Hari raya bakal tiba. Sudah tentu pelbagai persiapan yang dilakukan. Namun dalam kesibukan membuat pelbagai perkara, pasti ada sedang memilih nak beraya di mana. Sama ada di rumah ibu bapa sendiri atau rumah mertua.

Apa yang pasti, setiap keputusan yang dibuat kena ikut kesesuaian. Sebagaimana perkongsian ini. 6 alasan ini yang kena tahu jika memilih beraya di rumah siapa dulu.

Giliran balik raya?

Sebenarnya tidak wujud istilah giliran balik raya, tahun ni rumah suami tahun depan rumah isteri.

Sedangkan seorang isteri nak kluar rumah pon perlu kepada keizinan suami, jadi mana mungkin berlaku paksaan seorang isteri kepada suami untuk mengikut giliran atau ke destinasi tertentu.

Namun apa yg diamalkan (giliran balik raya) tidaklah salah, cuma perlu sedar yang di amalkan (giliran blk raya) tersebut adalah atas konsep ihsan seorang suami kepada isteri.

Jadi jika ada sesuatu keadaan yang perlukan kepada perubahan daripada giliran biasa, janganlah si isteri terasa yg suaminya tidak adil.

Dan si suami pula janganlah rasa menjadi tidak adil sekiranya terpaksa mengubah jadual kebiasaan tersebut jika keadaan memerlukan ( contoh : ibu bapa sangat memerlukan kehadirannya disisi, mslh kewangan dll).

IKLAN

Jika kita renung perkara di bawah, kita pasti dapat menerimanya.

Terkadang kita lupa:

  1. Ada suami yang lupa bahawa ibunya lebih Utama Dari Isteri
  2. Ada Isteri yang lupa bahawa suaminya lebih Utama Dari ibubapa nya
  3. Ada ibubapa yang lupa anak perempuannya perlu mrngutamakan suaminya dari ibubapa
  4. Ada Isteri yang lupa bahawa suami perlu mengutamakan ibubapa nya sendiri melebihi Isteri
  5. Ada Anak lelaki lupa bahawa tangungjawab menjaga ibubapa tergalas dibahu mereka Dan bukan pada Anak Anak perempuan
  6. Ada anak perempuan terlupa bahawa dia lebih terikat dengan tanggungjawab kepada suami lebih Dari ibubapa nya sendiri.

Panduan semoga kita tidak menghadapi masaalah menentukan perlu berhari raya. Namun jangan dilupa, suami yg baik ialah suami yg baik terhadap isterinya..

Wallahualam..

 

IKLAN

 

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Keluarga Talk: PUASA MENDIDIK JIWA KELUARGA SAKINAH

Sepanjang bulan ramadan ini, selain mendidik anak-anak untuk berpuasa, ibu ayah juga boleh mengajar dan membetulkan ibadah lain anak-anak seperti solat, sedekah dan ibadah sunat lain. Jom ikuti perkongsian menarik dalam Keluarga Talk Puasa Mendidik Jiwa Keluarga Sakinah bersama panel, Pendakwah Bebas, Ustazah Nur Aqidah

IKLAN

Bintang Kecil: APA ITU NUZUL QURAN 

KELUARGA TALK: Nwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridz

Giliran Balik Raya Rumah Siapa Tahun Ini, Jangan Lupa 6 Perkara Ini. Baru Rumahtangga Kekal Bahagia.