Nak didik anak yang sedang membesar untuk beribadat kepada Allah tentu ada cabarannya.

Selain memberi nasihat, ada juga menggunakan pendekatan ruang menarik untuk melatih anak seronok untuk beribadat.

Sebagaimana perkongsian ini. Tidak perlu modal yang tinggi sebaliknya menggunakan bahan yang dibeli secara murah untuk dekorasi ruang ibadat anak.

_______________________________

Ruang solat.

Saya kongsikan decorations ruang solat anak perempuan saya. Saya bukan pandai sangat menghias tapi saya agak pandai beli barang di ECO.

Hiasan dinding guna bakul yang ada penutup. Beli di ECO. Bakulnya buat tempat isi barang, penutupnya saya buat hiasan. Asalnya sayang penutup tu tak guna. Anak dara saya yang bagi idea.

Frame, bunga kecil tu pun ECO punya.

Wallpaper warna pink tu pun beli di ECO. Ikutkan nak buat sampai syiling tapi itu je yang ada.

IKLAN

Alas rehal warna pink pun beli di ECO jugak. Cantikkan? Gebus lagi.

Banyak benor barang ECO saya guna. Sebab tu kalau masuk ECO payah nak keluar.

Seterusny, Carpet. Tu carpet dah lama beli. Beli di Nilai 3.

IKLAN

Sejadah, rehal, Al-Qur’an terjemah hadiah orang bagi ke anak masa habis UPSR tahun lepas.

Lampu kecil beli di DIY. Lampu unicorn pun DIY.

Kerusi sofa tu beli terpakai. Asal warna hijau. Saya ganti dengn warna pink ikut tema wara fevret anak. Beli kainnya di Nilai 3, kain langsir tebal.

Saya buat hanya guna stapler besar dan gam panas. Cuma kena buat kemas-kemas.

Semoga dengan perkongsian ini, sahabat-sahabat dapat idea lebih hebat nak buat decoration untuk ruang solat. Aamiin.

Kredit: Nor Faizalina Wati Rahman