Bukan mudah urusannya bila seorang wanita memikul tanggungjawab menjadi seorang isteri, ibu dan dalam masa yang sama turut berkerja. Memastikan semua tugas dapat dilaksanakan lancar dan sekali gus tidak memberi tekanan melampau dalam hidupnya, skil pengurusan masa dengan bijak amat diperlukan.

Berkongsi kisah berkaitan pengurusan masa, di sini dikongsikan untuk memberi serba sedikit pencerahan dan panduan untuk dipraktikkan agar seorang isteri itu dapat menjalani rutin hariannya lebih tenang dan lancar.

Ini perkongsiannya, jom semak.


Apa nak buat kalau isteri balik kerja jam 6.30ptg dan suami mahu makan sharp jam 8malam?

Seorang isteri, lebih lagi yang berkerjaya, ada anak kecil lebih dari 1, dan suami pula jenis balik kerja nak lihat rumah dan anak semuanya tenang terurus..dan… nak makan hasil air tangan isteri di rumah. At least ada dua lauk.

Telan air liur kejap.

Boleh tercepit jiwa raga antara penat dan tanggung jawab!

Saya kira ini soalan menarik untuk dikongsi. Mungkin ramai sahabat ibu yang dalam senyap mengalami tekanan mengurus konflik ini.

Take a deep breath.
Allah kan ada?

Apa yang saya syorkan ni mungkin agak padat bagi kebiasaan ibu.

Tetapi, mungkin juga boleh jadi guideline big picture kronologi rutin harian yang mungkin boleh bantu ibu yang tak tahu nak start dari mana..nak buat macam mana…untuk lihat dari sudut berbeza.

Yang meraikan apa yang isteri mahu kawal dan elakkan dan apa yang suami suka.

Kita taknak pertikaikan ‘kenapa’
Tapi yang kita nak fokus adalah ‘bagaimana’

Dan..bila uoll baca ni. Pandanglah dari sudut yang baik baik.

Here it goes. Bismillah.

Dalam apa jua keadaan yang perlu kita lalui. Always start dengan mind.

1- Reset otak, kita sedang main game. Ada levelnya.

Kira on ur mark, get set, GO! Ha kene rasa camtu. Baru thrill. layannnn. Happy happy sahaja. Cara gerak pun kene macam orang tengah main game.

Haha. Memang macam tak masuk akal. But then, untuk kita manage badan yang lelah penat bekerja seharian, kita hanya ada satu CHOICE. Mainkan otak!

2- Dalam kereta, otw back home siap siap beli roti ke cekodok, buah..lempeng..chocolate bar snickers ke…NGAP dengan senang hati untuk alas perut.

3- Sampai je rumah, terus masuk toilet jangan pandang kanan kiri, mandikan anak anak. Ya! Mandikan. Takya nak suruh berdikari sangat. Ini bukan masanya. Mandikan. Wangikan. Gosok sampai kilat anak tu.

Hehehe. Suami happy bila anak fresh.

Satu anak mandi tak sampai pun 5 minit.

4- Lepas tu siapkan anak baju bedak semua dalam bilik. Make sure bilik kunci. Buka aircon atau kipas. Spray bilik biar wangi semebak. Buka cerita untuk anak tonton sementara kita urus diri…yang penting anak tenang kat dalam bilik tak merayap keluar.

Hadkan masa urus anak 10 minit sahaja. Ni tak perlu kelam kabut pun. Bebual la dengan anak sambil mandikan tu.

5- Settle anak, mak pulak mandi. Mak mandi pun takya lama lama. 5 minit. Dah.

Maka cukuplah 15 minit sesi mandi dan freshkan diri. Kene mandi supaya dapat recharge energy.

Kalau terus buat kerja dapur, u akan menyumpah penat tak sudah!

7pm

6- Bawa anak anak masuk dapur. Kat lantai dapur sediakan satu ruang, atau paling tak pun buat petak guna scotch tape kat atas lantai area dapur.

Buat deal siap siap ngan anak. Sediakan mainan yang u reserve, yang anak suka, hanya untuk main pada waktu u masak. Dan u boleh pantau.

Untuk kes ibu ini, anaknya 5 tahun dan 3 tahun. Dan suaminya tak suka anak tengok tv. Dan ibu ni tak senang hati bila suami tegur itu ini aktiviti yang anak buat.

Dan aktiviti yang suaminya syorkan menurut si isteri adalah aktiviti yang memerlukan bantuan orang dewasa.

Huhuhu comel sangat cerita ni kan. Tapi yes..apa yang kita boleh buat adalah fokus apa yang kita boleh kawal. Jangan sibuk tak puas hati dengan suami. We just do what we can do. Thats it.

IKLAN

Communicate ngan suami untuk terangkan kecelaruan emosi u tu adalah satu proses lain. Just in case, komunikasi tu tak berlaku atau belum berjaya…cuba buat yang no 6 ni.

7- START MASAK. Masa yang diperlukan sebenarnya tak lama. Maksimum 30 min is more than enough.

Ya. 30 min. So supaya flow lancar, make sure persiapan potong memotong, pembahagian bahan mentah, semua u da siap label 1-5 contohnya. Siapkan on weekend.

Atau bahan mentah seperti ayam ikan, siap siap pindahkan dari bahagian frozen ke bahagian yang bukan frozen sebelum pergi kerja.

Contoh, hari isnin guna semua yang label 1. Jadi takya nak habiskan masa termenung depan fridge pening pening lalat.

Letak timer kalau tak biasa masak laju. Practice makes perfect! Kata tengah main game. Chill dulu. Later bila u da terror, baru nikmatnya tak terkata.

7.45pm

8-Settle masak, SOLAT MAGHRIB. Hangkut anak anak juga. Unless jemaah dengan suami. Kalau tak, bawa anak anak solat ngan di bilik.

Kalau u jenis sensitip benor suami tegur tegur anak, u anggap je la anak tu kembar u. Di mana u ada, di situ anak ada.

8pm

9- MAKAN. YEYYYY!!

Tapi mama. U jangan makan sama. U suap anak anak. Sebab suami u suka u bebual bebual dengan dia. Kalau u makan sekali dengan anak dan suami. Mau tercekik nak melayan karenah anak dan borak suami.

IKLAN

Lagi pun. Suami u jenis suka yang bersih teratur. So suap anak tu kira tak sepah dan juga bonding time u dan anak. Bonding time u dan suami.

Belajar untuk hargai masa ini.
Bacalah doa banyak banyak untuk setiap suapan. Hadiahkanlah zikir zikir yang baik setiap kali pandang mata suamj saat berborak tu.

30 min makan siapp!

10- KEMAS. Settle sinki. Jangan ada yang tersisa.Mop takya buang masa lap lap lekit sana sini.

Untuk kes sahabat ibu ni, suami sangat sangat pembersih. Takde makna sinki ada pinggan semalam.

So?

Ambil lebih kurang maksima 30 min untuk cuci dan bersihkan dish. Suh anak duduk dengan ayah. Cakap kat anak kuat kuat. Go dengan ayah. Nanti ayah sedih kalau abang tak cerita cerita dengan ayah.

Huhuhu ni dialog sebenarnya cara halus nak sampaikan kat suami tengokkan anak sekejap.

9pm

11- Sediakan tempat tidur dan bawa anak anak masuk bilik. Tutup lampu sambil tu bolehlah kita solat dalam keadaan gelap. Tenang sikit.

12- COP! Daaaaahtu bilanya maknya nak makan?

Pas habis solat. Makan! Huhuh ok fine. Ni tak ambil kira bab diet. Kalau diet terpaksa adjust makan dalam kereta otw back home tu atau sebelum solat maghrib

13- Bilas badan mandi hilangkan bau berlengas dapur kat badan pastu sapu minyak seluruh badan. Lagilah di bahagian pinggang dan tapak kaki. Mintalah suami sapukan. Biar hangat. Hahaha jangan hangit. Pakai stokin. Minum air secukupnya. Buka audio quran biar hati bahagia.

14- Disiplinkan diri tidur selewatnya jam 11pm supaya u tak pengsan untuk teruskan perjuangan. Sambil pejam mata syukur Allah beri hidup beri iman beri kasih sayang.

15- Bangun awal sebelum subuh. Dapatkan tahajjud walau dua rakaat.Kekuatan yang u bakal dapat serious amazing biiznillah.

Wallahu A’lam
Bismillah. Tawakkaltu AlaLLah

Arios amegossss
Luv u moms banyak banyak!

sumber : Nur Khairunnisa Iskandar