
Selama ini ramai yang ingatkan susah nak buat roti nan sedap macam dekat kedai, rupanya mudah sahaja. Kalau makan panas-panas memang terbaik. Enak dimakan bersama kuah kari, roti nan juga selalunya dimakan bersama ayam tandoori.
Roti Nan Homemade Ala Restoran Mamak
Roti Nan antara menu roti yang sering menjadi pilihan ramai ketika makan di restoran mamak. Jika anda dan keluarga sukakan hidangan ini, bolehlah cuba buat sendiri secara homemade guna resipi perkongsian Nor Aini Abd Rahman ini.
RESIPI ROTI NAAN
Bahan-bahan:
2 cawan tepung high protein
1/2 cawan air masak
1 sudu kecil yis
1 sudu besar gula
Memang Lembut & Gebu
Cara membuat:
1. Uli semua bahan sehingga membentuk doh tak lekat di tangan, rehatkan 1 jam bagi doh kembang.
2. Bahagikan kepada 3 bahagian, bulatkan doh dan leperkan dengan rolling pin.
3. Bakar atas kuali 5-6 minit sehingga kedua-dua belah keperangan dan angkat.
Anak-anak mesti suka makan terutama ketika dihidangkan panas-panas. Memang terbaik!
Kredit: Nor Aini Abd Rahman
Buat Kek Coklat Moist Cheese, Nak Senang & Sedap Ni Resipinya!

Meraikan selera anak-anak ketika musim cuti sekolah menarik juga jika disajikan kek coklat. Maklumlah, budak-budak apa sahaja sajian berasaskan coklat pasti menjadi kegemaran mereka.
Untuk itu, ini dikongsikan resipi yang boleh dicuba.
COKLAT MOIST CHEESE ni bukan ciplak hak orang lain.. dulang sis beli kat eco sebagai bukti.. nak bagi lagi kuat bukti sis yang masak. sis share resepi sekali..
Resepi Coklat moist cheese..
Telur – 2biji gred A @ B
Kalau gred C guna 3biji.
½ cawan gula
1sudu kecil esen vanila
Pukul bahan ni sampai kembang..
Bila dah kembang, letak
½ cawan susu cair
½ cawan susu pekat
½ cawan minyak
2 sudu besar air panas
Kaup rata je bahan ni sampai sebati..
Bila dah sebati letak.
tepung 1cawan
½ cawan serbuk koko
1sudu kecil soda bikarbonat
1sudu kecil bakingpowder
( ayak dulu )
Kaup semua ni bagi sebati je.
dah sebati letak dalam loyang.
Bahan cheese ;
Cheese tu sebenarnya sikit je. lebih buat kek aritu. Tak tau bape gram. so boleh je letak angaran dalam 50gram cheese. tepung 2sudu besar.. susu cair 1sudu.. susu pekat 1sudu.. pukul sampai cheese jadi warna putih ( kembang )
+ kalau nak banyak cheese, buat je adunan cheese ni 2x ganda.. step tetap sama..
bila dah siap. Letak je atas adunan coklat tadi. cheese tu memang akan tenggelam masa letak. tapi jangan risau. nanti masa masak. dia akan naik ke atas sendiri. takda buat corak pon. letak cheese tu then kacau² je guna garfu.. biar buruk janji sedap.. kann
kukus 45minit @ sehingga masak.. siap
sumber : Eiza Musa via MAHN
Patutlah Viral! Resepi Sos Black Pepper Homemade Ni Mudah Jer Tapi Sedap. Cikgu Ni Kongsikan Rahsianya!

Kalau makan menu westerseperti chicken chop atau lamb chop, yang penting gravy atau sosnya. Kalau sedap sosnya maka berselera kita nak makan. Sebab tu penting ikut cara yang betul hasilkan sosnya.
Untuk ibu-ibu nak cuba buat sendiri boleh tiru resipi yang dikongsikan ini. Selamat mencuba!
Anak2 bosan makan nasi, sesekali tukar selera, duduk dlm rumah, tak blh keluar jadi makan makan makan je la!
Kawan yang dah pernah cuba sangat setuju resepi ini tersangat sedap. Kena sekali dengan citarasa. Langsung tak muak.
Silakan resepi lengkapnya.
1. Panaskan 3/4 sudu besar Planta dalam api kecil sahaja.
Masukkan 1 ulas bawang putih yang telah diracik halus.Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan 1 tin sos spageti keju. Pilih yang botol kuning seperti dalam
gambar. Saiz tin paling kecil (250 gram kalau tak
silap). Tambahkan air suam 1 tin.
3. Masukkan 1 sudu besar serbuk cheese.
(Optional) Kalau ada lagi sedap.
4. Tambahkan 1/2 sudip kicap Jalen lemak manis. Boleh tambahkan ikut kesesuaian warna kalau suka gelap.
Tip:* jangan guna kicap masin*
5. Masukkan 3/4 sudu besar serbuk lada hitam
kisar. Juga masukkan 3/4 sudu kecil gula. (Boleh masuk sikit-sikit untuk langkah
selamat). Kacau sebati.
6. Tutup api setelah semua rasa sebati. Siap untuk sos black pepper viral. Yang dah cuba ramai yang syok sendiri. Sebab boleh masak sos yang sedapp sangat.
Nak tengok resepi lengkap bergambar atau banyak resepi lain yang mabeless, boleh follow fb cikgu.
Selamat mencuba!
Kredit : Afy AL Habibi
Begini Rupanya Cara Nak Buat Sotong Goreng Tepung lebih Rangup, Tak meletup & ‘Relai’ Ketika Digoreng

Sotong Goreng Tepung antara menu feveret yang menjadi kegemaran anak-anak. Rasanya yang rangup, enak dan isinya yang lembut membuatkan anak-anak makan tak cukup tangan.
Tetapi, setiap kali nak menggoreng, pasti ibu-ibu menghadapi masalah minyak akan meletup dan sadur tepung akan lerai dari sotong.
Selain daripada menggunakan cuka epal untuk mengelakkan sotong dari ‘meletup’ dalam kuali, ini cara yang cukup mudah untuk kekalkan saduran tepung pada sotong ketika menggoreng.
Jom cuba kaedah ini:
Bahan tepung sadur:
10 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu kecil serbuk lada sulah
2 sudu kecil serbuk cili (jika suka)
Garam dan serbuk kunyit secukupnya
*Gaul sebati semua bahan di atas.
*Kemudian pukul 2 biji telur dalam mangkuk lain.
Cara:
Ambil sotong dan dicampurkan dengan sedikit garam, serbuk kunyit, lada hitam dan lada sulah.
Panaskan minyak. Sambil itu, celupkan sotong dalam mangkuk telur dan sadurkan dengan campuran tepung tadi.
Masak sotong atas api sederhana sehingga masak dan toskan. Letakkan atas tisu dapur.
Kautkan semua lebihan tepung dalam kuali sebelum masukkan sotong lain untuk mengelakkan daripada kerak menjadi hangit dan melekat pada sotong.
Sumber: rasa.my