bekerja tanpa gangguan anak.

Saya terlupa part kasih sayang dan luangkan masa. Anak-anak takkan ingat apa yang kita beli kat mereka tapi mereka ingat perasaan apa yang kita tinggalkan dalam diri mereka.

Tapi kan, masa tu saya tersentak dan terus faham kenapa saya tak rasa urgent nak cari ayah semula selepas dibuang masuk Islam.

Dari kecil memang dah biasa terpisah dengan parents dan bila dewasa rasa parents tak perlukan pun perhatian kita.

Dan kenapa kami orang Cina jarang pulang ke kampung jenguk mak ayah kecuali CNY atau sambut birthday parents, sebab dari kecil kami diajar sebegitu.

Mak ayah juga buat benda yang kepada datuk nenek. Jadi apabila kami dewasa, kami pun buat benda yang sama kerana kami fikir ianya normal diamalkan turun temurun.

Kos babysitter chinese tak murah. Paling kurang RM1k ke atas. Duduk sekali, belajar kat situ dan makan minum semua sekali dengan nanny tu.

IKLAN

Sebab tu tak pelik rumah orang-orang tua atau nursing home dalam kalangan orang Cina tidak asing. Anak-anak sibuk cari duit dan tak ada masa nak menjaga mak ayah selalu. Lebih senang bayar lumsump kat nursing home dan pekerja di sana jaga mak ayah.

Orang Cina jarang sangat nak hantar parents ke rumah kebajikan. Memang kami akan hantar ke private nursing home. Ada doktor dan nurse yang bertauliah di situ. Sakit ke apa tak perlu risau. Ada aktiviti yang menarik. Ada nursing home siap ada swimming pool lagi.

Harga tak payah cakaplah. Ribu-riban adalah biasa. Sebab masa kecil pun taska “asrama” nak beribu. Apatah lagi nak jaga orang tua, lagilah perlu kesabaran yang tinggi. Haruslah kos lebih mahal.

Indahnya Islam 

Tapi bila anak dah lahir dan nampak mata anak, terus fikiran saya berubah. Takkan hantar anak ke taska “asrama”. Feeling peluk anak lepas penat bekerja seharian tu, priceless! Tak sangka rasa hilang sebentar semua beban bila peluk anak!

“Feeling Peluk Anak Lepas Penat Kerja Seharian Tu, Priceless!..”-Ayah Ni Kongsi Perbezaan Cara Orang Cina Santuni Anak!

Saya taknak anak saya grow up jadi emotionally detached dengan parents. Indahnya Islam yang sangat meraikan orang-orang tua. Sangat meraikan anak-anak berbakti kepada orang tuanya.

Patutlah saya tak ingat kenangan apa dengan ayah saya. Saya hanya ingat minuman Starbucks yang beliau selalu beli untuk saya dan beliau selalu bawa kami holiday. Tapi dari sudut emosi, saya tak rasa dekat dengan ayah saya.

IKLAN

Cumanya sekarang saya urgent nak berbaik dengan ayah sebab paling kurang saya dah cuba sehabis baik untuk berdakwah dengan akhlak kepada beliau. Saya harap sangat ayah saya dikurniakan hidayah satu hari nanti. Saya juga nak berbakti kepada beliau.

Saya bersyukur sangat dikurniakan nikmat Islam dan wife saya banyak ajar saya mengenai ajaran Islam dalam menyantuni orang-orang tua dan kanak-kanak.

“Feeling Peluk Anak Lepas Penat Kerja Seharian Tu, Priceless!..”-Ayah Ni Kongsi Perbezaan Cara Orang Cina Santuni Anak!

Even di luar kalau orang jumpa saya, nampak saya kaku dalam melayan anak saya, percayalah bahawa saya sebenarnya struggling dan cuba sehabis baik untuk cipta bonding bersamanya. Saya cuba break the cycle.

Ni pun perbezaan budaya dalam membesarkan anak. Baru part hantar ke babysitter. Belum lagi part education, cara mendidik anak, nilai yang dibawa dalam kehidupan.

Sumber : Adam Kelvin

ARTIKEL MENARIK : Rupanya Kena ‘Unlinked’ Akaun Tabung Haji Dengan Mybank2U, Elak Duit Hilang Angkara Scammer!

Baca Ini Juga :Main Kon Tersangkut Di Kepala, Anak Darjah 4 Terpaksa Tahan Sakit 30 Minit!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

“Feeling Peluk Anak Lepas Penat Kerja Seharian Tu, Priceless!..”-Ayah Ni Kongsi Perbezaan Cara Orang Cina Santuni Anak!