GAMBAR HIASAN (34)

Kini, trending sayur Bayam Brazil atau nama saintifiknya Althernanthera sissoo kena ada di setiap rumah. Mana taknya tumbuhan ini mudah ditanam dan banyak khasiat.

Sayur ini adalah spesies tanaman sayuran yang berasal daripada Brazil dan Amerika Selatan. Tumbuhan ini tergolong dalam famili Amaranthaceae. Selain itu, spesies tumbuhan ini mudah hidup dan pembiakkannya melalui keratan batang (Hort, 2013). Bayam Brazil adalah tanaman sayuran yang amat baik dan sangat berkhasiat untuk kesihatan manusia.

Daun Bayam Brazil tidak berlendir dan juga rangup. Oleh itu, sayuran ini sesuai dijadikan ulaman. Selain itu, Bayam Brazil juga sesuai utnuk dijadikan bahan masakan seperti salad, masakan tumis, sup atau sayuran di dalam masakan barat. Masyarakat di Brazil mengamalkan makan secara mentah bersama tomato, bawang putih dan cuka. Selain itu, ada juga menjual kerepek ranggup bayam Brazil.

Selain dapat dijadikan hidangan yang lazat, Bayam Brazil sangat berkhasiat untuk kesihatan kita. Bayam Brazil dapat melawan kanser, mengekalkan kesihatan mata, sumber vitamin K dan juga dapat menguatkan tulang. Bagi mereka yang ingin berdiet, Bayam Brazil dapat menurunkan berat badan. Selain itu, spesies tumbuhan sayuran ini juga dapat meningkatkan sistem imunisasi badan, membantu sistem penghadaman, mengelakkan daripada sembelit, membantu melancarkan darah, mencegah anemia, mengatasi masalah gusi, nutrisi yang baik untuk pembesaran, mengekalkan stamina, mengekalkan kesihatan mulut dan mengikat kalsium. Bagi wanita yang mementingkan kecantikan wajah pula, amalan memakan Bayam Brazil dapat mencegah penuaan pra matang dan mengekalkan awet muda. Bagi wanita yang hamil pula, pengambilan Bayam Brazil dapat mengekalkan kesihatan ibu mengandung.

Menyedari akan khasiat sayuran ini, ramai yang mula berkebun tanam tanaman ini. Bayam Brazil mudah hidup dan tidak memerlukan penjagaan yang rapi. Sebagaimana perkongsian ini, hasil tanaman bayam bazil yang diusahkan oleh ayahnya sejak Perintah Kawalan Pergerakaan (PKP) telah meraih pendapatan yang mampu menjana pendapatan keluarganya.

Siapa sangka, sekadar suka-suka bercucuk tanam kira-kira tiga bulan yang lalu, telah membantu menjana pendapatan keluarganya. Inilah yang dikatakan, tak rugi berbakti kepada tanah, hasilnya memang ada! Inspirasi.

IKLAN

IKUTI PERKONGSIAN INI.

BERBUDI PADA TANAH, JANA PENDAPATAN

Sejak sebelum PKP lagi abah aku start berkebun sikit-sikit depan rumah tanam daun pegaga & bayam brazil.Sekarang lepas 4 bulan depan rumah aku dah jadi mcm cameron highland.

IKLAN

Hanya Tanam Bayam Brazil Dalam Kotak Polisterin Aje, Tapi Jana Pendapatan Keluarga! Rezeki Memang Tak Salah Alamat.

Hanya Tanam Bayam Brazil Dalam Kotak Polisterin Aje, Tapi Jana Pendapatan Keluarga! Rezeki Memang Tak Salah Alamat. Hanya Tanam Bayam Brazil Dalam Kotak Polisterin Aje, Tapi Jana Pendapatan Keluarga! Rezeki Memang Tak Salah Alamat. Hanya Tanam Bayam Brazil Dalam Kotak Polisterin Aje, Tapi Jana Pendapatan Keluarga! Rezeki Memang Tak Salah Alamat.

JUAL KEREPEK BAYAM BRAZIL

IKLAN

Hi semua,Saya ada jual bayam brazil crispy spicy.Bayam brazil ayah saya tanam sendiri.Tak suka makan sayur pun boleh suka makan ni.Makan dgn nasi panas, samyang pun sedap.

Hanya Tanam Bayam Brazil Dalam Kotak Polisterin Aje, Tapi Jana Pendapatan Keluarga! Rezeki Memang Tak Salah Alamat. Hanya Tanam Bayam Brazil Dalam Kotak Polisterin Aje, Tapi Jana Pendapatan Keluarga! Rezeki Memang Tak Salah Alamat.

Semoga menjadi inspirasi kepada kita untuk menjana pendapatan ketika pasca Covid 19.

Kredit: ShazrielYusoff dan majalahsains.com

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI