Ketika ini durian dijual dalam harga yang murah. Selain makan begitu saja, apa kata durian dijadikan bahan untuk membuat Durian Crepe.

Biasanya ia dijual dikedai pada yang yang mahal, jadi kali ini apa kata buat sendiri di rumah. Caranya pun tak sukar. Siap boleh dijual untuk menambah pendapatan keluarga.

Jom ikuti resipi ini, yang dikongsi oleh guru masakan menerusi grup masakannya di Azlina Ina Fans hasilnya tidak mudah pecah dan gebu serta sedap!

Durian crepe gebu

Kulit (80-90 ikut ketebalan dan besar kecik korg buat)
kalau nak buat lg banyak ganda kan
kalau nak buat sikit dah buat separuh simpan adunan dalam bekas berttup nnt nak buat lg keluakan hilang kan sejuk boleh guna
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar tepung ubi kayu
3 sudu besar tepung kastard
5 sudu besar tepung hong kong( klau xde boleh skip tp biasa kulit mudah koyak dan xlicin)
sedikit garam
2 sudu besar gula icing
3 biji kuning telur
2 biji telur keseluruhan
so semua 5 biji eh
3 cawan 1/2 cawan susu segar
esen vanila sket
beberapa titik pewarna kuning lemon jgn guna kuning telur xlawa

step kulit 

 1.Kesemua tepung dan bahan kering di atas di ayak terlebih dahulu
2. Masukkan kedalam satu bekas, masukkan garam, gula icing,esen dan telur whisk sebati, dan masukkan air / susu segar dan pewarna kuning. kacau guna whisk tangan je ye..kemudian tapis
3. Panaskan non stick pan saiz kecil kalau xde boleh je pan biasa sapu butter sket api sederhana.
Sapu sikit pan dgn butter ( guna tisu pon boleh)..dah panas pan tu..angkat dan masukkan kurang 1 senduk adunan ke dalam pan..lenggangkan sehingga rata dan nipis kulit tadi serta memenuhi permukaan pan
kemudian letak atas dapur 2 hngga 3 mnt.jangan lama sbb nanti hangus kulitnya.tak payah terbalikkan sebb ia nipis mudah sangat masaknya sbb tu mak suka ttup pakai ttup periuk so mudah dan cepat masak
4. Ulangi smpai abis

Cara melipat
pilih bahagian yg kasar di dalam licin dan comel kat luar
letak cream agak2 jgn sampai xboleh lipat dan setompok letak isi durian atau filling durian kemudian lipat ketat2 ketat sket bg nampak gemokk

IKLAN

resepi inti durian 

custard durian

IKLAN

1 cawan setengah susu segar
1cawan gula halus
300g isi durian
3sb tepung custard cairkan dalam sedikit air
2sb tepung ubi
masak semua smpai agak pekat

kalau nak buat tuk frozen lebih dr 7 hari lebih tahan lama dan letak chiller pn xbasi
tp kalau nak buat terus jual just isi durian lecek2 kan dan boleh dah gune durian fresh je
fresh cream
3 cawan vivo mix kental
campurkan sket dgn filling custard durian atau durian fresh kacau kan
simpan storage die di tempat beku hokey
kalau korg suke nak buat perise lain pn boleh,oreo ke coklat
selamat mencuba!

Sumber: Azlina Ina Fans