Terlihat sahaja kuih tako ini mungkin sudah ada yang mengaitkan dengan pilihan menu pemanis mulut paling popular di bulan puasa. Maklumlah, bila tiba bulan Ramadan barulah kuih tako ini banyak dijual di bazar Ramadan. Namun andai ada disaat ini terasa teringin menikmati rasa kelembutan dan kemanisan rasanya, pasti  agak sukar untuk menemui kuih nan satu ini.

Jadi apa kata kali ini kita pelajari menyediakan kuih tako kegemaran ramai untuk dijadikan menu istimewa buat keluarga tercinta. Siapa sangka mudah sahaja menyediakannya. Ini sebagaimana yang dikongsikan oleh Puan Nor Shakinah ini. Jom semak.


Malam ni saya nak share resepi Kuih Tako yang confirm jadi sapa-sapa buat pun. Resepi asal yang saya guna ni dari ahli grop ni jugak dah lama dulu.

Lapisan Bawah

1 cawan tepung Hwee kwe hijau (nak pakai tepung jagung pun boleh)
5 cawan air (boleh buat 4 cawan air tapis +1 cawan air pandan)
1 1/2 cawan gula pasir
4-5 biji sengkuang cina potong dadu
Secubit garam

IKLAN

Kacau/bancuh semua bahan kecuali sengkuang hingga sebati. Masak atas api sampai adunan memekat. Dah pekat masukkan sengkuang cina dan kacau sikit lagi sampai adunan berkilat. Siap. Tuangkan dalam acuan pandan. Tak de pakai je bekas kecil-kecil tu.

IKLAN

Lapisan Atas

1 cawan tepung jagung
9 cawan santan sederhana pekat
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Kacau/bancuh semua bahan bagi sebati. Kacau atas api sampai adunan pekat berkilat. Siap. Tuang adunan putih atas adunan hijau tadi. Sejukkan. Boleh la makan beramai-ramai hihi.

sumber : Nor Shakinah Md Zainal via MAHN