Selama ini ramai yang ingatkan susah nak buat roti nan sedap macam dekat kedai, rupanya mudah sahaja. Kalau makan panas-panas memang terbaik. Enak dimakan bersama kuah kari, roti nan juga selalunya dimakan bersama ayam tandoori.

Roti Nan Homemade Ala Restoran Mamak

Roti Nan antara menu roti yang sering menjadi pilihan ramai ketika makan di restoran mamak. Jika anda dan keluarga sukakan hidangan ini, bolehlah cuba buat sendiri secara homemade guna resipi perkongsian Nor Aini Abd Rahman ini.

RESIPI ROTI NAAN

Roti Nan Homemade Ala Restoran Mamak, Memang Lembut & Gebu

Bahan-bahan:

IKLAN

2 cawan tepung high protein
1/2 cawan air masak
1 sudu kecil yis
1 sudu besar gula

Memang Lembut & Gebu

Cara membuat:

1. Uli semua bahan sehingga membentuk doh tak lekat di tangan, rehatkan 1 jam bagi doh kembang.

IKLAN

Roti Nan Homemade Ala Restoran Mamak, Memang Lembut & Gebu

2. Bahagikan kepada 3 bahagian, bulatkan doh dan leperkan dengan rolling pin.

Roti Nan Homemade Ala Restoran Mamak, Memang Lembut & Gebu

IKLAN

3. Bakar atas kuali 5-6 minit sehingga kedua-dua belah keperangan dan angkat.

Roti Nan Homemade Ala Restoran Mamak, Memang Lembut & Gebu

Anak-anak mesti suka makan terutama ketika dihidangkan panas-panas. Memang terbaik!

Kredit: Nor Aini Abd Rahman

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI