Lain orang, lain seleranya. Lagi-lagi dalam memilih makanan. Betul tak? Ada sesetengah orang suka ikut peredaran masa, makan ikut trend masa kini. Malah ada juga yang memang tekak orang zaman dulu, suka makanan dulu-dulu termasuklah kuih-kuih yang dahulu kala mak-mak kita selalu buat.
Yang mana tak ada plan apa petang-petang hening ni, boleh la santai bersama keluarga minum petang apam nasi ni. Sambil makan, sambil imbas kenangan dulu-dulu. Mesti meriah kan? Jom ikuti resipi dari Suhaila Sulaiman ni!
Suka melekat kat lelangit,di letak eno @ baking powder..itu antara sebab knp dulu sy tak suka mkn apam nasi.Sy suka pada rasa apam nasi yg ori..cuma guna yis saje. Sy olah resepi yg ada..ni lah hasilnya.Jauh lebih sedap dn ramai yg suka..ikut sukatan bahan yg sy bagi(jgn ubah) .. innsyaallah pasti anda pun terikut suka 😁😀
Ads
Ads
RESIPI APAM NASI
Ads
1 cwn nasi – kisar halus 1/2 cwn gula( lebihkn klu nk manis lg) 11/2 cwn air 1/2 cwn tpung beras 11/2 tpung gandum 1/2 sk mauripan( lebihkn klu nk cpt di kukus)
● gaul semua bahan..kukus 8 minit jer(utk cup yg kecil spt gmbr di bwh) ● sy bancuh bahan pukul 12 tghari,sy mula kukus jam 6 ptg..sbb tu sy cuma letak sdikit yis( mauripan) saje.
Cair mcm ni tau..baru nnt hasilnya lembut..sampai esok pagiTenguk tu..anak kura2 dh naik atas periuk..😂😂😀 Sy hempapkn dgn lesung supaya cpt msk..sepanjang 8 minit di kukus sy buka 2 kali utk lap air pd ttup periuk tu.Malas nk keluarkan pengukus yg besar..sy guna yg cute ni jer..😂😁Gebu,gebas,lembut..
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Nak pilih bahan masakan bukan mudah tau. Kena teliti, tengok betul-betul bahannya dan tanda halal dah puas hati baru pilih. Ye la nanti bila dah beli, tak menepati kehendak kita mula la rasa menyesal. Kan?
Sama juga dalam memilih mee kuning. Kadang ada yang pewarna terlebih lah, kapur terlebih lah, tak ada tanda halal lah, macam-macam lah! Time tu mula la was-was nak beli ke tidak. Kalau ada yang selalu kita beli tak apa, boleh grab yang tu je. Tapi kalau yang tu habis, mau gigit jari sis!
Tak apa, tak payah pening-pening. Apa kata mak-mak rajinkan diri sikit buat sendiri je mee kuning tu guna resipi dari Norain Naim ni. Mudah je! Bukan takat sedap boleh pelbagai jenis masakan boleh buat, malah bersih, sihat dan paling penting halal. Jom cuba!
MEE HOMEMADE 4 BAHAN AJER
==========================
Percubaan buat mee kuning membuahkan hasil😄
Lama dah nak buat tapi kelmarin baru berkesempatan.
Siapa yang nak cuba tu jom cikedot resepi
BAHAN2
=======
300 gram tepung gandum
1 biji telur
sedikit garam
air suam
CARA BUAT
=========
1. Satukan semua bahan dan tambah air suam. Air ni agak2 je tau sampai doh tak lekit dekat tangan. Jangan over air nanti lembik. Kalau lembik tambah sikit lagi tepung
2. Uli doh dan canaikan bagi nipis senipis mungkin.
3. Masa canai nipis tu tabur taburkan tepung sikit supaya tak melekat. Dah canai nipis lipat kan dia. Sila tengok gambar ye. Lipat tu untuk mudah potong. Kalau yang ada mesin tak yah lipat.
4. Ok dah boleh potong nipis2. Macam ain tak de mesin canai mee tu jadi potong guna manual, guna tangan😄. Yang ni kite suruh suami yang potong 😆. Ikut masing2 nak nipis mana
Dapat menyediakan roti sendiri untuk dimakan bersama anak beranak tentunya terasa puas hati bila roti yang dibakar terasa lembut dan gebu seperti yang ada dijual di kedai bakery.
Apatah lagi dapat pula resipi roti yang tengah viral ketika ini iaitu Bun Cheese Sarang Lebah daripada sesorang yang cukup mahir membuatnya. Tentunya kita rasa teruja untuk mencuba resipi yang dikongsikan itu, bukan?
Ini sebagaimana perkongsian resipi daripada Azlina Ina Fans yang tidak lokek berkongsi resipi istimewa yang telah dibuat beberapa penyelidikan untuk pastikan roti yang dimasak kekal lembut dan kerangupan kekacang dan keju dibahagian atas roti pula kekal rangup.
Nak tahu detail, ikuti perkongsian ini dan selamat mencuba.
Ujarnya, “Roti yang tengah viral di bakery mak, buat habis buat banyak mana pun habis. Kami dah rnd resepi bun ni untuk rasa yang tidak keras bila sejuk dan sesuai dengan cruncys cheese dan kekacang di atas die.”
Malah turut mencadangkan amat sesuai untuk yang ingin berniaga untuk menjual roti ini.
“Kalau korang nak buat tuk berniaga sesuai sangat mak rasa sbb? Sebab bun ni jimat kos. Mak ajar sekali buat sos homemade die yang sedap tu eh. Tu secret resepi mak sebenar nye. Tak apa la dengan korang tak yah secret2 la hahaha,” ujarnya.
Cara Buat :
1.Masak gula dan air atas api sampai perang
2.Masukkan uht cream dalam gula perang perlahan2. Masak hingga pekat. Masukkan butter dan white chocolate. Kacau sebati.
Done bebeh. Memang sangat-sangat sedap sos ni cukup manis lemak dia semua
Bercerita tentang pilihan juadah sekeluarga, selain lauk pauk yang enak akan dipastikan terhidang di atas meja. Begitu juga sama pentingnya menghidangkan menu pencuci mulut, andai dapat disediakan akan bertambah lengkap untuk dinikmati seisi keluarga.
Jadi apa kata kali ini kita masak agar-agar lumut gula melaka yang comel ini. Resipi penyediaannya telah dikongsikan oleh puan Roshima dan bolehlah dicuba.
Agar-Agar Lumut Cute.
Mari saya kongsi cara membuatnya….
Bahan-bahannya:
1 bungkus agar2 tali 25 mg
4 cawan air biasa
1 cawan santan pekat
1 cawan air gula melaka / gula merah
1/4 gula pasir
1 biji telur
2 helai daun pandan
Sedikit garam jika suka
Cara memasaknya…
1. Panaskan 4 cawan air ke dalam periuk.
2. Basuh agar2 dan masukan ke dlm air yang mendidih. Biarkan agar2 hancur.
3. Masukan gula pasir. Biarkan hingga mendidih. Masukan daun pandan.
4. Kemudian masukan air gula melaka ke dalam agar-agar, masak seketika.
5. Masukan santan ke dalam mangkuk dan masukan telur. Pukul seketika.
6. Tuangkan ke dalam periuk. Masak hingga hingga mendidih apabila bancuhan telur dan santan dimasukan. Masukan sedikit garam jika suka. Kena kacau selalu.
7. Tutup api dan boleh dituang ke dalam acuan kuih lompang. Kalau tak ada acuan lompang boleh tuang dalam loyang atau bekas plastik. Bila sejuk boleh dihidangkan.
# Selamat mencuba. Saya sangat-sangat suka makan agar-agar Lumut ni. Nak-nak lagi kalau sejuk-sejuk. Dulu-dulu pun saya tak pandai buat. Nak makan harapkan jiran je bagi. Sekarang…. kita beri kepada jiran pula ya.
Lisbon Hotel Melaka menawarkan pengalaman tenang dan mewah di Perkampungan Portugis. Dengan reka bentuk ala Mediterranean, kolam infiniti dan restoran Festa yang eksklusif, ia destinasi ideal untuk percutian keluarga.