Ada orang kata perabot antik, vintaj, ‘rera’ mahu pun klasik seperti gerobok lauk ini, mempunyai nilai sentimental buat yang pernah memiliki perabot tersebut. Maka tidak hairanlah selagi elok akan digunakan dan dipelihara selagi mampu.

Pun begitu melalui perkongsian kisah daripada Alied Wahab di dalam group Tukang Apa Hari Ini, siapa sangka gerobok ikan tersebut ada yang telah membuangnya dan diambil olehnya untuk dibaik pulih secara DIY.

Apa yang lebih mengujakan selepas dilakukan transformasi gerobok tersebut yang awalnya terlihat usang dan buruk, bertukar menjadi lebih elegan dan eksklusif. Sekali gus membuatkan ramai terpesona dan teruja.

Ujarnya yang menyifatkan penemuan perabot itu sebagai rezeki berkata,”Bermula pkp 3.0, tejumpa gobok lauk di tempat pembuangan sampah. ‘Ini harta karun ni’. Kutip bawa balik baik pulih mana mampu. Boleh la, baru niat di hati nak cari di kedai, rezeki alhamdulillah dapat juga Allah bagi”


Langkah demi langkah : 

1. Buangkan jaring hijau, bersihkan sawang  dan kekotoran yang ada.


2. Letak filler untuk tutup aib yang ada.
3. Kesat permukaan gerobok dengan kertas pasir bagi halus.
4. Buat para rak dalam almari.


5. Cat dengan warna hitam mati (timber shade)


6. Bahagian bawah kaki almari saya ada potong sikit selepas diganti dengan furniture rubber leg yang dibeli di Shopee.


7. Pemegang pintu (furniture handle) juga beli di Shopee.


8. Shelf di dalam dibeli di kedai hardware. Diperbuat dari kayu dan berharga RM45 sepapan. Panjangnya 12 kaki. Gerobok ini memerlukan dua papan sebegini.

9. Cermin akan dibeli kemudian memandangkan kedai cermin ditutup semasa PKP.

IKLAN

Sumber :Alied Wahab

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

IKLAN

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club