Cendol merupakan manisan enak dan menyejuk tekak.
Bila dimakan bersama ais diparut halus, diletakkan cendol di atasnya. Memang terangkat!
Dituangkan santan segar dan dimaniskan dengan larutan gula Melaka. Rasanya lemak manis, sedap tak terkata.
Nak tahu cara buat cendol dengan mudah. Ikuti resipi ni. hanya guna sukatan cawan je.
Resepi cendol
-1 cawan tepung jagung
-1/2 cawan tepung beras
-2 sd makan tepung ubi
-3 cawan air pandan
-1/2 sd kecik air kapur
-sedikit garam
-sedikit pewarna hijau
Cara-cara penyediaan:
-bancuh semua bahan ,kemudian tapis
-masak atas api sederhana ,sentiasa kacau sampai likat dan berkilat
-sediakan besin berisi air sejuk + ais
-masukkan adunan cendol dalam piping beg
-paipkan adunan cendol dalam besen air sejuk tadi
-sedia dihidangkan mengikut citarasa.
Selamat mencuba!
Sumber: Haslindawati Omar
Buat Sendiri Puding Roti Keju Bersalut Coklat Chip Terlajak Mudah & Sedap. Wanita Ni Kongsikan Resipinya!
Kini pelbagai resipi boleh didapati di hujung jari sahaja. Jadi mudahlah ibu-ibu nak memasak kan.Salah satunya, Puding Roti Keju yang disaluti coklat chip ini.
Pasti anak-anak akan sukakannya. Resipi ini dikongsikan oleh puan Maslina Meor Radhi
Hari nie terlebih rajin buat puding roti, pastu letak cheese kat lapisan atas. Feberet anak-anak syurga
BREAD PUDDING CHEESE
Bahan-bahan :
10 keping roti
2 cawan susu segar
1/2 cawan gula perang
250 gram cream cheese
1 biji telur
Chocolate Chips
Vanila Essence
Cara buat :
1. Potong 4 roti dan susun dalam loyang hingga habis.
2. Jirus susu segar atas roti. Rendam dalam 15 minit camtu.
3. Pukul cheese sampai gebu dan masukan telur. Pukul lagi.
4. Masukkan gula perang + essen vanila, dan pukul lagi hingga sebati.
5. Masukkan adunan cheese ka atas roti dalam loyang tadi.
6. Taburkan coklat chips
7. Bakar suhu 180 darjah, lepas 20 min, turunkan ke 150 darjah. Bakar dalam masa 40 minit.
Nota : Klu ikut oven Kak Mas, guna kipas dan api atas bawah.
ARTIKEL MENARIK: Sebelum Bercuti Atau Balik Kampung Kena Letak Duit Syiling Dalam ‘Freezer’, Ini Sebabnya Yang Ramai Tak Tahu!
Guna Hormon Air Kelapa, Rahsia Pekebun Thailand Nak Pokok Subur & Berbuah Lebat. Ini Caranya!
LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!
Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!
Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA dan join keluargagader club
Petua Goreng Bendi Kekal Rangup Dan Tak Berlendir. Ini Caranya!
Kacang bendi bukan sahaja penyedap gulai kari tapi banyak digunakan untuk masakan. Kajian juga mendapati kacang bendi kaya dengan flavonoid yang membantu melindungi tubuh daripada kanser paru-paru dan mulut.
6 tips untuk goreng bendi ni supaya tak berlendir semasa digoreng.
1. Basuh bendi dahulu sebelum potong. Untuk kekalkan kesegaran bendi masukkan 1 sudu garam dan rendam sekejap.
2. Toskan bendi dan biarkan kering. Kalau nak cepat, boleh jer keringkan dengan tisu dapur. Jangan di potong lagi bendi tu.
3. Jangan goreng bendi dengan bawang besar untuk elakkan berlendir.
4. Masa nak masukkan bendi dalam kuali baru dipotong. Kalau potong awal buatkan bendi tu berlendir lebih.
5. Masa masukkan bendi dalam kuali, baru di besarkan api, jadi goreng dalam keadaan api sedikit besar.
6. Jangan dimasukkan sedikit pun air dalam bendi yang di goreng tu sebab bendi tu sendiri akan berlendir. Kalau di tambah air menyebabkan lendir tu makin banyak.
Resipi Bendi Goreng Bilis
Bahan-bahan:
Bendi
1 keping tauhu putih
Ikan bilis (segenggam)
6 ulas bawang putih
1 biji cili merah
Garam
Cara-cara:
Ini bahan-bahan yang abang telah sediakan.
– Segengamikan bilis di cuci bersih.
– Tauhu potong dadu.
– Bawang putih potong kasar atau diketuk
– Cili merah potong serong nipis.
PANASKAN KUALI
Masukkan bilis dan goreng bilis sehingga keperangan
Bila ikan bilis dah keperangan masukkan tauhu basah yang dipotong dadu
Bila tauhu dah keperangan baru masukkan bawang putih. Tumis sampai bahan-bahan ni garing sedikit. Masa ni masukkan sedikit garam, adjustkan rasanya. Garam jangan lebih kerana bilis tu dah masin.
Masukkan bendi yang dah di potong dan cili merah, baru di besarkan api. Gaul bendi hingga sebati dengan bahan tadi. Terlupa pula abang nak ambil gambar masa masukkan cili merah. Kahkahkah
Dah siap ‘Bendi Goreng Bilis’ . Siap dihidang dah ni. Wahhh. Nampak bendi tu segarkan.
Sumber:Mohd Rozmie
Pajeri Nanas Tanpa Santan, Begini Wanita Ni Masak Nak Jadikan Kuah Pekat & Terasa Sedap!
Jika anda sekeluarga penggemar pajeri nanas, tentu anda perasan ada pelbagai cara untuk menyediakan masakan ini. Umpanya setiap kali memasak, ada orang perlu ada santan pekat untuk pastikan kuahnya menjadi pekat dan berasa. Namun ada juga yang suka rasa cair dan memilih menggunakan santan cair.
Tidak dengan itu, ada juga yang menyediakan pajeri ini tanpa menggunakan santan sekali pun tetapi rasa masakan pajerinya cukup menyelerakan. Kuah rasa berempah, pekat dan cukup rasanya.
Ini seperti mana resipi yang dikongsikan oleh Norfadilah Ibrahim di salah satu group masakan di facebook. Perkongsiannya itu menarik perhatian warganet hingga ramai teruja untuk mencuba menyediakan menu pajeri tersebut.
Jadi buat anda yang ingin mencuba sendiri untuk menyediakan menu pajeri yang dimasak tanpa santan, boleh cuba rasa sendiri keenakan rasanya dengan menggunakan resipi yang dikongsikan ini.
Pajeri Nanas Tanpa Santan
Bahan A (menumis )
Bawang besar 1/2 biji
Bawang putih 2ulas
Bunga lawang 2
Kulit kayu manis 1batang
Bahan B (dikisar )
Bawang besar 2 biji
Bawang putih 3 ulas
Ikan bilis
Bahan C
Rempah kari daging 2 sudu makan
Bahan D
Kerisik 2 sudu makan
Garam 1 sudu kecil
Serbuk perasa 1 sudu kecil
Gula putih 2 sudu makan
Bahan E
Buah nenas yang siap dipotong
Cara memasak
1.Panaskan minyak kemudian masukkan bahan A..tumis sehingga garing
2.Dah garing masuk bahan B..kacau-kacau dan biar dalam 3 minit macam tu masukkan pulak bahan C..biar sehingga betul-betul pecah minyak.
3.Rempah sudah masak boleh masukkan air dalam 1/2 cawan.
4. Kemudian masukkan bahan D & E
5.Biarkan seketika tunggu semua bahan sebati..
6.Rasa semua kalau dah ok bolehla tutup api dan dihidangkan bersama nasi panas-panas.
Sumber : Norfadilah Ibrahim
ARTIKEL MENARIK : “Kenderaan Adalah ‘Monster’ Yang Telan Banyak Duit…”-Lelaki Ni Pesan, Ada Betulnya!
LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!
Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!
Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA dan join keluargagader club