Menyediakan sajian Nasi Lemak pastinya menjadi kewajipan bagi semua ibu-ibu buat anak dan suami. Sajian istimewa dihujung minggu. Malah anak-anak pun tertunggu-tunggu bila masa hendak makan.
Pun begitu menyediakan kelengkapan Nasi Lemak ini sedikit merumitkan. Bukan hanya nasi dan sambal tetapi mesti lengkap dengan telur rebus, hirisan timun dan paling penting ikan bilis goreng dan kacang tanah.
Menyediakan kacang tanah goreng ini selalu menjadi kelemahan apabila sering hangus setiap kali memasaknya. Ini cara tepat untuk memasak kacang tanah. Confirm tak hangus!
Kena cuba petua ini.
Ads
Begini caranya:
1. Tuang minyak ke dalam kuali.
2. Tanpa tunggu minyak panas, terus sahaja masukkan kacang tanah.
Ads
3. Biarkan hingga minyak panas dan biarkan digoreng hingga masak.
4. Hasilnya kacang takkan jadi hangus. Pasti!
Ads
#Pilih Sangai
Selain itu, anda juga boleh menggunakan kaedah yang sama, cuma masukkan minyaknya sedikit sahaja dan sangailah kacang hingga masak. Pastikan kacang terus dikacau sentiasa. Hasilnya kacang tidak akan hangus malah lebih rangup dan cepat masak.
#Sejuk Dahulu
Begitu juga ketika memasak Sambal Bilis Kacang, pastikan kacang digoreng dalam kaedah yang sama tanpa memanaskan minyaknya terlebih dahulu. Asingkan kacang hingga sejuk kemudian barulah dimasukkan bersama ikan bilis.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Petang-petang begini sedap pula kalau dapat berbual bersama keluarga sambil menikmati hidangan petang. Jika anak anda jenis yang tak suka makan, apa kata sediakan menu yang boleh memikat selera mereka.
Antara yang cukup mudah disediakan adalah puding. Untuk kali ini admin sajikan Puding Polkadot. Bukan sahaja rasanya enak, malah anak-anak pun teruja apabila melihatnya.
Istimewa untuk sahabat #MAHN saya kongsikan rahsia saya membuat Puding Polkadot cara saya…jangan bilang sama orang tau ini rahsia kita ??…ok gurau ja ???…Puding ni memang cantik bahan pun senang ja cuma perlukan kesabaran untuk hasilkan nya…mulakan dengan bismillahirrahmanirrahim ?
? Puding Polkadot ?
~~~~~~~~~~~~~~
By Mawar Wilsa
? Bahan A ( untuk Polkadot dan Puding Lapis bahagian dalam Puding )
~~~~~~~~ ✔ 20 gm agar-agar bertali ( digunting pendek2 ) ✔ 1 tin susu cair ✔ 1 1/2 cawan gula ( + – ikut citarasa ) ✔ 1100 ml air ✔ 1 helai daun pandan ( disimpulkan ) ✔ 4 pewarna ( violet,pink,hijau & kuning )
Caranya
1 . Sediakan acuan Puding.
2 . Masukkan semua bahan A KECUALI pewarna ke dalam periuk dan masak sehingga agar2 bertali larut dan hancur.
3 . Buangkan daun pandan dan ambil 1/4 adunan Puding dan tapis kedalam satu bekas.Letakkan sedikit pewarna violet dan kacau hingga sebati.
4 . Letakkan adunan Puding ( violet ) ke dalam acuan Puding …biarkan hingga Puding mengeras ( saya letakkan didalam peti sejukbeku sekejap )…tinggalkan sedikit Puding ( violet ) dan tuang ke dalam bekas yg sesuai untuk dibuat Polkadot..saya letak dipinggan saja dan yg ni buat nipis ja…bila dh mengeras saya gunakan nozzle ukuran kecil untuk terap bentuk bulat.
5 . Ulang langkah no 3 dan 4 hingga habis kesemua warna….biarkan Puding pertama yang telah siap di lapis didalam peti sejuk sementara masak adunan Puding yg ke 2.
NOTA ? Sementara menunggu lapisan Puding mengeras Puding yg didalam periuk tadi kena sentiasa panas agar tidak beku/mengeras…saya buat kaedah double boiler…untuk menuang agar2 yg ke2,ke3 dan ke4 pastikan Puding dalam keadaan sangat panas supaya bila dituang pada lapisan sebelum nya setiap lapisan akan dapat bercantum dengan baik.
? Bahan B ( untuk Puding bahagian luar )
~~~~~~~~ ✔ 20 gm agar-agar bertali ( digunting pendek2 ) ✔ 1 tin susu cair ✔ 1 1/2 cawan gula ( + – ikut citarasa ) ✔ 1100 ml air ✔ 1 helai daun pandan ( disimpulkan )
Caranya
1 . Sediakan acuan Puding yg ke 2…susun Puding Polkadot yang telah dibuat awal2 tadi….pastikan bekas acuan kering supaya Polkadot dapat melekat dengan baik.
1 . Masukkan semua bahan B ke dalam periuk dan masak sehingga agar2 bertali larut dan hancur.
2 . Buangkan daun pandan dan ambil sedikit adunan Puding tapis dan tuang ke dalam bekas Puding …tuang perlahan guna kan sudu supaya Polkadot tidak jatuh atau bergerak….biarkan hingga mengeras.
3 . Ambil Puding yang pertama tadi dan masukkan kedalam bekas Puding ke2
4 . Tuang baki adunan Puding tadi hingga memenuhi acuan Puding …dinginkan didalam peti sejuk baru boleh dipotong dan dihidangkan…
Jika jadi ibu ni, mesti segalanya nak masak cepat dan sedap.
Pelbagai resipi boleh cuba termasuk masakan Kari Ayam Masak Nyonya. Nak buat memang mudah.
Kepada yang ingin mencuba, boleh ikuti perkongsian ni.
Bahan-bahan:
Ayam 1/2 ekor
Santan 1 bungkus kecil
Bawang merah 6 ulas
bawang putih 4 ulas
Serai 3 batang hiris
Lengkuas 1 inci
Halia 1 inci
kunyit hidup 1 inci
Buah Keras 4 biji
Cabai Kering ikut pedas
Serbuk rempah daging 1 sudu besar
Blend semua kecuali ayam pastu tumismasukkan rempah kari, daun kari dan kacau sampai wangi masuk ayam. Masuk santan dan kentang serta daun limau purut dah siap.
Selamat mencuba!
Kredit: Maina Mohamad
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Hujung minggu lah ada masa nak masak sedap-sedap bagi ibu yang bekerjaya. Sama juga yang surirumah, bila weekdays nak urus rumah, nak urus anak-anak. Kalau weekend boleh minta suami tengokkan.
Yang mana weekend ni rasa nak masak sedap-sedap tu, boleh cuba buat nasi daging ni. Mudah je tau, yang pasti menjadi!
Kali pertama mencuba terus jatuh cintaaa😍😍 Sedap sangat nih …Nasi Daging Utara…Daging lembut…Nasi pun cantik helok lembut…akan repeat lagiiii….
•2sudu minyak sapi + minyak masak 2sudu
•Bwg Besar 2 biji*
•Bwg Putih 6 ulas*
•Halia 3inchi*
**Mayang halus bahan*
•4sekawan
Kulit kayu Manis/Bunga Lawang/BungaCengkih/Buah Pelaga
•Rempah Kurma 2sudu
•2 helai daun pandan
•tomato 2bj
•susu cair 3/4 tin
•3/4 sudu penuh garam
•sedikit cukup rasa
•Air rebusan daging
•Daun Ketumbar
Cara-caranya :-
– Tumiskan 4sekawan, bhn* yg dimayang, garingkan masukkan daun pandan dan rempah kurma. Masuk air rebusan air 4 1/2 cwn pot yg sama dan susu cair. Didihkan sekejap masukkan garam, cukup rasa & tomato.
– Toskan beras basmathi ke periuk nasi dan masukkan tumisan dan daging yg dh direbus empuk. Last sekali bila nasi dh masak baru masukkan daun ketumbar. Nasi akan helok gebu dan wangi 😊
– Nasi tu jgn dikacau masa sedang masak utk elakkan beras patah..😉
– Resepi nasi sy ni lembut skit..klau nk nasi berderai kurgkan 1/2 cawan air rebusan daging
Resepi air asam kerisik bawang
Bawang besar 2biji
Tomato 2 biji
Cili api 10biji
Air asam Jawa 1 mangkuk
Kerisik 3 sudu
Belacan bakar
Garam
Gula
Cukup rasa
Resepi Rendang Telur
Bahan A
10bj Bawang Kecik
5 ulas Bawang Putih
3 inchi Halia
2 Btg Serai
** Blender lumat
Bahan B
1/2 genggam Cili Api
1 ketul Kunyit Hidup
**Blender lumat
5bj telur – direbus
1 Btg serai diketuk
2 senduk Cili blender
3 sudu Kerisik
Santan kotak
2 helai Daun Kunyit
1 kpg Asam Keping
Garam
Gula
Cukup Rasa
Caranya :
Tumis Bahan A & 1btg serai yg diketuk garingkan, mskkan cili blender garingkan sekejap baru mskkan Bahan B, garingkan betul2 baru msk garam, santan dan tambah air. Last sekali perasakan dgn gula, cukup rasa, daun kunyit,asam keping dan mskkan telur, kacau sekejap, siap.
Elak dari perkena serangan jantung, jom ikuti perkongsian dari Dr Zubaidi ni!
Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!
Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!
Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di